INTERVIU cu şeful Serviciului pentru Acţiuni Speciale Galaţi: "Suntem pregătiţi pentru situaţii de luptă reală"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

INTERVIU cu şeful Serviciului pentru Acţiuni Speciale Galaţi: "Suntem pregătiţi pentru situaţii de luptă reală"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Poliţia gălăţeană a repurtat recent cel de-al doilea succes răsunător la competiţiile de gen ale forţelor speciale din România: o echipă formată din şase luptători, cu o medie de vârstă de 35 de ani, a demonstrat că la Galaţi avem un serviciu special care îşi merită cu adevărat calificativul ”de elită”. Poliţiştii noştri au câştigat, după ce s-au bătut cu alte 46 de echipe, locul I la Cupa Structurilor Speciale de Intervenţie, care a avut loc la începutul acestei luni la Bucureşti. Învingătorii l-au avut alături, drept coechipier şi coordonator, pe cel care de o lună de zile le este şef, un poliţist antrenat în forţele speciale în Kosovo şi care, în ultimii ani, a făcut parte din Serviciul de Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliţiei Române - subcomisarul Marius Bălan.

- Cum e să vii din structura centrală, SIAS în speţă, la un serviciu judeţean?

- E o provocare. E diferit, specificul misiunilor este altul. La SIAS am avut ocazia să văd multe structuri din ţară, să văd şi bune şi rele. Să culeg tot ce a fost mai bun de la ei şi să vin să încerc să implementez aici la Galaţi. Ştiam că aici e colectiv bun, ştiam unde vin. Ştiam exact la ce să mă aştept. Am vrut să văd cu ochii mei, percepţia mea e mai bună decât îmi spunea altcineva. Şi e bine, dovadă e că am mai câştigat o cupă. Locul I!

- Care e diferenţa între a fi organizator, aşa cum eraţi la SIAS, şi a fi efectiv participant, la masa jocului?

- Sunt emoţii diferite. Şi ca organizator ai emoţii, chiar mai mari. Dacă ceva nu funcţionează corect, dacă cineva se accidentează, dacă aprecierea participanţilor nu este una pozitivă, ai de ce să te aştepţi la fel de fel de reacţii. Pe partea competiţională, ai alt gen de emoţii. Cupa Structurilor de Intervenţie a fost de la an la an mai grea, iar anul acesta a fost cu atât mai dificilă, cu cât au participat patru echipe de la SRI şi o echipă de la Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei. Organizatorul a căpătat experienţă, iar probele şi obstacolele s-au perfecţionat. Între timp, o parte dintre oameni au participat la competiţii internaţionale, cum e SWAT Round Up, şi au venit de acolo cu experienţă de competiţie total diferită. Şi atunci s-a pus în joc cam tot ce a fost mai bun.

- Reflectă calitatea echipelor care participă la aceste competiţii nivelul de pregătire al Serviciilor pentru Acţiuni Speciale?

- Da. Ceea ce îţi trebuie pentru o competiţie de genul acesta nu se câştigă într-o perioadă determinată de pregătire, adică nu fac o selecţie de câţiva oameni, pe care îi pregătesc câteva luni şi ajung să câştige locul I. E adevărat că la competiţie merg cei mai buni, dar e foarte puţin probabil ca restul să fie atât de diferiţi încât nivelul de pregătire al celor din concurs să nu reflecte calitatea întregii echipe.

 

- Cum au fost probele la această ediţie?

- Poate cea mai dificilă probă a fost cea de la parcul de aventuri Cernica. Am urcat pe nişte obstacole, de pe care am tras în nişte ţinte în deplasare. Apoi a urmat o nouă tragere, dar selectivă, bazată pe indicii care trebuiau analizate în condiţii de efort. După aceea, concurenţii au sărit în apă îmbrăcaţi, încălţaţi, au înotat şi au tras la ţinte aflate pe valuri, deci nu foarte fixe. Toate probele au presupus efort, puls ridicat, adrenalină, gândire, atenţie, lucru în echipă, împărţirea sarcinilor, luarea deciziilor, observarea continuă, concentrarea asupra unui obiectiv, abordarea unor obstacole, fără a încălca totuşi nişte reguli. Cam asta se aşteaptă de la un luptător: să poată lua decizii în condiţii de oboseală fizică, adrenalină, stres.

- Pe lângă testarea capacităţii de intervenţie a serviciilor speciale, care ar fi un alt scop al acestor concursuri?

- Scopul acestui concurs a fost să aducă peste 40 de echipe laolaltă, pentru a discuta, a-şi împărtăşi experienţele. Munca asta se învaţă foarte mult lucrând, nu din carte. Înveţi din experienţa, din păcate, uneori, negativă, a altora. Surprinzător, oameni care nu au acces la cele mai bune condiţii de pregătire obţin nişte performanţe nemaipomenite.

- Care au fost cei mai puternici adversari pe care i-a avut SAS Galaţi la competiţie?

- Au fost cei de la SRI, dar structurile fruntaşe la celelalte ediţii au pus aceleaşi probleme. De la locul al doilea în jos, primele 10 echipe au fost la diferenţe foarte mici de puncte. Vorbim de Bucureşti, Constanţa, Timişoara, care de fiecare dată sunt pe podium sau imediat pe lângă el.

- Sunt luptătorii SAS pregătiţi pentru un eventual conflict real?

- Fără discuţii că suntem pregătiţi pentru aşa ceva, pentru situaţii de luptă reală. Dar trebuie precizat că lupta urbană e un concept. Nu înseamnă că se duce în oraş.

 

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 4 iunie 1976, Brăila

Studii: 2004 - Academia de Poliţie ”Al. I. Cuza”

          1996 - Şcoala de Agenţi de Poliţie Câmpina

Ocupaţie: şef Serviciu pentru Acţiuni Speciale - IPJ Galaţi

Stare civilă: căsătorit

 

 

Citit 10536 ori Ultima modificare Luni, 22 Septembrie 2014 19:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.