“Ia-mă, nene!“ - cel mai ieftin mijloc de transport pentru studenţii moldoveni

“Ia-mă, nene!“ - cel mai ieftin mijloc de transport pentru studenţii moldoveni
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Pentru a ajunge acasă mai des şi mai ieftin, studenţii moldoveni devin adevăraţi aventurieri


Pe lângă faptul că sunt descurcăreţi, studenţii moldoveni care vin de peste Prut sunt şi curajoşi. Nu de puţine ori, atunci când rămân fără bani, dar vor cu orice preţ să ajungă acasă, la părinţi, aceştia apelează la cel mai ieftin mijloc de transport: fac autostopul sau, în jargon românesc, merg cu "ia-mă, nene!" Un loc bine cunoscut în Galaţi pentru această practică, este zona numită "la cap de pod", unde aproape zilnic găseşti un moldovean care vrea să ajungă la Giurgiuleşti.

Întrebată de ce face autostopul, Nadia Manoli, masterandă în anul I la Teatru Muzical, ne-a spus: "Este mult mai simplu aşa, pentru că nu trebuie să stai să aştepţi maxi-taxi, ci pleci când vrei. E mai greu cu bagajele ce-i drept, dar m-am descurcat mereu. De fiecare dată am găsit oameni minunaţi, care nu mi-au luat bani. În plus, mi-am făcut prieteni noi. Nu îmi este frică, plec ziua, am telefonul la mine, nu are ce să mi se întâmple". Nadia ajunge acasă, la Cahul, uneori, cu două maşini. Într-una călătoreşte până la Giurgiuleşti, în vamă. Iar de acolo, în funcţie de traseul pe care îl are şoferul binevoitor, alege o altă maşină care merge în direcţia dorită sau continuă drumul tot cu el.

"Mă uit la faţa şoferului să văd dacă e de încredere"

La fel procedează şi Daniela Cercel, studentă la Drept în anul II Administraţie Publică. “De la cap de pod iau o maşină cu număr de Moldova, dau 10 lei până la graniţă. Dacă şoferul merge mai departe spre Cahul, mă duc cu el, dacă nu, iau maxitaxi până acasă.” Alte studente se încumetă să facă autostopul tocmai până în Ucraina. Plătesc mai puţin, spun ele şi maşina le lasă în poarta casei, dacă au norocul să întâlnească pe drum un consătean. “Nu îmi este frică, mă uit la numărul maşinii să văd dacă e de Moldova şi la faţa şoferului, să văd dacă e de încredere”, spune Alex Brânză, student moldovean la Horticultură în Bucureşti, venit la Galaţi tot cu autostopul, pentru a-şi vedea iubita.

De cealaltă parte a baricadei, se află şoferii care, din dorinţa de a face bine, mai iau câte un autostopist. Spun că se gândesc la ei, la faptul că sunt tineri, nu au bani, dar vor acasă la părinţi. "Majoritatea călătoriilor cu studenţii au fost liniştite. O singură dată mi s-a întâmplat, povesteşte Costea Cosmin, "să iau un tânăr, care a zis că la sfârşitul cursei mă plăteşte, iar când am ajuns la destinaţie, mi-a dat o sticlă cu ulei ars".

Studenţii din Republica Moldova mai au posibilitatea să ajungă acasă cu maxitaxi sau cu autocarul, care îi ia din faţa căminelor.

Citit 3353 ori Ultima modificare Duminică, 06 Iulie 2014 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.