SPITALUL Judeţean a rămas FĂRĂ computer tomograf

SPITALUL Judeţean a rămas FĂRĂ computer tomograf
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O echipă de la Bucureşti a venit ieri, 2 decembrie, la Galaţi, pentru a repara aparatul * În spital mai există un tomograf, însă acesta nu este autorizat


Singurul computer tomograf (CT) autorizat din Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi este stricat de peste o săptămână. Din acest motiv, sute de gălăţeni, majoritatea bolnavi cronic, au fost puşi pe listele de aşteptare, până când aparatul va fi reparat. Situaţiile de urgenţe medicale sunt singurele pentru care pacienţii sunt trimişi la privat, pe banii spitalului.

Problemă de soft

Aparatul funcţionează la subsolul unităţii medicale încă din anul 2008. De şase ani, aproape fără întrerupere, între 60 şi 80 de pacienţi sunt examinaţi zilnic, ducând astfel, în timp, la apariţia uzurii dispozitivului. Prima problemă a apărut la începutul săptămânii trecute, atunci când tastatura CT-ului s-a defectat. Problema a fost rezolvată de personalul tehnic al instituţiei, dar o alta i-a luat imediat locul. Este vorba de o defecţiune apărută la programul informatic al tomografului.

"Există o firmă bucureşteană cu care avem încheiat un contract tocmai pentru situaţii ca cele de faţă. O echipă vine astăzi la Galaţi, pentru a remedia problema", ne declara, în cursul zilei de marţi, 2 decembrie, managerul spitalului, dr. Mihaela Debita.

Doar urgenţele sunt asigurate

Pentru a acoperi urgenţele medicale care necesită investigaţii la CT, unitatea sanitară are încheiat un contract cu un laborator privat de imagistică medicală. Astfel, tomograful acestui laborator suplineşte, în parte, lipsa dispozitivului de la Judeţean. Ceilalţi pacienţi, pentru care medicii hotărăsc că nu reprezintă urgenţe medicale, sunt reprogramaţi pentru perioada în care aparatul va funcţiona din nou.

La Spitalul Judeţean mai există totuşi un computer tomograf funcţional, dar care este pus, pentru moment, la naftalină. "Al doilea aparat este deja în curs de autorizare, dar procedurile vor mai dura în jur de 30 de zile. Apoi, vom avea la dispoziţie două astfel de aparate", a adăugat dr. Debita.

Ce este un CT

Computerul tomograf este un aparat care, folosind raze X, produce imagini tridimensionale ale corpului pacientului. Imaginile sunt apoi prelucrate şi afişate pe un ecran, fapt ce le permite medicilor să pună diagnostice cu mai multă acurateţe decât în situaţiile în care sunt folosite doar radiografiile simple.

Citeşte şi: Un computer tomograf va fi adus la Spitalul din Tecuci

Citit 2161 ori Ultima modificare Marți, 02 Decembrie 2014 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.