ARPM cere scoaterea centrelor de colectare în afara municipiului. "Ne-am transformat într-un oraş de adunat gunoaie"

ARPM cere scoaterea centrelor de colectare în afara municipiului. "Ne-am transformat într-un oraş de adunat gunoaie"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai bine de jumătate din centrele de colectare a deşeurilor se află în apropierea locuinţelor din cartierele Galaţiului


Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) solicită Primăriei Galaţi să ia măsuri pentru ca societăţile care colectează deşeuri să funcţioneze în afara oraşului şi nu în cartiere, aşa cum este în prezent cazul multora. Conducerea ARPM va solicita municipalităţii să adopte în Consiliul Local o hotărâre prin care să fie interzisă funcţionarea centrelor de colectare în afara zonelor industriale.

„În municipiul Galaţi, în zona locuibilă, se află 60 la sută (dintre centre - n.r.). La noi, punctele de colectare se află în oraş, că aşa ne stă nouă bine! Din păcate, nu avem ce să facem, pentru că, după cum bine ştiţi, odată cu abrogarea OUG 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, agenţii economici care realizează activităţi de colectare a deşeurilor reciclabile de la persoane fizice nu mai au obligaţia de a obţine autorizaţie de colectare de la prefectura judeţului, cu avizul prealabil al primăriei comunei, oraşului sau municipiului în care îşi desfăşoară activitatea şi pe baza autorizaţiei de mediu emise de APM”, a afirmat Carmen Sandu, directorul general al ARPM Galaţi.

Aceasta a propus reintroducerea avizului prealabil al primăriei, astfel încât, înainte de obţinerea autorizaţiei de mediu, municipalitatea să verifice dacă este permisă desfăşurarea activităţii de colectare deşeuri în conformitate cu planul de urbanism (prin HCL sau HCJ). Potrivit directorului ARPM, centrele de colectare a deşeurilor se află în zone precum bulevardul George Coşbuc, Valea Oraşului, Traian Nord, Tecuci, cartier Fileşti, Micro 13 B şi Micro 39 B.

Conform ARPM, în judeţul Galaţi sunt autorizaţi 182 de operatori economici pentru activitatea de colectare deşeuri, cu 245 de puncte de lucru. Pentru colectare de deşeuri periculoase au fost autorizaţi din punct de vedere al protecţiei mediului 28 operatori economici. Dintre aceştia, patru operatori realizează colectarea şi transportul deşeurilor medicale periculoase de la unităţile medicale către instalaţia de incinerare. Numai în municipiul Galaţi se află 155 de puncte de colectare.

CITEŞTE ŞI: Studiul de fezabilitate este gata: Vom produce sau nu ENERGIE DIN GUNOAIE?

Citit 1351 ori Ultima modificare Duminică, 26 Octombrie 2014 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.