Mari dinastii ale lumii/ Familia Bush, succes şi controverse politice

Mari dinastii ale lumii/ Familia Bush, succes şi controverse politice
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 2001, proaspătul ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, a primit o diplomă onorară din partea Universităţii Yale, pe care acesta a absolvit-o. Câteva sute de membri ai instituţiei de învăţământ superior au protestat vehement împotriva acestei măsuri, pentru că l-au cunoscut pe demnitar şi ştiau că acesta era departe de-a fi un geniu sclipitor, considerândul un mediocru desăvârşit. Preşedintele nu a contestat caracterizarea făcută de colegii săi, alegând să se apere spunând că el este un adevărat model pentru tineri, inspirându-i, spunându-le că oricine poate ajunge în cea mai înaltă poziţie din stat, indiferent dacă e geniu... sau prost.

Cea mai puternică familie politică

Au existat patru dinastii politice americane: Adams, Roosevelt, Kennedy şi Bush. Prima familie a avut doi preşedinţi (tată şi fiu), următorea la fel (verişori), a treia a deţinut pentru o foarte lungă perioadă de timp numeroase funcţii înalte în stat. Cu toate astea, dinastia Bush se laudă cu doi preşedinţi (tată şi fiu), un post de senator şi unul de guvernator, ceea ce o transformă în cea mai puternică familie a Statelor Unite ale Americii din punct de vedere politic.

Controverse

S-au scris numeroase cărţi care vorbesc despre felul în care familia Bush a reuşit să ajungă cea mai influentă dinastie din America. În „Familia: Povestea reală a dinastiei Bush”, autoarea Kitty Kelley îi descrie pe aceştia drept o gaşcă de şmecheraşi de clasă înaltă, care au făcut fel de fel de mânării pentru a ajunge în vârful piramidei.

Într-o altă carte, autorul Kevin Phillips vorbeşte despre cum familia Bush s-a folosit de averea pe care o avea deja pentru a ocupa unele dintre cele mai înalte funcţii din Statele Unite ale Americii.

Pe de-alaltă parte, Peter şi Rochelle Schweizer, consideră dinastia Bush ca fiind o adevărată binecuvântare pentru americani, descriindu-i pe aceşti oameni puternici ca adevăraţi binefăcători în cartea „Familia Bush: Portretul unei dinastii”.

Reţeta succesului

Totul a început în 1921, când Dorothy, fiica lui George Helbert Walker, bancher şi om de afaceri puternic, s-a măritat cu Prescott Bush, unind două familii extrem de puternice. Unii aveau bani cu nemiluita şi influenţă, cei din urmă având o prezenţă plăcută, şarm şi ambiţii politice. Toate acestea combinate au fost adevărata reţetă a succesului. Prescott Bush a devenit senator, în timp ce Dorothy a rămas casnică, responsabilă de creşterea copiilor. Fiul său George a fost ales preşedinte al Statelor Unite ale Americii în 1988.

George W. Bush

Fiul primului preşedinte din familia Bush s-a născut pe 6 iulie 1946, ocupând la rândul său, de două ori, această funcţie. A fost ales prima oară la sfârşitul anului 2000, în urma unor alegeri foarte controversate, fiind reconfirmat în funcţie patru ani mai târziu. Mandatul său a luat sfârşit în 2009, fiind succedat de Barack Obama.

Sunt voci care susţin că George W. Bush a avut legături strânse cu familia lui Osama Ben Laden, considerat responsabil de tragedia de pe 11 septembrie 2001.

Teoria conspiraţiei

George W. Bush a fost învestit preşedinte pe 20 ianuarie 2001. La doar câteva luni distanţă, au avut loc atentatele de pe 11 septembrie, soldate cu moartea a peste 3.000 de persoane. După acest moment, lupta împotriva terorismului a dominat agenda preşedintelui Bush, ducând în cele din urmă la invadarea Afganistanului şi Irakului.

Există voci care susţin că George W. Bush avea legături strânse cu familia lui Osama Ben Laden. În 1976, fratele mai mare al celui mai cunoscut terorist ar fi angajat un american pe nume Jim Bath, făcându-l responsabil de toate investiţiile familiei Ben Laden în Statele Unite ale Americii. Aparent, George şi susnumitul ar fi fost colegi de armată şi prieteni foarte apropiaţi.

La fel de controversat este şi George H. W. Bush, care ar fi efectuat numeroase deplasări în Arabia Saudită, între anii 1998 şi 2000, din partea companiei The Carlyle Group, unde ar fi făcut afaceri cu fratele mai mare a lui Osama. Firma susmenţionată ar fi un gigant în domeniul armamentului militar, care s-a dezvoltat enorm de pe urma luptei antiterorism iniţiată după atentatele din septembrie 2001.

Pe 23 noiembrie 2011, George W. Bush şi Tony Blair au fost găsiţi vinovaţi de genocid şi crime împotriva păcii de către un tribunal din Malaezia. Ancheta a durat aproape trei ani. Pentru procurori şi Comisie, preşedintele american şi premierul britanic au făcut abuz de putere şi un act de agresiune, care a dus la uciderea în masă a mii de irakieni.

Citit 2442 ori Ultima modificare Vineri, 08 August 2014 15:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.