RECORD de DONATORI la Centrul de Transfuzii Galaţi/ Ce obligaţii şi facilităţi au aceştia

RECORD de DONATORI la Centrul de Transfuzii Galaţi/ Ce obligaţii şi facilităţi au aceştia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În unele zile, numărul donatorilor a fost şi cu 50 la sută mai mare decât într-o zi normală * Donatorul poate primi, la cerere, şapte bonuri valorice pentru produse alimentare


Apelul făcut de Ministerul Sănătăţii, în urmă cu o săptămână, cu privire la lipsa sângelui necesar pentru transfuzii din spitale, pare să fi avut efect şi în Galaţi. Dacă, la începutul lunii august, numărul donatorilor care veneau zilnic la Centrul Regional de Transfuzii scăzuse, fiind în unele zile de sub 50, personalul trebuind astfel să îi sune pe clienţii fideli pentru a-i chema să doneze, la sfârşitul săptămânii trecute numărul donatorilor a depăşit pragul de 100 pe zi.

Astfel, dacă ne raportăm la media zilnică (din lunile obişnuite) de 70 – 80 de donatori pe zi, vineri, puţin după ora prânzului, 127 de gălăţeni veniseră deja să doneze, ceea ce reprezintă o creştere faţă de peste 50 la sută. „Luni au venit 93 de donatori, marţi 68, miercuri 89, joi 119, iar vineri 127. Credem că totul se datorează campaniei iniţiată de Ministerul Sănătăţii. Chiar dacă în spitalele din Galaţi nu am înregistrat probleme din

acest punct de vedere, avem nevoie de sânge, pentru că primim cereri de la centrele din alte judeţe”, ne-a explicat dr. Beatrice Cristian, din partea Centrului de Transfuzii Galaţi.

Trebuie spus însă că la numărul mare de donatori înregistrat în zilele de joi şi vineri au contribuit şi cei din grupul „Alergăm cu tine în Galaţi”. În urma evenimentului anunţat pe o reţea de socializare, au reuşit să aducă la Centrul de Transfuzii câteva zeci de persoane.

Ce facilităţi au donatorii

Deşi actul de a dona sânge este anonim, voluntar şi neremunerat, există totuşi unele facilităţi de care puteţi beneficia. Astfel, donatorul poate beneficia la cerere de şapte bonuri valorice pentru produse alimentare. De asemenea, HG nr. 1364/2006 prevede ca donatorului să i se deconteze cheltuielile de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reşedinţa înscrisă în actul de identitate şi localitatea unde îşi are sediul instituţia la care se efectuează donarea de sânge.

"În cazul în care donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din localitatea în care este angajat, donatorul are dreptul la abonament cu reducere de 50 la sută pentru transportul în comun, pe baza actelor doveditoare, pentru o perioadă de o lună", este menţionat în actul normativ citat.

Dacă este salariat, donatorul are dreptul la o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării. Dacă salariatul are oricum liber în ziua respectivă, nu va mai primi o altă zi liberă. Pe de altă parte însă, legislaţia nu specifică dacă această zi liberă este remunerată sau nu. Mai precis, ziua va fi plătită doar dacă prin contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel de unitate este reglementată astfel.

După drepturi, şi obligaţii

Gălăţenii care vor să doneze nu trebuie să bea alcool cu cel puţin 72 de ore înaintea donării. Ei trebuie să răspundă cu sinceritate atât întrebărilor adresate de personalul medical, cât şi celor din chestionarul donatorului, fără a ascunde informaţii referitoare la bolile de care suferă sau au suferit.

Citit 5564 ori Ultima modificare Luni, 25 August 2014 20:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.