INTERVIU cu dr. Magdalena Moroşanu: "Numărul diabeticilor creşte uluitor la Galaţi"

INTERVIU cu dr. Magdalena Moroşanu: "Numărul diabeticilor creşte uluitor la Galaţi"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Diabetul este la Galaţi una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Unul din zece gălăţeni are diabet, iar numărul celor predispuşi să facă boala în anii următori este şi mai mare. Deşi boala în sine nu doare, complicaţiile date de diabet duc de multe ori la amputaţii, orbire sau insuficienţă renală.

- Ce cauzează epidemia de diabet pe care o întâlnim astăzi şi la Galaţi?

- Numărul diabeticilor a crescut în contextul istoriei generale a diabetului. Este uluitor cum cifrele se modifică de la un an la altul. Dacă acum vreo cinci ani pornea de la 160 de milioane pe tot globul şi se prevedea că, în 2023, 330 de milioane de oameni vor avea diabet, de anul trecut în lume sunt deja 350 de milioane de diabetici şi se prevede, pentru 2025, 580 de milioane de bolnavi. Este enorm, ceva aproape incredibil. În Galaţi, deja cam între opt şi zece la sută dintre oameni sunt deja diabetici.

- Ce duce la îmbolnăvire?

- De la obezitate porneşte rădăcina diabetului. Iar de aici reiese că de vină pentru obezitate şi, mai apoi, pentru diabet, este stilul de viaţă. Mâncare multă şi lipsă de mişcare. S-a dovedit că, din doar câteva kilograme în plus, dacă omul este sedentar, poate apărea diabetul.

- Poţi atunci să previi diabetul dacă dai jos acele câteva kilograme?

- Absolut. Iar în anul 2014, Federaţia Internaţională de Diabet a sărbătorit Ziua Mondială a Diabetului, promovând un stil de viaţă sănătos prin alimentaţie. Din păcate, nutriţia este un domeniu încă puţin cunoscut în rândul oamenilor.

- Diabetul este o boală care nu doare. De ce atunci toate aceste eforturi pentru prevenţia şi ţinerea sa sub control?

- Toată prevenirea şi controlul diabetului sunt făcute, de fapt, pentru a preveni complicaţiile pe care le dă. Vorbim despre neuropatia diabetică, despre retinopatia diabetică şi despre insuficienţa renală. Pentru ca prevenţia să fie eficientă, pacientul trebuie să ştie cât mai multe lucruri despre diabet. Apoi, trebuie să-şi controleze glicemia cât mai des. Nu doar glicemia luată dimineaţa, pe nemâncate. Foarte importantă în dezvoltarea complicaţiilor este glicemia luată la două ore după masă. Pentru un diabetic aceasta nu trebuie să depăşească 140 mg glucoză în litrul de sânge.

- Ce loc ocupă acum nutriţia printre celelalte ramuri ale medicinei?

- Dincolo de curele de pe internet care îţi promit că vei slăbi cinci kilograme în cinci zile, nutriţia este de fapt un domeniu extrem de complex, care stă chiar la baza stării de sănătate a populaţiei. O nutriţie sănătoasă asigură un metabolism sănătos şi starea de sănătate a fiecărei persoane. Nutriţia nu ocupă locul pe care îl merită din cauza intereselor industriilor alimentare, a pieţelor alimentare, dar şi a comportamentului uman vizavi de această ofertă imensă de alimente. Prin firea sa, omul cade singur victimă a supraalimentaţiei. Supraalimentaţia înseamnă ca persoana să mănânce mai mult decât îi trebuie.

- Cât de benefice sunt curele de slăbire?

- Persoana se agaţă de ideea de cură de slăbire ca de o speranţă că astfel va slăbi şi că-şi va menţine acea greutate. Ceea ce nu ştie este însă că orice scădere forţată în greutate are două aspecte foarte dăunătoare. Organismul va intra într-un traumatism cauzat de foame, fapt care va încetini metabolismul. După ce persoana termină cura de slăbire şi îşi reia alimentaţia normală, corpul are tendinţa de a se îngrăşa mai mult ca înainte. Foarte multe persoane fac mai multe cure de slăbire. Am slăbit, am ajuns la greutatea dorită, sunt mulţumită de mine însămi, dar gata. Atât mi-a spus internetul că pot slăbi, după o lună sunt şi eu om, am plăcerile mele şi-mi reiau alimentaţia normală. În acea perioadă cresc mai mult în greutate faţă de greutatea de la care am pornit la începutul curei. Aceste diete repetate creează aşa-numita greutate ciclică, ceea ce înseamnă că după fiecare cură cresc mai mult decât înainte. Este dovedit ştiinţific că greutatea ciclică este factor de risc cardiovascular mai mare decât dacă nu am fi slăbit deloc.

- Ce poţi face pentru a-ţi menţine greutatea?

- Dacă ai reuşit să ajungi la greutatea dorită, trebuie să ai mai apoi voinţa să mănânci doar atât cât ai nevoie. Totuşi, atât pentru a slăbi, cât şi pentru a ne menţine greutatea la care am ajuns, trebuie să respectăm cele trei mese principale pe zi, fără a mânca în cantitate mare. Sunt recomandate şi două gustări între mese, pentru a reuşi astfel să menţinem metabolismul la un nivel ridicat. Trebuie să evităm alimentele bogate în grăsimi, dulciurile şi alcoolul.

- Este eficientă dieta Dukan?

- Merge pe aceleaşi principii. Dacă eu termin perioada de dietă Dukan şi apoi merg pe alte obiceiuri alimentare, atunci sigur organismul meu, în perioada de adaptare la noul tip de alimentaţie, va lua în greutate. Pentru persoanele cu boli cronice aceste diete şi fluctuaţii alimentare sunt şi mai periculoase, dacă bolnavul recurge la ele fără a-l consulta înainte şi pe medic. În general am observat că sfaturile de sănătate disponibile pe internet sunt în multe cazuri eronate sau contradictorii. Este o mare problemă, atât timp cât mulţi oameni sunt dispuşi să aplice fără a verifica ceea ce scrie în pagina respectivă.

Citeşte şi: INTERVIU cu managerul Spitalul de Copii “Sf. Ioan” Galaţi: "Ne apropiem cu personalul de LIMITA DE AVARIE"

Citit 6394 ori Ultima modificare Luni, 05 Ianuarie 2015 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.