Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
10 comentarii

* Statisticile prezentărilor la urgenţe ale persoanelor drogate cu substanţe necunoscute nu ajungeau în timp real la autorităţile abilitate să ia măsuri * Apariţia de noi substanţe, care nu sunt încadrate oficial ca droguri, îi pune în încurcătură şi pe poliţiştii de la Antidrog


Circa 70 de gălăţeni, majoritatea foarte tineri, au ajuns în ultimele luni la Urgenţe în stare foarte gravă, după ce au consumat tot felul de substanţe cu efecte psihotrope, care i-au adus pe mulţi în stadiul de „legumă”.

Cu efecte extrem de severe asupra activităţii cardiace şi neurologice, substanţele regăsite în probele biologice prelevate de la pacienţi i-au luat prin surprindere pe medici, care nu au ştiut cum să le catalogheze. Analizele au scos la iveală tot felul de compuşi, de la otravă de şoareci sau acetonă, până la derivaţi ai cannabisului care nu sunt reglementaţi oficial ca droguri, amestecurile fiind consumate în masă de tinerii cu bani puţini, dar dornici de senzaţii „tari”. În aceste condiţii, autorităţile, medici şi poliţişti, s-au trezit în faţa a două dileme care, până să fie lămurite, au lăsat loc, şi vor mai lăsa şi în continuare loc unor noi valuri de consumatori care vor ajunge în stare gravă. Pe de o parte autorităţile medicale susţin că au aplicat, chiar şi în condiţiile în care drogaţii ajungeau pe bandă la Urgenţe, un protocol vechi de doi ani care îi obliga să facă raportări o dată la 30 de zile.

„În data de 23 decembrie 2013, între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi şi Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) s-a încheiat un protocol de colaborare pe o perioadă de trei ani, conform căruia unitatea spitalicească are obligaţia de a completa fişa standard de înregistrare a urgenţelor medicale produse ca urmare a consumului de substanţe psihoactive şi de le a transmite lunar, în termen de cinci zile de la încheierea fiecărei luni calendaristice, către CPECA”, declară dr. Mihaela Debita, directorul Spitalului de Urgenţă Galaţi.

Aceste prevederi erau în vigoare şi se aplicau la începutul lunii ianuarie 2015, când, în două săptămâni, peste 40 de tineri intoxicaţi, au ajuns în stare gravă la Urgenţe ca urmare a consumului de substanţe psihoactive.

Protocol pentru raportarea de urgenţă

Abia în faţa avalanşei de cazuri, dar şi în urma unor disensiuni cu organele de anchetă, care au susţinut la vremea respectivă că informarea ar fi trebuit să fie făcută cu caracter de urgenţă, chiar la numărul unic 112, un nou act a venit să reglementeze obligaţiile de informare în privinţa apariţiei cazurilor de pacienţi drogaţi, fie cu substanţe cunoscute, fie necunoscute.

„În luna ianuarie 2015, între Spitalul de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică s-a încheiat un protocol care are ca obiectiv principal consolidarea comunicării, colaborării şi coordonării în gestionarea unui incident privind sănătatea publică şi în care este prevăzută responsabilitatea unităţii sanitare de a transmite imediat, telefonic şi ulterior în scris, directorului DSP Galaţi, informaţii despre apariţia oricăror evenimente de sănătate publică, asistenţă medicală sau orice alte situaţii de urgenţă medicală, inclusiv creşteri ale numărului de cazuri faţă de mediile lunare”, explică dr. Debita.

În aceste condiţii, ar trebui, teoretic, ca vidul informaţional să dispară, iar comunicarea între instituţii să se realizeze rapid, pentru a se putea interveni, până la urmă, pentru identificare a surselor de aprovizionare cu astfel de substanţe şi limitarea acestora. Cu toate acestea, un alt vid, care necesită nai mult de câteva semnături, stă în calea creşterii de la o zi la alta a numărului de victime.

O nouă substanţă pe lista drogurilor 

Avalanşa de cazuri şi rezultatele analizelor impun noi măsuri pentru ca cei care procură astfel de substanţe, le prepară sau le comercializează să poată fi traşi la răspundere, asemenea traficanţilor de droguri. În acest sens, o substanţă care a „ieşit” la investigaţiile de laborator ca fiind prezentă în mai toate etnobotanicele consumate de gălăţenii intoxicaţi trebuie introdusă pe lista drogurilor cuprinsă în Legea 143 din 2000 privind combaterea traficului şi consumului ilicit e droguri.

„Este vorba de cannabinolul sintetic, care este acum în procedura de includere pe lista substanţelor interzise. Acest procedeu va dura însă, poate, câteva luni, pentru că trebuie parcurşi nişte paşi. În acest moment, noi facem cercetări în baza Legii 194 din 2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, dar care, din cauza pedepselor mici prevăzute, sub cinci ani închisoare, nu ne permite să luăm măsuri preventive, cum ar fi arestarea”, ne-a explicat cms. şef Cornel Mototolea, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi.

Conform legislaţiei care incriminează traficul de droguri de risc, prepararea şi comercializarea de astfel de substanţe prevăzute în listă, se pedepseşte cu închisoarea de până la 20 de ani.


