Tinerii, dezamăgiţi de clasa politică: "Am votat ca să nu zic că nu am făcut-o"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Tinerii, dezamăgiţi de clasa politică: "Am votat ca să nu zic că nu am făcut-o"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Turul al 2-lea al prezidenţialelor nu a adus la Galaţi evenimente ieşite din comun. Totuşi, în mod asemănător cu cele petrecute în primul tur, un drum făcut în câteva secţii de votare ne-a scos la iveală unele detalii caragialeşti, menite să dea culoare evenimentului.

"Eu cu cine votez?"

La Şcoala nr. 25, pe strada Basarabiei, au fost amenajate trei secţii de votare. Încă de la gardul instituţiei am fost abordaţi de un bărbat curios să afle cu ce treabă intrăm noi acolo. L-am lămurit scurt şi l-am întrebat, la rându-ne, în ce calitate ne-a adresat întrebarea. Brusc înviorat de interesul nostru, ne-a răspuns mândru că el este mecanicul şcolii. După scurta şedere lângă cabinele de vot, la ieşirea din şcoală, am fost întâmpinaţi de acelaşi angajat. Cu o voce complice, ne-a şoptit la ureche: "Eu cu cine votez?". Apoi, văzând că nu primeşte lămuriri, s-a apropiat iar: "Am votat de dimineaţă cu Iohannis, şi am fost la bar să le spun. Era să iau bătaie că nu l-am ales pe Ponta".

"Ai făcut poză la vot?"

Altă secţie, alţi oameni. În curtea Şcolii nr. 16, doi bărbaţi strigau râzând: "Ce faci? Ai pus deja ştampila?". "Ei, dar cât îţi ia?". "Şi, dacă tot ai votat, ai făcut şi poză?". Râsete.

Faţă de turul din urmă cu două săptămâni, atunci când un tânăr a fost luat de poliţişti după ce a pozat buletinul de vot în cabină, preşedinţii de secţii cu care am vorbit ieri ne-au spus că nu au întâlnit astfel de situaţii. "La noi au venit până acum (ora 15,30 n.a.) mai mult persoane vârstnice să voteze. Oamenii au bun simţ, nu am avut evenimente neplăcute", ne-a spus Paula Molnar, preşedinta Secţiei de vot 32, de la Şcoala nr. 25.

Tineri versus vârstnici

Într-adevăr, ieri după-amiază, la ieşirile din secţii trebuia să te uiţi destul de mult după gălăţenii până în 30 de ani. În vreme ce vârstnicii aveau păreri destul de ferme în ceea ce priveşte votul şi pe viitorul preşedinte, pentru tineri totul a fost mai relativ. "Am venit astăzi la vot ca să nu spun că nu am făcut-o. Nu am aşteptări de la viitorul preşedinte, pentru că am fost deja dezamăgită de clasa politică de prea multe ori. Aş vrea să vă pot spune altceva, dar ăsta este adevărul", ne-a spus Fănica Sârghe (foto), o tânără de 28 de ani. La doar câţiva metri de ea, o pereche de vârstnici, pe care fotoreporterul îi surprinsese în timp ce semnau pe liste se îndepărtează domol de secţie. Îi ajungem din urmă şi le spunem că vrem să vorbim pentru un minut cu ei. Circumspecţia de la început e înlocuită de priviri binevoitoare când aud cine suntem. "Am votat pentru prosperitatea ţării. De la viitorul preşedinte aş vrea să repare industria pe care politicienii şi cei cu interese au distrus-o în ultimii zece ani. Cât despre cea care nu au venit astăzi la vot, ce să spun: oameni laşi, fără pic de patriotism", este de părere Clement Bănescu, 80 de ani.

Citit 1448 ori Ultima modificare Duminică, 16 Noiembrie 2014 19:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.