Cele mai DEVASTATOARE CUTREMURE din istoria omenirii

Cele mai DEVASTATOARE CUTREMURE din istoria omenirii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cu toţii ne temem în oarecare măsură de un eventual cutremur puternic. Avem şi motive. Blocurile M19 şi G4 din Micro 19, C şi F de pe strada Domnească, precum şi zeci de case de pe străzile Brăilei, Universităţii, Nicolae Bălcescu, Al. I. Cuza, Dogăriei, Eroilor, Ştiinţei, Română, Eminescu, Traian, Carnabel, N. Alexandrescu şi nu numai, sunt încadrate în clasa I de risc seismic, conform statisticilor Primăriei Galaţi.

De asemenea, cutremurul de suprafaţă, de pe 22 noiembrie 2014, de “doar” 5,7 grade a afectat grav furnizarea utilităţilor în judeţ şi în municipiu. „Au fost afectaţi 71.190 de consumatori după ce au fost afectate 27 de linii electrice şi 944 de posturi de transformare. Echipele Electrica au remediat operativ defecţiunile, toţi consumatorii fiind alimentaţi la ora 22.40”, a precizat Petrica Paţilea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Cel mai puternic

Cutremurul din Valvidia, sau Marele Cutremur din Chile, cum a mai fost denumit, a fost fără îndoială cel mai puternic seism din lume măsurat şi înregistrat prin mijloace ştiinţifice. Seismul a avut loc în data de 22 mai 1960 şi a atins magnitudinea de 9,5 grade pe scala Richter. Pe lângă forţa sa extraordinară, cutremurul a durat aproximativ 10 minute.

Tsunami-ul rezultat în urma cutremurului a afectat sudul statului Chile, Insulele Hawaii, Japonia, Filipine, Noua Zeelandă, Australia şi chiar Insulele Aleutine de lângă Alaska.

Epicentrul cutremurului a fost la circa 570 kilometri sud de capitala Santiago, cel mai afectat oraş fiind Valvidia. Seismul a provocat valuri de tsunami înalte de 25 de metri, care au măturat ţărmurile chiliene. 

Nu se cunoaşte nici acum numărul exact al victimelor umane, căci United States Geologial Survey a estimat între 2.231-5.700 morţi. Pagubele s-au ridicat la suma de 6,38 miliarde dolari.

Cel mai mortal

Pe 23 ianuarie, 1556, în Shaanxi, China, s-a produs cel mai devastator cutremur din istoria omenirii. Nu se cunoaşte adâncimea la care s-a produs acest seism, dar se ştie că magnitudinea sa a fost de 8 grade pe scara Richter.

Pagubele şi numărul de victime au fost pur şi simplu terifiante. Unele localităţi au fost şterse de pe faţa Pământului, în măsura în care crăpături adânci de zeci de metri au apărut în urma seismului.

Conform datelor istorice, se pare că sute de mii de oameni şi-au pierdut viaţa în urma acestui seism de proporţii, care a fost resimţit şi la distanţe de până la 500 de kilometri depărtare de epicentru.

Costul total al pagubelor este imposibil de calculat, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că 60 la sută dintre oamenii care locuiau în zona afectată de cutremur şi-au pierdut viaţa; înseamnând peste 800.000 de oameni.

În România

Primul cutremur consemnat în istoria “României” a avut loc în anul 455, conform Wikipedia, cu toate că magnitudinea nu este cunoscută. Până în anii 1.600, nu mai puţin de 18 cutremure cu magnitudinea de peste 7 grade au zguduit teritoriul ţării noastre provocând pagube serioase. Pe 26 octombrie 1802, cronicile bisericeşti au consemnat cel mai puternic seism înregistrat în România – 7,9 grade. Cu toate că magnitudinea a fost mare, se pare că doar patru oameni şi-au pierdut viaţa.

Cutremurele de 7,7 grade din 1940, 7,4 din 1977 şi 7,1 din 1986 au curmat viaţa a peste 2.600 de oameni şi au distrus mari părţi din oraşe – cel mai puternic afectat fiind, de fiecare dată, Bucureştiul.

Citit 1743 ori Ultima modificare Vineri, 30 Ianuarie 2015 14:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.