Ce boli se agravează primăvara

Ce boli se agravează primăvara
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nici nu avem bine timp să ne obişnuim cu zilele însorite şi cu temperaturile mai ridicate de afară, că anumite afecţiuni încep să se acutizeze şi să ne dea bătăi de cap. Iată cum vă puteţi feri de cele mai des întâlnite afecţiuni ale anotimpului.

Anemia

Manifestată printr-o stare accentuată de oboseală şi slăbiciune, precum şi prin somnolenţă şi scăderea poftei de mâncare, anemia este provocată de un deficit de minerale, cauzat de alimentaţia proprie sezonului rece. Starea poate fi remediată în câteva săptămâni prin creşterea consumului de fructe şi legume sau, dacă este cazul, prin luarea de suplimente alimentare cu fier şi cu alte minerale. Totuşi, medicii ne sfătuiesc să nu cumpărăm suplimentele alimentare din supermarketuri, ci din farmacii.

Deficitul de calciu

Zilele înnorate din timpul iernii nu ne afectează doar starea de spirit. Lipsa soarelui influenţează negativ şi nivelul de calciu din organism. Deficitul acestui mineral -  hipocalcemia, duce la manifestări asemănătoare cu cele ale anemiei. Suplimentar, mai apar şi palpitaţii, precum şi parestezii (senzaţii de înţepături şi furnicături la extremităţile mâinilor şi a picioarelor) şi scăderea tensiunii arteriale. "Calciul rămâne fixat în organism cu ajutorul vitaminei D, substanţă care este sintetizată de corp doar în prezenţa razelor de soare. Remediul constă atât în consumul de produse lactate, cât şi în administrarea de suplimente pe bază de calciu. Totuşi, hipocalcemia poate "masca" anumite afecţiuni cardiace. Este necesar un consult medical pentru a vedea care este cauza acestor manifestări", explică dr. Valentin Boldea, medic de familie şi directorul DSP Galaţi.

Alergiile

Deşi plăcute la privit şi mirosit, florile apărute primăvara degajă în aer polen, o substanţă la care din ce în ce mai multe persoane dezvoltă reacţii alergice. Manifestările pot merge de la banalele rinite (curgerea nasului), conjunctivite (înroşirea şi senzaţia de mâncărime a ochilor), până la dermatita alergică şi, în cazurile cele mai severe, astmul bronşic alergic. "Deşi se spune că este bine să evităm contactul cu agentul alergen, de polen nu prea avem cum să ne ferim, deoarece se găseşte în aerul pe care-l respirăm. Este recomandat un tratament profilactic (de prevenţie n.r.) pe bază de antihistaminice, pentru ca reacţiile alergice să nu mai apară sau să dezvolte forme foarte uşoare", adaugă specialistul citat.

Ulcerele gastrice

Cu siguranţă că fiecare pacient cu ulcer gastric ştie că, primăvara şi toamna, boala i se acutizează. Motivul constă atât în variaţiile de temperatură şi de presiune atmosferică, cât şi în schimbarea obiceiurilor alimentare. Profilaxia este şi aici necesară, însă doar la recomandarea medicului specialist.

Astenia de primăvară

Manifestată uneori şi toamna, astenia capătă forme mai severe primăvara. Ea poate fi atât un simptom în cadrul unei anemii, cât şi o manifestare de început a unei afecţiuni psihiatrice, depresia. Pentru astenie, recomandările sunt aceleaşi ca şi în cazul anemiei.

Citit 1468 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2013 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.