O victimă a ignoranţei celor mari ARE NEVOIE DE AJUTOR. Amanda Ciobanu ar putea MURI, dacă nu se OPEREAZĂ

O victimă a ignoranţei celor mari ARE NEVOIE DE AJUTOR. Amanda Ciobanu ar putea MURI, dacă nu se OPEREAZĂ
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Fetiţa care în urmă cu şapte ani era lovită de acoperişul desprins de pe un bloc trece prin clipe grele, confrutându-se cu sechelele grave produse de accident * Salvarea ei ar putea veni din Germania, unde o operaţie de reconstrucţie craniană ajunge la 30.000 de euro


Pe 3 ianuarie 2007, un accident teribil avea să schimbe dramatic cursul vieţii fetiţei Amanda Andreea Ciobanu, pe atunci în vârstă de 7 ani. Izolaţia de pe blocul G6A din Micro 18 s-a desprins la o pală de vânt puternică şi a izbit-o în plin pe copila aflată în staţia de maxi-taxi. Cu capul zdrobit, Amanda a stat în comă zile la rând, doar un miracol făcând ca ea să îşi revină. Medicii au făcut tot ce s-a putut atunci pentru a îi reda şansa unei vieţi cât de cât normale, dar leziunile pe care le-a suferit, sinusurile, piramida nazală şi glanda lacrimară fiindu-i distruse, au afectat-o grav în anii ce au urmat.

În iulie 2007, Amanda intra din nou în comă, ca urmare a unui episod de meningită suferit ca urmare a infecţiei acumulate în craniu, pe fondul rănilor suferite, dar a depăşit din nou criza, cu sprijinul medicilor de la Galaţi şi Bucureşti, dar şi cu sacrificii imense din partea familiei copilei, care a trebuit să suporte toate cheltuielile legate de îngrijiri şi medicaţie.

După şapte ani, însă, sechelele şi-au arătat din nou colţii, pe 20 octombrie, anul acesta, Amanda ajungând în stare gravă la Spitalul "Matei Balş" din Capitală, după ce a fost din nou diagnosticată cu meningită.

Lovitura de la cap declanşează boala

La Bucureşti, Amandei i s-au făcut tot felul de analize şi investigaţii. Tânăra, acum în vârstă de 15 ani, a fost văzută de nenumăraţi medici de la "Matei Balş", "Marie Curie" şi "Bagdazar Arseni", care au încercat să-şi dea seama ce tratament ar fi cel mai bun pentru fată şi dacă vreo intervenţie chirurgicală este indicată pentru a elimina definitiv cauzele. „De la început, un lucru a fost clar. Meningita o face pe fondul loviturii la cap, care i-a afectat sinusurile şi piramida nazală. S-a creeat practic un gol, iar de aici apar toate problemele. Practic, oricând se poate infecta şi face din nou meningită, dar nu ştim dacă va mai avea norocul să scape. Medicii nu se încumetă să o opereze, iar noi ne temem să nu se îmbolnăvească iar şi să o pierdem sau să rămână nenorocită pe viaţă!”, ne-a spus Robertino Ciobanu, tatăl Amandei.

Trebuie spus că de la producerea accidentului, în urma plângerilor pe care părinţii Amandei le-au făcut la Poliţie, Parchet sau pe căi civile, în instanţă, deocamdată nu a fost găsit nici măcar un vinovat. Nimeni nu a plătit pentru chinurile prin care a trecut fata, în privinţa căreia doar un raport de expertiză a făcut o oarecare dreptate până acum. S-a stabilit că lucrarea la acoperişul blocului G6A fusese făcută de mântuială de o firmă, chipurile, specializată, astfel că izolaţia a fost luată pe sus de vântul de ianuarie. Un singur dosar, civil, deschis în 2011, se mai află acum pe rolul instanţei, dar este departe de a fi finalizat.

Salvarea - operaţie în străinătate

În aceste condiţii, soţii Ciobanu au fost nevoiţi să facă rost de bani de unde au putut ca să-şi ţină fiica în viaţă. În disperare de cauză, Robertino Ciobanu a plecat în Germania să-şi găsească de lucru. Nu a mai apucat, pentru că îmbolnăvirea Amandei l-a făcut să lase totul baltă şi s-a întors în ţară.

Pentru că medicii români nu se decid să facă intervenţia salvatoare, părinţii Amandei vor să îşi ducă fiica în străinătate. „Am găsit o clinică la Munchen, unde pentru 4-6 intervenţii, câte ar fi necesare pentru refacerea sinusurilor, a glandei lacrimare şi a piramidei nazale, ar trebui să plătim 30.000 de euro, dar asta nu include spitalizarea, mâncarea, şederea mamei cu ea. E o sumă imensă, pe care nu o avem. În anii ăştia, am amanetat tot ce s-a putut, acum vom vinde apartamentul. Vom rămâne fără casă, dar altă soluţie nu avem”, ne-a spus tatăl Amandei.

Amanda este acum în clasa a IX-a la Liceul Economic şi mai are un frate, mai mare. De la accidentul care i-a schimbat viaţa, adolescenta a trecut prin depresii crunte şi a făcut psihoterapie ca să depăşească trauma, însă pierderea căminului ar fi, pentru ea, o nouă lovitură. De la o nouă traumă ar putea-o salva şi oamenii de bine, care vor şi pot ajuta cu bani pentru ca Amanda să poată supravieţui.

Cei care doresc să ofere copilei şi familiei ei un dram de speranţă o pot face prin intermediul a două conturi deschise la Banca Transilvania. Pe numele Ciobanu Marian Robertino este deschis contul RO 55 BTRL 01801201349982XX, iar pe numele Ciobanu Florentina, contul RO 06 BTRL 01801201349983XX.

Citit 2687 ori Ultima modificare Marți, 04 Noiembrie 2014 19:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.