Studiu îngrijorător/ Copiii se expun pericolelor la orice click

Studiu îngrijorător/ Copiii se expun pericolelor la orice click
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dintr-un studiu realizat de „Salvaţi Copiii”, cu ocazia Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet, reiese că aproape jumătate dintre copii au cunoscut sau au luat contact pe internet cu persoane pe care nu le-au văzut faţă în faţă. În plus, trei sferturi dintre cei mici folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic, iar 61 la sută spun că, într-o zi din cursul săptămânii, petrec pe internet aproximativ una sau două ore, procentele fiind similare în mediile rural şi urban.

Pe internet, de la vârste prea mici

Potrivit studiului, vârsta medie la care copiii spun că au început să folosească internetul este de opt ani, în scădere cu un an comparativ cu datele obţinute la analiza omonimă din 2013. În cazul unei zile libere, timpul petrecut pe internet creşte, 73 la sută dintre copii spunând că stau online trei ore sau mai mult.

Aproape toţi copiii care utilizează internetul spun că folosesc cel puţin o reţea socială, în urban procentul fiind mai mare. Faţă de anul 2013, numărul celor care au profil pe o astfel de reţea a crescut cu trei procente. Principalele informaţii furnizate de copii pe reţele de socializare sunt: poze în care se distinge clar faţa copilului (81 la sută), numele de familie (61 la sută), numele şcolii la care învaţă (59 la sută) şi vârsta corectă (47 la sută). Mai mult, 16 la sută dintre copii afirmă că au publicat pe profilul lor adresa de acasă şi 10 la sută au notat şi numărul de telefon.

Pericolul din spatele prietenilor virtuali

Mai mult de jumătate dintre cei mici spun că au folosit internetul pentru a-şi face noi prieteni, 55 la sută că au adăugat persoane necunoscute în lista de prieteni şi zece la sută că au trimis informaţii personale unor necunoscuţi. Dintre copiii care afirmă că s-au întâlnit, faţă în faţă, cu o persoană cunoscută pe internet, 20 la sută afirmă au fost deranjaţi de această persoană. Când au fost întrebaţi ce anume i-a deranjat, unii copii se referă la violenţă de limbaj, însă există şi cazuri în care copiii afirmă că au fost agresaţi fizic ori sexual. De asemenea, 33 la sută dintre ei afirmă că au văzut imagini cu caracter sexual în ultimul an, trei sferturi dintre ei spunând că au văzut aceste imagini pe internet, prin imagini care apar accidental pe un site (67 la sută).

Iniţiatorii studiului arată că aproximativ jumătate dintre părinţi afirmă că verifică prietenii sau contactele adăugate de copii pe reţelele de socializare, informaţiile publicate pe profilul copilului şi istoricul de navigare a acestuia. De asemenea, aproape 40 la sută dintre adulţi susţin că citesc mesajele primite de copii pe email, chat sau messenger.

 

CITEŞTE ŞI: Psihologii AVERTIZEAZĂ părinţii: Aveţi grijă ce POZE ALE COPIILOR postaţi pe site-urile de socializare

Citit 909 ori Ultima modificare Vineri, 13 Februarie 2015 16:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.