Profesioniştii Galaţiului - Marius Mitrof: „Încerc să insuflu dorinţa de a ne păstra valorile”
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Profesioniştii Galaţiului - Marius Mitrof: „Încerc să insuflu dorinţa de a ne păstra valorile”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Specialistul Direcţiei pentru Cultură s-a remarcat prin numeroase cercetări privind patrimoniul cultural al Galaţiului

Avem clădiri de o frumuseţe şi valoare inestimabile şi nu mai puţin de patru ansambluri de arhitectură urbană, pe care, din lipsă de educaţie, preocupare şi indolenţă, riscăm să le transformăm în ruine sau să le acoperim de kitsch-uri. Marius Mitrof, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, este gălăţeanul care a încercat, de-a lungul anilor, să-i sensibilizeze pe locuitorii de la malul Dunării, dar mai ales autorităţile, pentru a preţui şi proteja patrimoniul cultural al oraşului de la Mila 80.

Pe lângă munca din cadrul Direcţiei pentru Cultură, în care activează de 14 ani, Marius Mitrof s-a implicat şi în nenumărate proiecte având ca scop recunoaşterea valorilor Galaţiului şi nu numai. „Proiectele pe care le-am făcut şi au această culoare de cultură, de cultural, exced atribuţiilor noastre, dar le facem din dorinţa de a oferi altceva comunităţii gălăţene şi să-i apropiem pe oameni de ceea ce înseamnă valorile patrimoniului cultural local. Am făcut proiectele legate de promovarea şi valorificarea monumentului istoric valul lui Traian, seara de muzică şi dans irlandez - trei ani la rând, şi pentru că publicul a fost numeros Primăria a preluat acest proiect, am adus jazzul în aer liber, au fost proiecte legate de valorificarea patrimoniului cultural construit din lemn, în care am mers cu elevii unor şcoli în judeţ pentru a vedea Biserica de lemn de la Cerţeşti şi Moara de apă de la Brăhăşeşti, ambele monumente istorice. Au fost „Drumul viei şi vinului”, dar şi proiectul de aducere în atenţia autorităţilor a sitului arheologic Castrul Roman, un sit care suferă de atâţia ani din cauză că a căzut în nepăsarea autorităţilor. Vom continua proiectele de succes, printre care „Antiquitas Rediviva", la o scară mult mai mare, care sperăm să fie preluate de autorităţi. Şi să nu uităm de Patrimoniul Renascentist”, ne-a spus Marius Mitrof.

Politicul şi ignoranţa proprietarilor de monumente

Casa Simion Gheorghiu, Casa Iancu Corvissianu (aşa-zisa Casă memorială Nicolae Mantu), situl arheologic Castrul Roman, dar şi fostul sediu al Prefecturii sunt doar câteva dintre obiectivele aflate într-o stare avansată de degradare pe care oraşul Galaţi riscă să le piardă. De altfel, Marius Mitrof a atras atenţia, în repetate rânduri, cu privire la acest aspect. „Sunt foarte multe probleme cu întreţinerea monumentelor istorice. Avem, înainte de toate, educaţia. Una dintre probleme este cea legată de educaţie, apoi intervine cea de informare. Oamenii manifestă o atitudine de ignoranţă (…) Dacă nu este ignoranţă din partea proprietarilor de clădiri de patrimoniu, atunci apar acele interese de ordin politic unde apar presiunile, la un moment dat, şi atunci este foarte greu. Întotdeauna au fost presiuni şi acest lucru, din nefericire, se observă nu numai la nivelul instituţiei noastre. Fiind la guvernare un anumit partid, fireşte că acela îşi pune la conducere oamenii lui şi apar presiuni din partea opoziţiei şi se crează acea stare de stres, de nemulţumire în rândul nostru, care dorim să protejăm patrimoniul, şi, cu mari eforturi, trebuie să ajungem la un compromis în care o anumită clădire, un anumit bun ajunge într-un stadiu care nu este ceea ce am fi vrut noi, dar ca să ieşim cu bine trebuie să îl acceptăm”, ne-a povestit Marius Mitrof.

Ansamblurile urbane, reabilitate cu bani europeni

Consilierul din cadrul Direcţiei pentru Cultură este cel care a şi dat soluţia autorităţilor pentru reabilitarea celor patru ansambluri urbane din Galaţi: străzile Domnească, Mihai Bravu, Eroilor şi Bălcescu. Marius Mitrof a propus în acest sens atragerea de fonduri europene pentru refacerea trotuarelor, a faţadelor clădirilor, „toaletări cu cap” a copacilor, cum au făcut de altfel brăilenii, în oraşul vecin.

Cine este Marius Mitrof

Marius Mitrof este născut pe 22 ianuarie 1968 şi, după cum ne-a mărturisit, face parte din a patra generaţie de gălăţeni. Străbunicul său, bulgar de origine, a venit pe aceste meleaguri la sfârşitul secolului al XIX-lea, fapt pe care l-a şi găsit în arhiva gălăţeană. Este consilier superior al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, instituţie în cadrul căreia activează de 14 ani. A urmat cursurile Liceului „Vasile Alecsandri”, acum CNVA, este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii „Danubius”, fiind unul dintre „pionerii” acesteia, după care a urmat cursurile de master în Istorie, specializându-se în patrimoniu şi turism cultural, în cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” din Iaşi. Marius Mitrof se mândreşte cu faptul că a început de jos, iar recunoştinţa şefilor pentru munca sa l-a ajutat să evolueze în plan profesional. Este căsătorit şi are un copil.

Citit 2721 ori Ultima modificare Duminică, 16 Noiembrie 2014 19:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.