Fondurile pentru proiectele de reabilitare a patrimoniului gălăţean se lasă aşteptate. „Încercăm, cred că de trei ani, şi punem în fiecare an pe listă clădirea Universităţii, Tirighina. Sunt foarte puţini bani pentru asta şi se operează, sunt convins, subiectiv. Nu spun că „voit subiectiv””, declara recent directorul Direcţiei pentru Cultură a judeţului, Cătălin Negoiţă.
Galaţiul pierde în faţa Ardealului
Directorul, doctor în istorie, dă şi o explicaţie a năravului centralist: „Noi ne-am format ca stat după modelul centralizat francez - banii merg mai mult la Bucureşti, spre clădiri din centrul Capitalei, astfel că mai departe nu ajunge nimic. Toate încercările pe care le-am făcut în primii ani au fost sortite eşecului. Încercăm în acest moment, pe baza inclusiv a relaţiilor pe care le mai avem la Institutul Naţional al Patrimoniului, să introducem câteva dintre monumentele oraşului pe lista lor „scurtă”. Nu vă ascund faptul că, prin ceea ce am aflat de la colegii mei, în ultimii patru-cinci ani, în imensă majoritate, fondurile Ministerului [Culturii] au plecat către monumente din zona Ardealului”, explică managerul de ce a trebuit organizată o expoziţie care să atragă atenţia, făcând astfel demersurile pentru a fi introduşi pe „listă” alături de celelalte zone din ţară pe unde trece Valul lui Traian.
Cei trei muşchetari erau... unul!
Direcţia are doar cinci angajaţi. Trei, dacă-l scoţi din schemă pe şofer şi pe director. Dar cei trei "muşchetari" rămaşi să lupte sunt, de fapt, unul: un consilier, singurul îndrituit, ca să zicem aşa, să bată întreg judeţul, încercând să depisteze atacurile la patrimoniu. Fonduri? Doar pentru curentul electric, pentru gaze, plus 500 lei pentru motorină - dar abia ajung pentru a fi prezent cineva la şedinţele lunare ale Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de la Iaşi, ba trebuie să mai pună uneori bani directorul Direcţiei gălăţene.
Şeful Direcţiei de Cultură poate însă să tragă linie şi să se mândrească măcar cu faptul că, în cei patru ani de mandat, din octombrie 2010 mai exact, nu a „pierdut” nicio casă de pe Lista monumentelor de patrimoniu: n-au reuşit să demoleze vreuna! Spune însă că, din păcate, nu pot fi protejate şi alte clădiri vechi, căci legile sunt incomplete. Şi iarăşi vom spune că-i putem măcar provoca pe aleşii noştri, Galaţiul având chiar doi şefi de comisie la Camera Deputaţilor, care chiar asta ar trebui să facă.
CITEŞTE ŞI: Campania VL "Comori de patrimoniu"/ Micul Palat al SECURITĂŢII