CITEŞTE ŞI: Etnobotanicele cu OTRAVĂ de şobolani bagă în spital zeci de tineri gălăţeni

Citit 2960 ori Ultima modificare Marți, 03 Martie 2015 19:12

10 comentarii

 • postat de anonim Joi, 07 Ianuarie 2016 08:00 213.233.85.*** Link la comentariu
  0
  0

  Toti acum va credeti victime dat defapt intrun stat corupt poporul nu este victima ci complice eu acum 10 ani cand a vnt domnu base la putere nu aveam drept d vot ;) asa ca astia mai puriii ciocu mic ca voi ati distrus tara.cand sau deschis asa numitele magazine d vise de ce au mers aceste substante pe piata atatia ani d zile.deci d vina nu e cms sef de la brigada antidrog e d vina lumea ca nu iese in strada.ala dak poate sa fure fura ca oricare altu din oricare alta domenie d activitate pt ca peste tot se fura

  Raportează
 • postat de Om de rând Miercuri, 04 Martie 2015 21:36 92.80.145.*** Link la comentariu
  0
  4

  Nici un individ nu încalcă legea sfidător DACĂ nu are sprijin zdravăn garantat SUS! Lanțul e sinuos, jegos, lipsit de orice normă scrisă sau nescrisă. Un exemplu extrem de clar: nici un organ abilitat nu POATE descoperi vânzătorii de țigări la negru, amplasați în puncte fixe de peste 20 ani, în imediata apropiere a unor oameni ai legii. Ordine protectoare clare de la CINEVA MARE.
  Același lucru și cu etnobotanicele sau alte droguri.

  Raportează
 • postat de CETATEAN Miercuri, 04 Martie 2015 15:10 89.137.139.*** Link la comentariu
  5
  2

  ATATA TIMP CAT ESTE ATAT DE DISCUTATA PREZENTA RELIGIEI IN SCOLI, CAT PARINTII AU MPRESIA CA FAC EDUCATIE SPIRITUALA SI MORALA A COPIILOR , CALEA DROGURILOR ESTE LIBERA. CE S-A ADUS DIN OCCIDENT ??????DECAT IMORALITATE SI DROGURI. SI ACESTA ESTE DOAR INCEPUTUL.

  Raportează
 • postat de Procurorul Miercuri, 04 Martie 2015 10:44 193.253.170.*** Link la comentariu
  0
  16

  PS: Tineretul mandria tarii si a orasului se drogheaza cu tot ce se gaseste pe "piata" prin toalete in cluburi si chipurile noi avem la Galati Brigada Antidrog!!!! Haideti bai mai lasati prosteala si bataia de joc! Faceti si voi articole despre altceva.....tot ne scrieti sa ii disculpati pe incompetentii astia de la antidrog! Ce antidrog???? Astia-s brigada prodrog! Nesimtiti...! Cand veti face articole cu subiect si predicat despre un mare traficant de droguri prins de aceasta asa numita brigada...atunci sa scrieti! Pana atunci...ciocul mic si mai lasati articolele la comanda!

  Raportează
 • postat de Procurorul Miercuri, 04 Martie 2015 10:27 193.253.170.*** Link la comentariu
  0
  10

  Suuuperba asocierea acestui oras Galati cu ideea de Brigada Antidrog, cms. si nu orice cms ci chiar cms sef....deci wow....avem la Galati brigada antidrog????? Avem un cms sef???? Nu pot crede!!!! Desi cand citim explicatia acestui cms sef, cum ca 5 ani e putin si nu pot face mare lucru.....e clar...astia sunt dusi, nuli, barati si incompetenti cu lustru! Incompetentul asta si toti cei din pompos numita brigada antidrog, sunt platiti din banii nostri, din impozitele noastre! Ei sunt cei mai mari hoti pt ca ne fura noua banii luandu-si salariile degeaba! Nu mai discut si supozitia ca ar fi mituiti de catre mafioti....deja faptul ca ne iau banii din impozitie si ei nu fac absolut nimic, sunt pt mine cel putin, hoti penali si ar trebui incarcerati! Dar cine sa o faca???? Procurorii dna Galati care isi construiesc si ei ca oamenii cate o casa cu intrari de pe 2 strazi??? Nicio sansa.....! Aasa ca...asta e! Viata Libera scrie....noi comentam....mafiotii vand droguri...si Brigada impreuna cu cms sef isi iau salariile! Salutari!

  Raportează
 • postat de jeguri Miercuri, 04 Martie 2015 09:18 176.223.50.*** Link la comentariu
  5
  13

  este bun si cu confiscatu florilor da parca asta cu drogurile mi se pare prioritara

  Raportează
 • postat de jeguri Miercuri, 04 Martie 2015 09:17 176.223.50.*** Link la comentariu
  0
  15

  dintre politai sunt traficantii

  Raportează
 • postat de Autor Miercuri, 04 Martie 2015 09:11 5.13.160.*** Link la comentariu
  0
  11

  Vanzarea substantei x a pus viata lui y in pericol. Proces si z obtine 5-7ani la 3 acuzatii z iese din piata.
  Autoritati rezolvati problema.

  Raportează
 • postat de Pop Miercuri, 04 Martie 2015 08:17 82.137.14.*** Link la comentariu
  3
  17

  Pentru ca autoritatile sunt traficantii!

  Raportează
 • postat de Nicul Miercuri, 04 Martie 2015 07:51 82.76.11.*** Link la comentariu
  2
  17

  Adică nu sânt arestați,ca ar lua doar 5 ani maxim!Sa asteptam sa treacă substanța la periculoase,mare risc,ca să poată sa le dea 20!!!MAI ROMÂNEASCĂ CA ASTA,NU EXISTĂ!! Halal Miliție! Iar cea cu protocolul de 30 de zile,cineva ar trebuii sa își dea demisia,din ambele părți, ca nu se poate comenta o asemenea prostie si dezinteres!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.