PACIENŢI LĂSAŢI SĂ MOARĂ CU ZILE! Gălăţenii cu CANCER nu mai au acces la RADIOTERAPIE

PACIENŢI LĂSAŢI SĂ MOARĂ CU ZILE! Gălăţenii cu CANCER nu mai au acces la RADIOTERAPIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii spitalului spun că situaţia va dura cel puţin o lună * Service-ul costă 30.000 de euro, bani care trebuie să vină de la Consiliul Judeţului Galaţi


Aproape o sută de pacienţi cu tumori maligne au fost înscrişi pe liste de aşteptare la Spitalul Judeţean Galaţi, în ultimele săptămâni, după ce aparatul care asigura accesul la radioterapie nu mai poate fi utilizat. De vină pentru toată situaţia ar fi o defecţiune apărută la kitul de calculatoare, disfuncţionalitate despre care reprezentanţii instituţiei spun că nu va putea fi remediată în mai puţin de o lună. Cum cancerul este o boală care avansează, lipsa radioterapiei în acest interval de timp este foarte dăunătoare pentru pacienţi.

Cât costă reparaţia

Consiliul Judeţului Galaţi a investit în prima jumătate a anului trecut suma de 1.600.000 de lei pentru a cumpăra o nouă sursă de cobalt 69 pentru aparatul de radioterapie de la Spitalul Judeţean. Sursa a fost livrată de o companie canadiană. Cum un astfel de aparat nu mai există în judeţele învecinate, Galaţiul a devenit un fel de centru regional de tratament pentru bolnavii oncologici. Defecţiunea apărută acum îi afectează astfel şi pe pacienţii din toată regiunea.

Protocoalele din contractul încheiat între Spitalul Judeţean din Galaţi şi firma canadiană prevăd faptul că reparaţia trebuie să fie făcută tot de către respectiva firmă. "Service-ul costă în jur de 30.000 de euro. Doar că fiind vorba de lunile de vară, când sunt mai multe concedii, probabil că defecţiunea nu va putea fi remediată mai devreme de o lună", a declarat managerul Spitalului Judeţean, dr. Mihaela Debita.

Pacienţii nu pot fi trimişi în alte judeţe

În jur de 90 de bolnavi erau trataţi zilnic cu aparatul de radioterapie. Oamenii vin acum la spital pentru a afla când vor putea urma tratamentul. Medicii dau însă neputincioși din umeri. Dr. Laura Rebegea, şefa secţiei Oncologie, a spus că a încercat să redirijeze pacienţii către alte centre de radioterapie din ţară. Fără prea mare succes însă, din moment ce Iaşul are, de asemenea, un aparat defect şi altul care nu poate fi utilizat din cauza lipsei de personal medical, iar la Bucureşti există deja liste de aşteptare care se întind pentru următoarele două-trei luni. Ar mai fi varianta Braşovului, dar acolo este vorba de o clinică privată, iar cei mai mulţi dintre bolnavi nu şi-ar putea permite să suporte costul tratamentului.

Tehnologie învechită

În timp ce tehnica medicală a evoluat, cobaltotronul de la Galaţi reprezintă deja o terapie depăşită de decenii. De ani buni au fost făcute cereri la Ministerul Sănătăţii pentru a aduce la Galaţi un accelerator nuclear, de vreme ce buncărul şi infrastructura auxiliară deja există. Un astfel de aparat le-ar asigura pacienţilor un tratament cu mult mai puţine efecte adverse.

Chiar şi în condiţiile actuale, aparatul pe bază de cobalt 69 permite doar vindecarea pacienţilor aflaţi în primele stadii ale bolii.

CITEŞTE ŞI: ALERTĂ MEDICALĂ/ Creştere explozivă a cazurilor de cancer la Galaţi

Citit 2489 ori Ultima modificare Marți, 19 August 2014 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.