NEDUMERIRI în rândul medicilor şi al pacienţilor/ CARDURILE DE SĂNĂTATE pot fi puse la naftalină

NEDUMERIRI în rândul medicilor şi al pacienţilor/ CARDURILE DE SĂNĂTATE pot fi puse la naftalină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cardul nu aduce nimic constructiv, documentul fiind bun doar ca un instrument de control, spun medicii gălăţeni * Gălăţenii neasiguraţi nu vor primi carduri, ei având acces doar la servicii medicale de urgenţă


Deşi peste 400.000 de gălăţeni urmează să primească "buletinul pentru sănătate" până la sfârşitul lunii octombrie, documentul nu va putea fi folosit, după cele mai optimiste estimări, până la începutul lui 2015. Forţaţi de autorităţi să achiziţioneze din banii propriului cabinet cititoarele de carduri, medicii de familie gălăţeni nu se înghesuie încă să cumpere aceste dispozitive. Astfel, dacă veţi merge pentru a vă activa cardul la medicul de familie, acesta nu va avea echipamentul necesar. Totuşi, spun medicii, acest lucru nu va afecta cu nimic consultaţia pacienţilor, cu atât mai mult cu cât legea intră în vigoare de anul viitor.

Cât costă un cititor de carduri

Aproximativ 20 de firme de profil comercializează dispozitivele necesare pentru activarea şi citirea cardurilor de sănătate. Potrivit autorităţilor, cel mai ieftin aparat costă 5 euro, iar cel mai scump - 80 de euro. Toţi furnizorii de servicii medicale - medicii de familie, medicii din policlinicile şi secţiile spitalelor - vor trebui să cumpere aceste aparate până la sfârşitul anului.

"Nu am cumpărat încă un cititor de carduri. Trebuie să analizez fiecare ofertă în parte. Oricum, dacă pacientul vine acum cu un card de sănătate la mine, o să ne uităm unul al altul. Nouă nu ni s-au făcut instructaje vizavi de aceste documente, ştim doar ce ce ştiu şi pacienţii. Cardul este un instrument benefic pentru sistemul de sănătate, dar cred că altele sunt lucrurile care ard acum. Avem nevoie de medicamente în farmacii şi de servicii de calitate în spitale", spune medicul de familie Liliana Pavel.

Şeful Patronatului Medicilor de Familie din Galaţi, dr. Dumitru Mărăşescu, întăreşte aceste afirmaţii. "Pentru moment, prospectăm piaţa, pentru a alege cititorul de carduri potrivit. Aparatul trebuie să fie compatibil cu softul din cabinetul meu, în primul rând. Altfel, sunt bani aruncaţi de pomană. Probabil că până pe 15 noiembrie îmi voi cumpăra la cabinet un cititor", comentează dr. Mărăşescu.

Medicii au încă nelămuriri

Întrebarea pe care o ridică însă dr. Mărăşescu este legată de ce se va întâmpla atunci când un pacient în vârstă îşi uită cardul acasă sau nu-şi mai aduce aminte PIN-ul. "Eu nu îi voi mai putea acorda consultaţia, pentru că ar însemna să fac muncă voluntară, din moment ce, fără card, Casa de Sănătate nu-mi va deconta acea consultaţie", adaugă medicul.

Fără analize în fals

Dacă medicii reclamă că noul document nu aduce nimic constructiv în relaţia medic-pacient, autorităţile spun că "buletinul pentru sănătate" va fi un excelent instrument de control, oferind siguranţa prezenţei pacientului la medic. Nu va mai exista astfel suspiciunea asupra medicului că a încărcat un serviciu medical din burtă.

Cum rămâne cu cei fără card

Printre nelămuririle multor gălăţeni se numără şi ce vor face copiii şi persoanele neasigurate, categorii de cetăţeni care nu primesc aceste carduri. Actuala lege a sănătăţii spune că orice minor are asigurate servicii medicale gratuite, indiferent dacă părinţii sau tutorii săi contribuie sau nu la fondul de sănătate. Astfel, minorii nu vor avea nevoie de card pentru a-şi confirma calitatea de asigurat.

Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani, care urmează o formă de învăţământ, serviciile medicale sunt asigurate tot prin părinţi. Dacă cei ajunşi la vârsta majoratului nu mai urmează nicio formă de învăţământ, atunci ei sunt consideraţi neasiguraţi. Pentru a deveni asiguraţi, trebuie să-şi plătească la zi contribuţiile la Sănătate, calculate la nivelul salariului minim pe economie.

Gălăţenii care totuşi sunt neasiguraţi vor putea beneficia doar de serviciile medicale prevăzute în pachetul minimal de servicii medicale, respectiv de servicii spitaliceşti pentru situaţiile de urgenţă, de depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic şi de servicii de planificare familială.

CITEŞTE ŞI: La Galaţi nu au fost cumpărate cititoare pentru CARDUL DE SĂNĂTATE

Citit 2914 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Octombrie 2014 22:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.