PACIENŢI LĂSAŢI SĂ MOARĂ CU ZILE! Gălăţenii cu CANCER nu mai au acces la RADIOTERAPIE

PACIENŢI LĂSAŢI SĂ MOARĂ CU ZILE! Gălăţenii cu CANCER nu mai au acces la RADIOTERAPIE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Reprezentanţii spitalului spun că situaţia va dura cel puţin o lună * Service-ul costă 30.000 de euro, bani care trebuie să vină de la Consiliul Judeţului Galaţi


Aproape o sută de pacienţi cu tumori maligne au fost înscrişi pe liste de aşteptare la Spitalul Judeţean Galaţi, în ultimele săptămâni, după ce aparatul care asigura accesul la radioterapie nu mai poate fi utilizat. De vină pentru toată situaţia ar fi o defecţiune apărută la kitul de calculatoare, disfuncţionalitate despre care reprezentanţii instituţiei spun că nu va putea fi remediată în mai puţin de o lună. Cum cancerul este o boală care avansează, lipsa radioterapiei în acest interval de timp este foarte dăunătoare pentru pacienţi.

Cât costă reparaţia

Consiliul Judeţului Galaţi a investit în prima jumătate a anului trecut suma de 1.600.000 de lei pentru a cumpăra o nouă sursă de cobalt 69 pentru aparatul de radioterapie de la Spitalul Judeţean. Sursa a fost livrată de o companie canadiană. Cum un astfel de aparat nu mai există în judeţele învecinate, Galaţiul a devenit un fel de centru regional de tratament pentru bolnavii oncologici. Defecţiunea apărută acum îi afectează astfel şi pe pacienţii din toată regiunea.
Protocoalele din contractul încheiat între Spitalul Judeţean din Galaţi şi firma canadiană prevăd faptul că reparaţia trebuie să fie făcută tot de către respectiva firmă. "Service-ul costă în jur de 30.000 de euro. Doar că fiind vorba de lunile de vară, când sunt mai multe concedii, probabil că defecţiunea nu va putea fi remediată mai devreme de o lună", a declarat managerul Spitalului Judeţean, dr. Mihaela Debita.

Pacienţii nu pot fi trimişi în alte judeţe

În jur de 90 de bolnavi erau trataţi zilnic cu aparatul de radioterapie. Oamenii vin acum la spital pentru a afla când vor putea urma tratamentul. Medicii dau însă neputincioși din umeri. Dr. Laura Rebegea, şefa secţiei Oncologie, a spus că a încercat să redirijeze pacienţii către alte centre de radioterapie din ţară. Fără prea mare succes însă, din moment ce Iaşul are, de asemenea, un aparat defect şi altul care nu poate fi utilizat din cauza lipsei de personal medical, iar la Bucureşti există deja liste de aşteptare care se întind pentru următoarele două-trei luni. Ar mai fi varianta Braşovului, dar acolo este vorba de o clinică privată, iar cei mai mulţi dintre bolnavi nu şi-ar putea permite să suporte costul tratamentului.

Tehnologie învechită

În timp ce tehnica medicală a evoluat, cobaltotronul de la Galaţi reprezintă deja o terapie depăşită de decenii. De ani buni au fost făcute cereri la Ministerul Sănătăţii pentru a aduce la Galaţi un accelerator nuclear, de vreme ce buncărul şi infrastructura auxiliară deja există. Un astfel de aparat le-ar asigura pacienţilor un tratament cu mult mai puţine efecte adverse.
Chiar şi în condiţiile actuale, aparatul pe bază de cobalt 69 permite doar vindecarea pacienţilor aflaţi în primele stadii ale bolii.

CITEŞTE ŞI: ALERTĂ MEDICALĂ/ Creştere explozivă a cazurilor de cancer la Galaţi

Citit 2397 ori Ultima modificare Marți, 19 August 2014 18:01

7 comentarii

 • postat de Anda
  Miercuri, 20 August 2014 22:29
  5.13.165.***
  E tragic.
  0
  3
  Raportează
 • postat de VALLE
  Miercuri, 20 August 2014 19:07
  192.148.69.***
  IN FRUNTE CU .....DE BACALBASA ,SPITALUL JUDETIAN ARE SI A AVUT NUMAI DOBITOCI IN FRUNTEA LUI.
  1
  4
  Raportează
 • postat de crestinul orthodox
  Miercuri, 20 August 2014 17:53
  89.137.226.***
  //////////"Service-ul costă în jur de 30.000 de euro. Doar că fiind vorba de lunile de vară, când sunt mai multe concedii, probabil că defecţiunea nu va putea fi remediată mai devreme de o lună", a declarat managerul Spitalului Judeţean, dr. Mihaela Debita. ///////

