La Galaţi nu s-au cumpărat cititoare pentru CARDUL DE SĂNĂTATE

La Galaţi nu s-au cumpărat cititoare pentru CARDUL DE SĂNĂTATE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* După ce a fost amânată şapte ani, distribuirea cardurilor se va face până pe 22 octombrie


Chiar dacă, în Bucureşti, Poşta Română a început deja distribuirea cardurilor naţionale de sănătate încă de vinerea trecută (19 septembrie a.c.), iar către gălăţeni documentele urmează să ajungă începând cu luna octombrie, majoritatea medicilor gălăţeni aşteaptă încă să vadă în ce mod vor proceda colegii lor din ţară.

Medicii de familie încă aşteaptă

La Galaţi, potrivit preşedintelui Patronatului medicilor de familie, Dumitru Mărăşescu, medicii de familie nu au cumpărat încă aparatele destinate activării şi citirii cardurilor de sănătate. "Urmărim ofertele firmelor care asigură partea de informatizare a cabinetelor medicale şi urmărim şi ce se întâmplă la nivel naţional. Niciun coleg de-al meu nu cred că va cumpăra un aparat de activat şi citit carduri, pentru ca apoi să i se spună că nu este cel potrivit. Aşteptăm mai multe clarificări referitoare la acest subiect", ne-a declarat dr. Mărăşescu.

Cum se va face activarea

Dispozitivele vor costa cel puţin 400 de lei şi vor fi cumpărate din fondurile cabinetelor medicale. După ce va primi cardul prin poştă, asiguratul va merge la medicul de familie pentru a şi-l activa. Persoana asigurată va primi un cod PIN pe care va trebui să îl introducă de fiecare dată când va beneficia de un serviciu medical.

"În informarea pe care am primit-o de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Galaţiul este programat pentru începerea distribuirii cardurilor între 18 septembrie şi 22 octombrie. Documentul va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2015, dar până atunci ne vom asigura că furnizorii de servicii medicale sunt pregătiţi corespunzător", ne-a declarat dr. Elena Vrabie, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS).

Soluţia de rezervă: cardul, luat de la CJAS

Dacă din diverse motive cardul nu va ajunge la asiguraţi prin intermediul Poştei, documentul va fi trimis la sediul CJAS Galaţi, de unde va putea fi ridicat ulterior de către aparţinător. "În funcţie de returul care va exista, suntem pregătiţi să organizăm lucrurile astfel încât gălăţenii să nu stea la coadă", a mai precizat dr. Vrabie.

Cu şapte amânări la activ, cardul de sănătate a devenit deja cel mai amânat proiect de după revoluţie. Surse din interiorul CNAS spuneau, anul trecut, că "s-au făcut presiuni enorme pentru ca aceste carduri să nu vadă lumina tiparului. Grupurile de interese sunt reprezentate de cei care fraudează sistemul, iar lobby-ul se face la cel mai înalt nivel".

Citiţi şi: De ce NU are MEDICI Spitalul Judeţean

Citit 1776 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Septembrie 2014 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.