Ziua Mondială a Zonelor Umede/ APEL pentru renaturarea zonelor desecate

Ziua Mondială a Zonelor Umede/ APEL pentru renaturarea zonelor desecate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

World Wide Fund for Nature România trage un semnal de alarmă, de Ziua Mondială a Zonelor Umede (2 februarie), pentru conservarea şi refacerea zonelor umede, în special a luncilor inundabile. Oganizaţia susţine renaturarea zonelor desecate, gestionarea înţeleaptă a zonelor umede existente, realizarea unor politici care să ia în considerare serviciile de mediu pe care le oferă aceste zone şi schimbarea obiceiurilor de consum prin acţiuni de conştientizare şi educaţie.

Renaturarea luncii Dunării este propice, potrivit World Wide Fund for Nature România, pentru dezvoltarea socio-economică a comunităţilor locale, aducând totodată beneficii autorităţilor locale sau proprietarilor de terenuri agricole din incintele îndiguite din lungul Dunării. Organizaţia mai atenţionează că zonele umede stochează 30 la sută din totalul de carbon, dublu faţă de păduri, ceea ce ar trebui să ne îndemne să avem mai multă consideraţie faţă de cum gestionăm apa.

Ziua Mondială a Zonelor Umede este sărbătorită ca urmare a semnării Convenţiei Ramsar, în 1971, care are ca obiective protejarea biodiversitărţii şi a menţinerea într-o stare de conservare favorabilă a zonelor umede (ape stătătoare sau curgătoare, mlaştini, turbării, bălţi) ca habitat al păsărilor acvatice. România a aderat la Convenţie în ianuarie 1991, iar până în momentul de faţă ne bucurăm de 19 situri Ramsar.

 

Citit 1008 ori Ultima modificare Luni, 02 Februarie 2015 17:00

3 comentarii

 • postat de un galatean
  Miercuri, 04 Februarie 2015 20:03
  5.13.219.***
  Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură va plăti peste două milioane lei pentru servicii de cercetare

  Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) va plăti două milioane lei, fără TVA, pentru servicii de cercetare în vederea realizării studiului "Implementarea Programului Naţional pentru Colectarea, Gestionarea şi Utilizarea Datelor în sectorul pescăresc al României pentru anul 2014 (PNCD)".

  Contractul a fost atribuit în data de 21 ianuarie 2015 Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa, conform unui anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP).

  Potrivit anunţului, o parte din contract va fi subcontractată de Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură Galaţi în proporţie de 17%, Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Piscicultură Nucet va prelua 7% din contract, iar ASWIC SRL - 7%.

  Potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului din luna septembrie 2014, Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură a trecut de la Ministerul Mediului la cel al Agriculturii, decizia fiind justificată de Guvern prin necesitatea elaborării urgente a Strategiei Naţionale a Sectorului Pescăresc 2014-2020, asigurarea finanţării programelor multianuale pentru colectarea datelor, inspecţie şi control în sectorul pescăresc, creşterea gradului de absorbţie a Fondurilor Europene pentru Pescuit atribuite României în perioada 2014-2020.
  0
  0
  Raportează
 • postat de RI
  Marți, 03 Februarie 2015 15:50
  81.12.150.***
  Suntem saraci lipiti si voua va arde de *renaturare*. Sunteti seriosi sau aveti mintea risipita?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Cum nu avem zone umede? Dar în cartiere, printre blocuri și garaje nu se ia în considerare? Natură moartă, dar cu zone umede, foarte umede. Cizmele din cauciuc, ultima modă, anvelope 4x4 în picioare, altfel derapare și ieșire în decor, pe jos adunare.
  Luni, 02 Februarie 2015 21:37
  178.138.63.***
  În expansiunea agriculturi forțate au fost multe desecări pe timpul comunismului, azi zona Galați ce odată peștele era mâncarea săracului, nu mai vezi fir de pește la preț acceptabil, parcă este aur cum era odată când peștele avea un preț la jumătatea prețului de carne, porc, vită sau pasăre. Dar în contrapondere, avem zone umede, mlăștinoase în cartiere, printre blocuri, faună particulară, gândaci, câini, șobolani, ba și oamenii gunoaielor într-o lucie sărăcie, numai în România găsiră. Avem spații verzi particulare, tranșee, arătură, noroaie de parcă zici că-i câmp de luptă. Alei pietonale deosebite, 4x4 pentru căruțul copiilor, bătrânii pe post de tractor lucrătură în noroi derapează, copiii merg la școală ca-n satele de pe câmp, plino de glod intră în școală iar parcurile pentru copiii sunt off-road plimbare, dar fac copiii pregătire fizică, asta Iarna, Vara praf, off-road în deșert.
  2
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.