  Si pentru ce Dna dr. Debita M . s-a infiintat in 1994 , Facultatea de Bioinginerie Medicala , Universitatea de Medicina si Farmacie Gr . T Popa -Iasi cu prima promotie 2000 pe specializare ingineri aparatura medicala ?
  ca sa le dati mars afar in strainatate... sau intri cu mita in spital pentru un post ..." cam vreo 3000 de euro daca nu doi ani lucrezi fara niciun ban "
  DAR MAI DRASTIC , ii tineti acasa
  pentru CA SA VA LAFAITI HAMESITILOR PRIN SPONSORIZARILE PRIMITE de la furnizori "atent" selectati si apoi comisioane grase din banul public oferite prin contract la furnizorii de aparatura medicala iarasi "atent " selectati contra "service "
  ca de un post pentru bioinginer medical specialist pe aparatura medicala permanent in spital nu va aduce atatia bani precum shema de mai sus cu furnizorii "atent " selectati
  ...si numai cu consumabile de la un furnizor "atent" selectat se inchide cercul ...o mana nu se spala singura , se spala una pe alta de mizerie
  SA VA FIE RUSINE PORCILOR CE NU VA MAI SATURATI SI NU VA MAI AJUNGE TARLAUA
  raspuns la managementul de K...al spitalului judetean galati si nu numai...
  acolo unde s-a batut palma cu dracu prin comunisti , slugi loiale la spurcaciunea mare care a cuprins aproape toata Tara Asta ACOLO oamenii mor cu zile
  inca odata SA VA FIE RUSINE ...si FRICA DE DUMNEZEU daca aveti
  ca am jurat prin Juramintul Lui Hipocrate sa fim alaturi de oamenii in suferinta si boala ...si nu alaturi de ochiul dracului cat mai multi si cat mai multi
  2
  5
  Raportează
 • postat de Galatiul e varza
  Miercuri, 20 August 2014 16:00
  5.13.222.***
  Lasa ca rezolva problema pesedeul de Bacalbasa :)))))Dreptate pana la capat :))))))
  1
  6
  Raportează
 • postat de Unique
  Miercuri, 20 August 2014 10:06
  5.12.125.***
  Tratamentul de iradiere al bolnavilor cu afecţiuni oncologice se va face mult mai ţintit,fara sa fie lezate prea multe tesuturi sanatoase daca Spitalul Judetean ar aduce un accelerator liniar.Marja de eroare a unui astfel de aparat(din seria Varian,in special)nu trebuie sa depaseasca 3 mm.Cu acest sistem se poate face practic colimarea sau delimitarea volumului pe care urmeaza sa fie iradiat.Nu inteleg,de ce totusi se prefera aducerea unui "service"atat de scump pentru a plati o piesa de la o vechitura cu 30.000 euro, in locul de a lua masuri pentru a avea si Galatiul un astfel de aparat in radioterapie.Uneori,gandesc ca atunci cand viata nu are valoare,moartea isi are pretul sau.
  0
  13
  Raportează
 • postat de marian
  Miercuri, 20 August 2014 08:55
  213.218.53.***
  bine ca primaria Galati au dat bani la biserici si clerici si pe concerte dar cand mor oamenii cu zile nu ii intereseaza
  0
  16
  Raportează
 • postat de Acceleratorul de particule este recomandat în lupta împotriva cancerului și nu uitați citostaticele în rețetă completă.
  Miercuri, 20 August 2014 01:29
  109.98.100.***
  Nu vreau să supăr pe bolnavi, dar tratamentul de bază este tratamentul pe citostatice luat complet, iar radioterapia mai mult face rău grăbind sfârșitul prin radiația organelor sănătoase, pe timpul lui Ceaușescu aparatul din URSS de la subsolul policlinicii având acest rol din economie, tratamentul prin citostatice fiind scump și incomplet.. Asta era secret înainte de '89. Azi există un aparat cam scump, 3 milioane euro, mai puțin nociv accelerator de particule cu mult mai mult fără efecte nocive secundare. Sunt în țară, la Iași, Brașov ș.a.
  Tastați ,,accelerator particule tratament cancer'' și aveți rezultate pentru documentare.
  3
  8
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.