Puful de plopi, coşmarul alergicilor

Puful de plopi, coşmarul alergicilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în fiecare an, spre finele primăverii, trebuie să ne chinuim încercând să suportăm puful plopilor canadieni, puf din cauza căruia nu ne putem bucura de zilele frumoase îndelung aşteptate.

Strănutaţi şi uneori ajungeţi chiar să nu mai puteţi respira? Ochii vă lăcrimează şi vă îneacă o tuse seacă? Vă simţiţi de parcă aţi avea guturai? Este posibil să fiţi alergici la puful plopilor.

Deja primii pacienţi pentru care fiecare primăvară este un coşmar s-au adresat cabinetelor de alergologie. Nu sunt doar orăşeni şi copii, ci şi persoane din mediul rural şi vârstnici.

"Zilnic vin la consultaţii cam patru-cinci pacienţi, dar suntem abia la începutul sezonului. Alergia la puful de plopi este oarecum asemănătoare celei la polen, iar ponderea acestui tip de alergie a crescut semnificativ în ultimii ani", ne-a spus prof.dr. Alexandru Ierima.

O posibilă explicaţie pentru recrudescenţa acestui tip de afecţiuni este poluarea atmosferică. Manifestările clinice sunt rino-conjunctivitele alergice, astmul bronşic şi urticaria.

"Cele dintâi simptome sunt strănutul, secreţia nazală apoasă şi lăcrimarea. Pot fi lesne confundate cu cele ale unui guturai. Netratate, anumite forme de alergie se pot complica cu astm bronşic. La primele manifestări, este bine să vă adresaţi medicului alergolog. Tratamentul este îndelungat şi trebuie urmat sub atenta supraveghere a specialistului", a mai precizat dr. Ierima.

Cei mai expuşi alergiilor la puf de plop sau polen de arbori sunt în special locuitorii din cartierele mai vechi, precum Ţiglina I, II şi  III.

De mulţi ani, gălăţenii se plâng de disconfortul creat de puful „cu pricina”, dar, pe considerentul că plopii produc mult oxigen şi consumă apă din pânza freatică vinovată de tasarea clădirilor, municipalitatea n-a luat nicio măsură.

Ca fapt divers… la alţii se poate

În urmă cu trei ani, Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale din Republica Moldova a aprobat  defrişarea celor 8.000 de plopi canadieni de pe străzile municipiului Chişinău. Acţiunea urma să se desfăşoare pe parcursul a cinci ani. În locul copacilor care între timp au fost tăiaţi s-au sădit arbori din alte specii.

Dacă tot e campanie electorală (chit că nu pentru alegeri locale) poate că exemplul iniţiativei edililor capitalei basarabene va fi urmat şi de ai noştri. Poate…

Citit 2275 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.