Cum se manifestă şi cum tratăm ALERGIILE de primăvară

Cum se manifestă şi cum tratăm ALERGIILE de primăvară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Razele ultraviolete şi picăturile de ploaie "curăţă" atmosfera de polen * Tratamentul trebuie urmat doar la recomandarea medicului


În cele mai multe dintre situaţii, alergiile de primăvară sunt provocate de polen. Deşi mai rar, şi praful din aer, acarienii din aşternuturi sau mucegaiurile din pământul de flori pot da astfel de reacţii ale organismului. Vestea bună este că multe alergii pot fi prevenite, dacă ştim care este factorul declanşator. În toate cazurile, însă, un tratament adecvat poate reduce cele mai supărătoare simptome, ajutându-ne să trecem peste această perioadă sensibilă din an.

O reacţie a organismului

Alergia este o reacţie de adaptare a sistemului imunitar al organismului contra unor substanţe din mediu, pe care corpul uman nu le tolerează. Prin inflamarea pielii sau a mucoaselor, organismul încearcă să pună o barieră împotriva acestor alergeni. "Toate alergiile sunt cauzate de histamină, substanţă produsă de organism atunci când acesta intră în contact cu o substanţă alergică. Din acest motiv, remediul împotriva alergiilor constă în tratamentul antihistaminic, cumulat cu scoaterea persoanei afectate de sub influenţa substanţelor alergene", a precizat medicul de familie Valentin Boldea.

Polenul, principalul alergen

Cei mai mulţi oameni sunt alergici la polen. Grăuncioarele de polen afectează căile respiratorii şi mucoasa oculară. Rinita alergică este cea mai des întâlnită formă de alergie de primăvară. Se manifestă prin secreţii nazale apoase şi senzaţie puternică de mâncărime nazală. În strânsă legătură cu rinita alergică şi aproape la fel de frecventă este şi conjunctivita alergică. Simptomele sunt de mâncărime a pleoapelor şi de lăcrimare abundentă a ochilor. Rinita şi conjunctivita alergică formează aşa-numitele rinoconjunctivite. Polenul poate inflama însă şi mucoasa bronhiilor, ducând la apariţia crizelor de astm. "Astmul se manifestă prin dificultatea de a respira (dispnee - n.r.), strănut repetat şi senzaţia de sete de aer. Nu în ultimul rând, alergiile de primăvară se manifestă şi sub formă de dermatite, erupţii cutanate de culoare roşie însoţite de senzaţia de mâncărime", a mai spus dr. Boldea.

Tratament doar cu sfatul medicului

Tratamentul alergiilor de primăvară constă în pastilele din familia antihistaminicelor. Chiar dacă aceste medicamente pot fi cumpărate din farmacii şi fără prescripţie medicală, este recomandat să mergeţi la medicul de familie, dacă aveţi o parte dintre simptomele descrise. În funcţie de severitatea cazului, medicul de familie vă va indica ce anhistaminice sunt potrivite pentru forma de alergie de care suferiţi. De asemenea, puteţi fi îndrumat către un consult la medicul alergolog. Alergiile de primăvară afectează persoane de orice vârstă, dar pot avea manifestări mai grave la copii.

Cum le putem preveni

Concediile la malul mării sunt o bună metodă prin care putem preveni alergiile de sezon, datorită faptului că polenul este pus la pământ de razele ultraviolete. Sunt ţări în care buletinele meteo din timpul verii indică şi nivelul de polen din atmosferă, astfel încât persoanele cu sensibilităţi să poată evita ieşirile din casă în ziua respectivă. De multe ori, după ce afară a plouat, simptomele alergice dispar. Acest lucru se explică prin faptul că picăturile de ploaie captează particulele de polen şi le duc la pământ.

Calendarul alergiilor

Cronologic, primele polenuri care apar în aer sunt cele de la arborii din lunci (salcia, alunul, arinul - n.r.). Prin luna aprilie spre mai începe sezonul aşa-numitelor betulacee (stejarul, mesteacănul). Polenul acestora se extinde pe distanţe foarte mari şi este, practic, aproape imposibil ca cineva să nu intre în contact cu aceste grăuncioare. Înspre vară, de la sfârşitul lui mai şi începutul lui iunie până în iulie (uneori chiar şi până în septembrie - n.r.) există marele grup al polenului de graminee, care este reprezentat de majoritatea ierburilor. Polenul de artemis şi ambrosia poate provoca manifestări alergice şi în lunile august şi septembrie.


CITEŞTE ŞI: Ce boli se agravează primăvara

Citit 2538 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Aprilie 2015 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.