Explozie de divorţuri la Galaţi - Peste 300 de cupluri şi-au spus "ne vedem la Tribunal", în prima parte a anului

Explozie de divorţuri la Galaţi - Peste 300 de cupluri şi-au spus "ne vedem la Tribunal", în prima parte a anului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Numărul dosarelor de divorţ înregistrate pe rolul judecătoriei îl depăşeşte cu mult pe cel al acordurilor prin care soţii înţeleg să îşi încheie amiabil căsnicia


Pasul spre o nouă viaţă şi spre o nouă şansă al gălăţenilor care nu îşi mai găsesc fericirea în căsnicii trece pe la judecător. Fie din cauză că unul dintre parteneri nu doreşte să divorţeze, fie că nu sunt familiarizaţi cu alte forme de încheiere a căsătoriei sau pur şi simplu pentru că relaţiile sunt atât de încordate încât nu rămâne loc de negociere, tot mai mulţi gălăţeni aleg să se războiască în instanţă. Tot mai multe cupluri tinere, recent formate, care nu au nimic de împărţit decât un nume de familie şi eventual custodia unui copil aleg această cale. Sintagma ”ne vedem la Tribunal” a revenit puternic în actualitate la începutul acestui an, după o perioadă în care ”mica reformă” din Justiţie a încercat să îi mai disciplineze pe împricinaţi şi să mai degreveze instanţele de conflictele familiale.

Buluc la Judecătorie

Credinţa că treaba temeinică la judecată se face pare să fi revenit puternic în actualitate, mai ales după ce reglementarea potrivit căreia soţii trebuiau să dovedească instanţei că măcar s-au informat cu privire la avantajele desfacerii căsătoriei pe care amiabilă a fost declarată neconstituţională. Nemaifiind obligaţi să treacă pe la mediator, gălăţenii au luat cu asalt instanţa de judecată, numărul divorţurilor înregistrate la Judecătoria Galaţi în primul trimestru al acestui an fiind mai mare cu peste 50 decât cel de anul trecut.

”În primele trei luni ale anului în curs, pe rolul Judecătoriei Galaţi au fost înregistrate 225 de divorţuri, în timp ce în perioada similară a anului trecut au fost înregistrate 172 de acţiuni având acest obiect”, ne-a precizat judecătorul Răzvan Dicu, preşedintele Judecătoriei Galaţi.

Dovadă să soţii ajunşi la cuţite nu au mai găsit resurse să îşi negocieze termenii separării şi să decidă ei în ce condiţii îşi redobândesc libertatea şi eventual bunurile dobândite în timpul mariajului o constituie şi scăderea vizibilă a numărului acordurilor încheiate la mediator sau notar.

Deşi terminarea relaţiilor matrimoniale pe cale amiabilă ar scurta considerabil durata divorţului, care în instanţă poate ajunge la cel puţin şase luni, iar deciziile pot să nu le fie întotdeauna pe plac, soţii certaţi preferă aşteptarea şi, de multe ori, scandalul public.

”În ce priveşte numărul acordurilor de mediere prezentate la Judecătoria Galaţi pentru încuviinţare, constatăm o scădere. Dacă în primul trimestru al anului trecut au fost 20 de acorduri, în intervalul 1 ianuarie - 31 martie 2015 au fost numai 16”, completează preşedintele Judecătoriei Galaţi.

La notariat pentru a evita judecata

Ce-i drept, o parte a gălăţenilor care au divorţat de comun acord şi fără a ajunge la instanţă au ales că îşi autentifice înţelegerile nu la judecătorie, ci la notarul public. Chiar şi aşa, cabinetele notariale au bifat şi ele un minus la capitolul divorţuri pe cale amiabilă.

”În primul trimestru al acestui an, la cabinetele notariale din Galaţi au fost soluţionate 84 de divorţuri, spre deosebire de perioada similară a lui 2014, când au fost 97 de cauze. De menţionat ar fi că o parte a divorţurilor soluţionate nu au fost perfectate la notariat, ci la mediator, iar părţile s-au adresat cabinetelor notariale pentru autentificare”, a precizat Bogdan Ciucă, preşedintele Camerei Notarilor Publici Galaţi.

La acest moment, potrivit legislaţiei în vigoare, o căsătorie poate fi desfăcută prin trei modalităţi: prin acţiune directă în instanţă (procedura contencioasă), pe cale amiabilă (părţile apelează la mediator sau notar şi îşi negociază singure termenii şi condiţiile divorţului) şi pe cale administrativă, soluţie care se adresează cuplurilor fără copii şi care se realizează prin depunerea unei cereri şi plătirea unei taxe la Serviciul de Stare Civilă.

Citit 5630 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Mai 2015 14:25

6 comentarii

 • postat de sile
  Marți, 26 Mai 2015 22:59
  62.121.74.***
  Cauza divorturilor sunt internetul, telefonul mobil si apoi lupta pentru bani, nevoi, saracia.Daca vina unul cu 1 milion de euro la nevastamea o si f... si pleaca si cu el iar eu raman acasa sa cresc copiii.
  0
  1
  Raportează
 • postat de P.
  Marți, 26 Mai 2015 20:08
  69.70.57.***
  Saracia duce la divorturi.
  Principiu scapa cine poate.
  Viata este grea la Galati.
  0
  2
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Marți, 26 Mai 2015 14:10
  78.96.254.***
  Multi dintre neajutoratii astia s-au cunoscut pe (Fb), apoi o noapte, doua, de destrabalare si tup la starea civila si la popa.Dupa aia, cand viata le-a aratat adevarata fata, au inceput sa dea din colt in colt, ca vezi, nu mai sta langa mama sa-i ajute, tata hotarat ca un barbat adevarat, draga te-am facut zburator, IA FRAILEL IN MANA CA, DE, ESTI MAJOR...Si cum nici unul nici celalalt nu au dat niciodata de greu, ca, ihi, fata, mamii,spal eu blidele, baiatu tati iti cumpar mertan, nasol mai este sa -ti porti singur de grija...Si ultima strigatura , odioasa, perfida si lacrimogena, a fost urcatul scarilor la palatul de justitie (...) in scancitul aluia mic care vroia inghetata, da da-i tu ca-i si al tau,inapoi sa-i creasca babacii, ca si-au dorit netoti, noi paaaa!, plecam in strainataturi....

  Generatie de milogi, marlani, si, fereasca Dumnezeu, carne de tun in cazul unui razboi.
  0
  12
  Raportează
 • postat de cir
  Marți, 26 Mai 2015 08:47
  82.208.137.***
  Situatia economica a Galatiului este in parte explicatia cresterii numarului de divorturi. Situatia economica reflecta exact competenta si onestitatea celor care ne conduc si care din interese personale blocheaza accesul investitorilor in zona.
  5
  5
  Raportează
 • postat de Mult da bine
  Marți, 26 Mai 2015 07:00
  82.137.12.***
  Si uite asa, toti vom fi liberi de contract si ne vom putea 'cunoaste' toti cu toti. Traiasca feisbucu si alte saituri! :)))
  0
  11
  Raportează
 • postat de ras putin
  Marți, 26 Mai 2015 06:47
  94.176.183.***
  Cand pui botu in occident este greu dupa sa tii o casnicie . Si in special fustele . Si ce mai conteaza cand puradelu ti-l creste statul , adica noi . Nu este mai comod ?
  2
  11
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.