Medicină la distanţă pentru locuitorii SATELOR IZOLATE din Galaţi

Medicină la distanţă pentru locuitorii SATELOR IZOLATE din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Alături de Brăila şi Tulcea, Galaţiul este inclus într-un proiect interjudeţean de implementare a unei reţele de telemedicină în zonele izolate ale judeţului. 82 de milioane de lei primeşte Ministerul Sănătăţii din fonduri europene, bani care trebuie cheltuiţi pentru dotarea cu aparatură medicală modernă a cabinetelor de medicină de familie din satele celor trei judeţe. Programul de medicină la distanţă ar trebui să devină funcţional din luna noiembrie a acestui an.

Legătură între cabinete şi spitale

Potrivit proiectului, 198 de medici de familie din mediul rural ar urma să primească în comodat (împrumut făcut pentru o nevoie curentă - n.r.) analizoare de biochimie, electrocardiografe, spirometre (aparate necesare pentru verificarea capacităţii pulmonare - n.r.) şi ecografe de la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică din cele trei judeţe. În Galaţi, 110 medici de familie au deschise cabinete în mediul rural.

Cu ajutorul acestei aparaturi, medicul va efectua investigaţiile clinice necesare, iar rezultate obţinute vor fi trimise către spitalele judeţene din Galaţi, Brăila sau Tulcea. Medicii de specialitate din respectivele spitale vor putea interpreta aceste date şi pune diagnostice acolo unde este cazul, fără ca pacientul să mai fie nevoit să vină pentru analize la Galaţi. Aproximativ 500 de medici de diferite specialităţi vor fi incluşi în acest proiect.

"Investigaţiile medicale pot fi astfel făcute în timp real, iar pacientul este scutit de disconfortul cauzat de drumul din satul în care locuieşte până la Galaţi şi de grija cazării. Din experienţa pe care o am ca medic de familie în mediul rural, vă spun că unii bolnavi sunt descurajaţi de costurile transportului. O economie s-ar face şi la spitale, pentru că astfel ar scădea numărul de internări făcute doar în vederea efectuării analizelor", a precizat dr. Valentin Boldea, din partea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Problema banilor pentru analize

Proiectul se află în prezent în faza de implementare. Pentru ca legătura între cabinetele medicale din mediul rural şi spitale să poată fi susţinută, aplicaţia informatică va fi gestionată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), instituţie care va oferi şi spaţiul necesar pentru depozitarea serverelor. Dincolo de cumpărarea aparaturii şi punerea la punct a sistemului informatic, rămâne însă problema funcţionării programului de telemedicină pe termen lung. Într-o primă fază, fondurile europene vor permite efectuarea de analize fără costuri din partea pacienţilor. Apoi însă, dacă nu va fi încheiat şi un contract pentru decontarea serviciilor cu Casa de Asigurări de Sănătatea Galaţi, bolnavii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar bani pentru investigaţii.

"Sperăm să se poată încheia un contract cu CJAS Galaţi. Chiar dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, pacienţii şi-ar plăti investigaţiile clinice cu banii pe care acum îi dau pe transportul până la Galaţi. Oricum privim lucrurile, sistemul de telemedicină este benefic atât pentru populaţie, cât şi pentru medici", a adăugat dr. Boldea.

Potrivit autorităţilor, judeţul Galaţi stă destul de bine în ceea ce priveşte acoperirea satelor şi comunelor în reţeaua de medicină de familie. Doar comunele Cavadineşti şi Bălăbăneşti nu au medici de familie, dar şi aici există puncte de lucru ale doctorilor din localităţile învecinate.

Citiţi şi: MEDICINA ŞCOLARĂ, din nou în subordinea direcţiilor de sănătate - SOLICITARE a sindicatului Sanitas

Citit 1014 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 17:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.