Campania VL "Profesioniştii"/ Mariana Robea, îngerul păzitor a mii de gălăţeni
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Campania VL "Profesioniştii"/ Mariana Robea, îngerul păzitor a mii de gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Persoanele pe care le ai în grijă îţi transmit inevitabil din propriile emoţii, ajungând astfel, în timp, să te identifici şi tu cu o parte din problemele acestora" * "Vreau să înfiinţez şi la Galaţi un tribunal pentru minori şi familie"


Profesionistul despre care scriem astăzi şi-a dedicat ultimii şapte ani din viaţă pentru a-i ajuta pe gălăţenii care, într-un fel sau altul, au fost victime ale violenţei în familie. Copii bătuţi şi abuzaţi de proprii părinţi sau de cei cărora le fuseseră lăsaţi în grijă, femei maltratate de soţi sau concubini, bătrâni agresaţi de propriii copii, toţi au găsit la fundaţia aflată în grija Marianei Robea sprijinul de care au avut nevoie. Nu de puţine ori, Centrul de zi şi mai ales cel de noapte din cadrul fundaţiei au reprezentat pentru mii de mame şi copii refugiile în calea soţilor sau taţilor agresivi, atunci când legea din România nu prevedea încă nicio măsură de protecţie a victimelor violenţei în familie.

Asistenţa socială, o piatră de încercare

Primul lucru care te izbeşte atunci când alegi să profesezi în domeniul asistenţei sociale este faptul că realitatea este mult mai dură faţă de situaţiile prezentate în cărţile de profil. "Când citeşti o lege eşti tentat să o priveşti din punctul de vedere al juristului. Abia când intri însă în contact cu oamenii vezi că lucrurile sunt infinit mai complexe. Persoanele pe care le ai în grijă îţi transmit inevitabil din propriile emoţii, ajungând astfel, în timp, să te identifici şi tu cu o parte din problemele acestora. Te implici astfel în dramele lor şi ajungi să suferi alături de ei", ne-a spus Mariana Robea.

Totul ţine de perspectivă

Pentru a deveni un profesionist, indiferent de domeniul în care lucrezi, Mariana Robea crede că trebuie să încerci să-ţi faci treaba cât mai bine posibil, chiar dacă trebuie să faci şi sacrificii.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Profesioniştii"/ Anna Burtea, doctor pentru "Inimă de Copil"

"Pentru a schimba ceva în jurul tău trebuie să laşi la o parte mentalitatea de victimă. În loc să te plângi, trebuie să te implici şi să te străduieşti să găseşti soluţii. Din acest punct de vedere, în asistenţa socială mereu ai de-a face cu noi provocări. Fiecare caz este diferit şi ai de dus muncă de convingere atât de partea victimelor, cât şi de cea a agresorilor. Nimic nu se compară însă cu senzaţia pe care o trăieşti atunci când vezi că datorită muncii tale o familie şi-a revenit sau un tânăr reuşeşte să se descurce de unul singur", adaugă profesionistul citat.

Fiecare caz lasă o amprentă

De când conduce "Familia", mii de persoane, gălăţeni şi nu numai, au trecut pragul sediului fundaţiei. Unii dintre ei, victime ale discriminării şi excluziunii sociale, din cauza problemelor de sănătate mintală; alţii, dependenţi de alcool care-şi pierduseră orice speranţă de revenire la o viaţă normală; poate că cele mai numeroase au fost totuşi victimele violenţei în familie. Pentru fiecare dintre ei fundaţia Familia a însemnat un adăpost în calea agresorilor sau a propriilor dependenţe.

Întrebată despre un caz care a marcat-o, Mariana Robea ne-a răspuns că fiecare dintre persoanele cu probleme pe care a ajuns să le cunoască şi-a lăsat o amprentă în sufletul său.

 

 

"Sunt poveşti de viaţă sfâşietoare pe care nu ai cum să le uiţi. Anul acesta, spre exemplu, m-a impresionat o bătrânică pe care am fost chemaţi să o preluăm de la spital. Fusese bătută în repetate rânduri de propriul băiat. După ce am adus-o la fundaţie, nu mai voia să plece. Am avut numeroase discuţii şi cu agresorul, şi acum pare că lucrurile au revenit pe un făgaş normal", mai spune sursa citată.

La jumătatea drumului

În ciuda unei legi care chiar pare să funcţioneze, numărul victimelor violenţei în familie pare să crească de la o perioadă la alta. Spre exemplu, dacă în primele şase luni ale lui 2013 autorităţile gălăţene înregistraseră 80 astfel de cazuri, în prima jumătate a lui 2014 numărul a crescut la 90.

CITEŞTE ŞI: Campania VL "Profesioniştii"/ Octavian Coşovliu, brăileanul care a dat viaţă cartierelor Galaţiului

"Cu sprijinul autorităţilor locale şi prin eforturile noastre, fundaţia Familia va continua să fie un sprijin pentru cei care au nevoie de noi. Totuşi, există unele proiecte pentru care încă sunt motivată să lupt. Vreau să înfiinţez şi la Galaţi un tribunal pentru minori şi familie, după modelul celui care deja funcţionează la Braşov. Copiii ar fi scutiţi astfel de scenele care au loc într-un tribunal normal şi care îi pot marca".

 

Cine este Mariana Robea

Născută pe data de 24 august 1977 la Galaţi, Mariana Robea a absolvit până în prezent facultăţile de Administraţie Publică, Protecţia Mediului şi Drept. Are un master în Drept European şi un altul în Managementul asistenţei sociale. Este doctorand în anul trei în cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, specializarea Drept public. De asemenea, a absolvit şi o serie de cursuri postuniversitare, în domenii înrudite cu asistenţa sociale. Este necăsătorită şi nu are copii.

Citit 4867 ori Ultima modificare Duminică, 21 Septembrie 2014 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.