Criza grădiniţelor

Criza grădiniţelor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Anul acesta, deficit de 3000 de locuri la program prelungit *  Părinţii sunt dispuşi să plătească în jur de 30 de lei pe lună de ajutor de educatoare, ca să poată prinde loc la o grupă cu program prelungit * Două grădiniţe noi şi alte trei extinderi nu sunt finalizate din lipsa fondurilor *

Părinţii a 3000 de copii gălăţeni vor fi nevoiţi să renunţe anul acesta la visul  de a fi înscrişi la grădiniţe cu program prelungit.  Criza locurilor la grădiniţe s-a acutizat şi la noi în ultimul timp, mai ales că nu s-a mai construit nimic nou, iar ceea ce s-a început va rămâne neterminat din cauza lipsei de fonduri.

Ilegal, dar normal

Inspectoarea de la învăţământul preprimar, Ana Secrieru, ne-a declarat că la grădiniţele cu program prelungit din Galaţi s-au depus deja aproximativ 3000 de cereri care nu au putut fi soluţionate.

„Grupele de la toate aceste grădiniţe funcţionează şi aşa cu mult peste numărul de copii admis de lege, unele chiar la dublu. Nu ne putem permite să lucrăm cu grupe chiar de trei ori mai mari decât este legal. Aşa că i-am orientat spre grădiniţe cu program normal. Asta e situaţia”, susţine inspectoarea.

…şi moral

De ceva vreme, la grădiniţele unde numărul de copii de la grupă este aproape dublu faţă de maximul admis de lege, părinţii au hotărât să plătească şi un ajutor de educatoare, pentru că doar un singur cadru didactic nu ar face faţă.

„Avem aproape 40 de copii la grupa mică. Cu vârste între 3 şi 4 ani. Oricât am vrea, nu putem să facem faţă. Să nu le primim deloc copiii, nu ar fi fost o soluţie, dar nici nu poate avea grijă de ei o singură educatoare. Omul vrea să ştie că îşi lasă aici puiul în siguranţă. Atunci au  hotărât că mai bine plătesc din propriile buzunare un ajutor de educatoare”, ne spune un cadru didactic, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Despre această practică se ştie la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Nu apare stipulată în nicio lege. Dar, pe de altă parte, şcolile pot oferi servicii contra cost către comunitate. Aşa s-a găsit această soluţie de compromis. Părinţii ar fi trebuit astfel să apeleze la o grădiniţă particulară, unde costurile sunt mult mai mari.

„Dintre cele aproximativ 20 de grădiniţe cu program prelungit, în pe puţin jumătate se apelează la acest ajutor de educatoare, altfel nu s-ar descurca. Şi aşa, anual, rămân copii care sunt trimişi la program normal, deşi părinţii şi-ar fi dorit la program prelungit. Ajutoarele de educatoare sunt de obicei studente la facultăţile cu profil pedagogic, în special cele cu specializare limba  engleză, care şi aşa predau opţional această disciplină copiilor. Din banii obţinuţi de grădiniţă, o parte constituie salariul ajutorului de educatoare, iar o altă parte intră în venitul propriu al grădiniţei”, ne-a mai spus inspectoarea de specialitate.

Cinci grădiniţe neterminate

Soluţia pentru reglementarea acestor lucruri ar fi construirea a cât mai multor grădiniţe. În prezent sunt prinse cinci investiţii la acest capitol, două grădiniţe noi şi trei extinderi. Niciuna dintre ele nu este însă terminată.

„În incinta Şcolii Nr. 20 avem grădiniţă nouă, gata din luna noiembrie, dar nu putem face înscrieri pentru că nu a fost nici până acum dotată cu centrală. Cum e vreme de criză şi nu se ştie ce fonduri vor veni, nu ştim dacă va fi dată sau nu în folosinţă”, mai spune Ana Secrieru.

O altă grădiniţă neterminată este cea din Micro 20, proiectată să aibă opt săli de clasă. Deşi obiectivul ar fi trebuit să fie gata la  chiar la începutul acestei luni, lucrările au fost sistate şi nu se ştie dacă vor fi reluate în cursul acestui an. Depinde tot de fonduri.

Până atunci, părinţii vor fi nevoiţi să plătească în continuare (deşi învăţământul de stat este, teoretic, gratuit) pentru a-şi putea lăsa copilul la o grădiniţă cu program prelungit. Chiar şi aşa, părinţii sunt totuşi mulţumiţi că au prins un loc şi că nu sunt nevoiţi să plătească sute de lei pe lună, la o unitate particulară.

Explicaţie foto: 3000 de copii nu au loc  în grădiniţele cu program prelungit

Citit 1060 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.