PROFESIONIŞTII GALAŢIULUI/ Dr. Mihai Polinschi: "Aş fi putut pleca, dar nu am vrut să renunţ la România"

PROFESIONIŞTII GALAŢIULUI/ Dr. Mihai Polinschi: "Aş fi putut pleca, dar nu am vrut să renunţ la România"
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Doctorul Mihai Polinschi conduce de 12 ani Serviciul de Ambulanţă Galaţi. De opt ani formează viitori medici la Facultatea de Medicină şi Farmacie de la "Dunărea de Jos". Nici sarcinile manageriale şi nici cele pedagogice nu l-au putut face însă să renunţe la pasiunea sa pentru medicina de urgenţă. Atunci când situaţia o cere, indiferent că sunt inundaţii, zăpezi, incendii sau accidente rutiere, doctorul Polinschi este printre cei care salvează vieţi.


Când s-a gândit pentru prima oară să se facă medic, Mihai Polinschi era elev în clasa a VII-a la o şcoală din Braşov, pe atunci oraşul Stalin. Anii care au urmat nu l-au făcut decât să-şi întărească şi mai mult acea promisiune pe care şi-o făcuse în şcoala gimnazială. În 1977 a terminat Liceul Unirea din Braşov şi, din inima Ardealului, a mers la Iaşi, acolo unde a fost admis la una dintre cele mai apreciate facultăţi de medicină din România: Institutul de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa".

Toanele Elenei Ceauşescu

Doar întâmplarea l-a adus pe doctorul Polinschi pe meleaguri gălăţene. Abia terminase facultatea, când Elena Ceauşescu a hotărât ca absolvenţii de Medicină să nu mai poată merge oriunde în ţară pentru a profesa. Astfel, dr. Polinschi a avut de ales doar dintre câteva judeţe din Moldova, arondate Iaşului.

"Cu media pe care o aveam, puteam merge pentru stagiatură la aproape orice spital din ţară. Am părăsit Iaşul, un oraş de care mă ataşasem în timpul studenţiei, şi am venit la Galaţi. Aici am făcut trei ani stagiatura, am stat apoi aproape un an ca medic în comuna Corni, după care m-am transferat pentru următorii cinci ani la Târgu Bujor. În 1993, o întâmplare fericită m-a făcut să aflu de concursul care se dădea la Ambulanţă. Am dat, am fost admis şi, de atunci, sunt medic aici", spune doctorul Polinschi.

"Cea mai frumoasă ţară din lume"

În 1995, pentru doi ani, viitorul director al Ambulanţei a profesat într-un spital din Tripoli, capitala Libiei. Întâlnirea cu deşertul a fost copleşitoare. De la urgenţele medicale pe care le întâlnise în România, medicul s-a adaptat, în nordul Africii, la salvarea pacienţilor muşcaţi de şerpi extrem de veninoşi sau de scorpioni. "În Libia peisajul era selenar. Visam la momentul în care mă voi putea reîntoarce acasă, în cea mai frumoasă ţară din lume. Totuşi, cei doi ani în Libia m-au format atât ca medic, cât şi ca om. Spre exemplu, l-am tratat pe ambasadorul României de atunci la Tripoli, Ion Noghi. Avea două abcese (surse de infecţie - n.r.) la ficat şi, împreună cu un medic egiptean, am reuşit să-l vindecăm. Ca recunoştinţă, m-a invitat împreună cu soţia mea la el la masă", îşi aminteşte medicul.

"Nu uiţi niciodată zonele din care ai plecat"

În ţările din vestul Europei şi în Statele Unite ale Americii specialiştii în medicina de urgenţă sunt la mare căutare. Pe parcursul carierei, doctorul Mihai Polinschi a avut mai multe şanse de la pleca din ţară, pentru un salariu incomparabil mai mare faţă de cel de aici. "Am colegi care au părăsit ţara şi nu s-au mai întors. Aş fi putut pleca, dar nu am vrut să renunţ la România. Oricât de bun ai fi, în afară eşti privit totuşi ca un străin, Plus că nu poţi uita niciodată zonele din care ai plecat."

Cea mai mare satisfacţie

Doctorul Polinschi spune că cele mai mari bucurii întâlnite ca medic sunt atunci reuşeşte să salveze un pacient grav rănit sau foarte bolnav de la moarte. "Satisfacţia şi mai mare o ai când omul pe care l-ai salvat vine şi-ţi mulţumeşte. Se întâmplă însă prea rar. De cele mai multe ori suntem înjuraţi".

Cine este doctorul Mihai Polinschi

S-a născut la 22 noiembrie 1958 la Braşov. A urmat apoi Facultatea de Medicină la Iaşi, de unde a fost repartizat la Galaţi. Din 1993 este medic la Serviciul de Ambulanţă Galaţi. Între 1995 şi 1997 a profesat la Tripoli, capitala Libiei. Soţia doctorului Mihai Polinschi este inginer chimist la Inspecţia Sanitară de Stat. Pe primul băiat al doctorului Polinschi îl chemă Radu, are acum 30 de ani şi lucrează ca inginer la Radio 21 Bucureşti. Robert, mezinul familiei, are 22 de ani şi este student în Scoţia la Facultatea de Ştiinţa Computerelor. Din partea tatălui său, dr. Polinschi are origine poloneză.

Citiţi şi: Campania VL "Profesioniştii"/ Monica Măciuceanu, profesoara de staruri

Citit 24865 ori Ultima modificare Duminică, 21 Decembrie 2014 17:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.