* Hotărârea va determina şi mai mulţi doctori să plece din ţară, cred unii medici
Orice medic angajat cu contract de muncă într-un spital de stat din România este funcţionar public, au stabilit, săptămâna trecută, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Drept urmare, medicul poate fi învinuit, asemenea celorlalţi funcţionari publici, pentru săvârşirea infracţiunilor de corupţie. Decizia ÎCCJ a fost luată făcându-se referire la art. 175, alin.1 lit. b, teza a-ll-a, din Codul Penal. Alineatul menţionează faptul că „funcţionarul public exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură“.
Singurul avantaj: o improbabilă mărire de salariu
Doctorii au fost luaţi pe nepregătite de hotărârea magistraţilor, din moment ce, în luna octombrie, preşedintele ţării a promulgat o lege prin care statutul medicului nu mai era acela de funcţionar public. În vreme ce unii medici gălăţeni cred că noul statut ar putea aduce şi unele avantaje, cei mai mulţi sunt de părere că decizia nu vine cu niciun avantaj.
"Teoretic, fiind funcţionari publici, avem şi unele beneficii. Printre acestea, ar exista posibilitatea ca, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, să primim majorări de salarii. Mai ales medicii tineri, care în prezent abia dacă au venituri de 1.500 de lei pe lună, ar fi beneficiari ai acestui statut. Acesta ar fi însă singurul avantaj pe care îl văd. Pe de altă parte, ca funcţionar public, intri direct sub incidenţa acuzaţiei de luare de mită. Sunt de condamnat acei colegi care cer bani pentru efectuarea actului medical. Dar dacă o bătrână de la ţară vine la mine cu o sacoşă cu alimente, ce pot face? Dacă o refuz, se va simţi jignită şi va crede că boala ei este foarte gravă, ceea ce o va afecta psihic. Aici ar trebui făcută o diferenţiere", precizează un medic care doreşte să-i fie păstrat anonimatul.
"Medicii vor fi şi mai tentaţi să plece"
Alţi medici sunt de părere că decizia luată de ÎCCJ este abuzivă. "Noi lucrăm cu vieţile oamenilor, nu ne ocupăm doar cu semnatul unor acte. Oricum lucrăm sub stres şi cu poliţia la uşă. Un provocator îţi poate face rău foarte uşor. Este o decizie care nu ne aduce nimic bun. În schimb, şi mai mulţi medici vor fi cu siguranţă tentaţi să plece pentru a profesa în alte ţări" este de părere doctorul Virgil Cristea, şeful Secţiei Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii Galaţi.
Câte legi, atâtea statute
Preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi, prof. univ. dr. Aurel Nechita, spune că nu poate fi de acord cu o asemenea decizie. "Avem mai întâi o lege promulgată de preşedintele Traian Băsescu, în luna octombrie, în care se spune că medicii nu sunt funcţionari publici (legea de aprobarea a ordonanţei 2/2004 - n.r.). Vine apoi Legea 95, care spune că profesia de medic este una liberală. Acum, judecătorii ÎCCJ vin şi contrazic cele două legi, în condiţiile în care Înalta Curte nu poate modifica o lege. Colegiul Medicilor din România a protestat şi continuă să o facă împotriva acestei hotărâri", explică dr. Aurel Nechita.
În contrast cu restul Europei
Aproape 1.000 de medici sunt înscrişi pe listele Colegiului Medicilor din Galaţi. Lor li se adaugă în jur de 200 de rezidenţi, care vor putea face parte din această organizaţie profesională odată cu obţinerea dreptului de parafă. O bună parte dintre aceşti medici lucrează în cele nouă spitale de stat din judeţul Galaţi, fiind astfel afectaţi direct de decizia ÎCCJ. Din toate ţările Uniunii Europene, doar în Bulgaria şi România medicii sunt încadraţi ca funcţionari publici.
Citeşte şi: Criza halatelor albe se adânceşte/ Zeci de doctori gălăţeni au plecat în ţări străine în ultimii trei ani