Vacanţă la mare cu "FAMILIA ADOPTIVĂ" de la Fundaţia „INIMĂ DE COPIL” (GALERIE FOTO)

Vacanţă la mare cu "FAMILIA ADOPTIVĂ" de la Fundaţia „INIMĂ DE COPIL” (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* 75 de copii care frecventează centrele de zi ale Fundaţiei "Inimă de copil" au petrecut o săptămână de vis pe litoral


De mai bine de zece ani, fundaţia “Inimă de copil” din Galaţi face zeci de copii mai fericiţi în perioada de vară, pentru că îi duce în vacanţă, la mare. În lunile iulie şi august ale acestui an, 75 de copii din Galaţi, Pechea, Tecuci, Lieşti şi Frumuşiţa (care fie prezintă risc de abandon şcolar şi vin din medii socio-economice dificile, fie au obţinut rezultatele deosebite la învăţătură) au primit în dar o vacanţă de şapte zile pline de soare şi veselie, la malul mării, în staţiunea Eforie Sud.

În timpul taberei - care are ca obiectiv integrarea copiilor în societate şi crearea unui mediu sigur în care aceştia să se poată dezvolta - cei mici au participat la diferite jocuri, activităţi recreative de lectură, competiţii sportive, cercuri de pictură şi lucru manual, întâlniri de grup în care s-au dezbătut teme de interes comun.

Noi am reuşit să aflăm câteva poveşti interesante şi emoţionante de la malul mării prin intermediul unuia dintre însoţitorii celor 16 copii din Pechea, cu vârste cuprinse între şapte şi 14 ani: doamna Amalia Chirică, cea care este şi PR-ul fundaţiei.

Prima întâlnire cu marea

Cei mai mulţi dintre micuţii care au mers în minunata vacanţă în Eforie Sud au văzut marea pentru prima dată. „Copiii noştri s-au bucurat de revederea mării sau de vederea acesteia pentru întâia oară. Cu toţii au visat tot anul la această escapadă din mediul precar în care trăiesc. Acum zâmbesc cu tot sufletul pentru că dorinţa de a vedea marea li s-a îndeplinit”, ne-a povestit Amalia.

Ea şi-a amintit că unul dintre primele momente emoţionante a fost acela când i-a văzut pe cei mici admirând valurile mării, cu o bucurie ce le luminau ochii. Începutul a fost mai greu pentru că unora le era teamă să intre în apă. „Băieţii au fost mai curajoşi, după câteva minute şi-au luat avânt şi au intrat în apă. În schimb, cu fetiţele am avut puţin de lucru. Dar, prin vorbă bună, am intrat împreună şi ne-am bălăcit. După, a început să le placă şi nu voiau să mai iasă din apă”, îşi aminteşte cu plăcere însoţitoarea.

O fetiţă nu ştia să folosească duşul...

Cei mai mulţi dintre copiii care frecventează centrul de zi „Inimă de copil ”din Pechea trăiesc în condiţii precare. Ei au poveşti triste de viaţă. În multe cazuri, nu au nici măcar apă şi săpun acasă, energie electrică sau alte facilităţi. De aceea ei vin la centru unde mănâncă, sunt ajutaţi la temele pentru şcoală şi participă la diverse activităţi distractive şi educative. Ei sunt conştienţi că singura lor şansă de a scăpa de viaţa grea pe care o au acum este să înveţe cât mai mult. Este şi exemplul unei fetiţe silitoare care, deşi a venit pentru prima dată mare, a preferat ca în timpul liber de după-amiază, să înveţe la fizică, să se pregătească pentru olimpiada la care va participa. A ales ca, timp de două ore, să efectueze diverse calcule, în loc să doarmă sau să facă orice altceva, la fel ca ceilalţi copii. A lucrat intens, în fiecare zi de vacanţă.

O altă întâmplare povestită de Amalia Chirică este una poate şocantă pentru cei care au toate condiţiile acasă şi nu duc lipsă de nimic. „Într-una din zile, am văzut în baie o copilă care stătea nemişcată în cabina de duş. Mă gândeam că admiră gresia, faianţa sau altceva. Apoi, mi-a spus că nu ştie să folosească duşul. La fel de fascinată a fost când şi-a pus gelul de duş pe piele, i-a plăcut foarte mult senzaţia”, ne-a spus însoţitoarea. 

Unul dintre cele mai importante scopuri ale acestei tabere a fost ca cei mici să înveţe să vorbească, să spună ce simt, ce le place, ce-şi doresc. Pe parcursul celor şapte zile de vacanţă, adulţii supraveghetori au reuşit să-i destindă şi să le redea zâmbetul acestor copii greu încercaţi de soartă.

Scrisori şi desene, în semn de mulţumire

Zilele petrecute pe litoral începeau cu voie bună, bălăceală, concursuri de făcut castele din nisip, bătai cu spumă, curse cu maşinuţele electrice şi se sfârşeau cu lansări de lampioane. Aceste activităţi i-au bucurat la maxim pe copii şi, la final, fiecare a ales să-şi exprime sentimentele prin scrisori şi desene, pe care le-au dăruit adulţilor.

Programul de tabere la mare s-a desfăşurat în paralel cu vacanţele de la Năruja (judeţul Vrancea), unde 20 de tineri cu dizabilităţi au avut o săptămână de vacanţă.

Dorinţele copiilor care au nevoie de ajutor pot fi îndeplinite, în continuare, cu ajutorul donaţiilor, oricât de mici ar fi, la Fundaţia „Inimă de copil”.

CITEŞTE ŞI: (FOTO) Voluntari din Franţa, la Fundaţia „Inimă de copil” Galaţi. Activităţi speciale, într-o vacanţa de vară specială

Citit 3828 ori Ultima modificare Vineri, 22 August 2014 16:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.