Problemele chiriaşilor Primăriei

Problemele chiriaşilor Primăriei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am primit la redacţie o scrisoare semnată de doamna Lenuţa Blându, care ne povesteşte că în anul 1990 a primit o locuinţă de la Primăria Municipiului Galaţi. Casa cititoarei noastre este compusă din trei camere, bucătărie, baie, marchiză şi hol. Lenuţa Blându susţine că în momentul semnării contractului de închiriere nimeni nu a ţinut cont de starea de uzură a casei.

„În momentul în care mi s-a făcut contractul de închiriere, uzura casei nu s-a spus, ci s-a scris stare bună. După cinci ani, casa a început să prezinte fisuri în pereţi şi plafoane, iar din duşumele ieşeau gândaci. Am fost la Primărie, am sesizat, am făcut memoriu scris, dar fără niciun răspuns. În 1997 am făcut opt luni de audienţe la primar, săptămână de săptămână, pentru a-mi rezolva cazul, dar răspunsul era mereu «nu avem fonduri». Cu mari insistenţe mi s-a oferit o locuinţă pe str. Dogăriei nr. 2-4. Era vorba despre o locuinţă aflată la etaj, cu  o singură cameră.  Doamna Ghinea, de la Spaţiul locativ, mi-a spus atunci că pot împărţi o cameră în două. Acolo, bucătăria şi baia erau comune cu o familie de etnie romă. Eram singură între 6-7 familii de romi. Am refuzat, doar pentru că bucătăria şi baia erau comune… În 2005 s-a tăiat apa potabilă pentru că ţevile erau sparte, erau pierderi de apă şi veneau facturi enorme, de 800-900 lei. Iar dacă nu aveai suma ţi se puneau penalităţi. Am stat şapte luni fără apă potabilă. În 2006 am fost la Primărie să-mi dea autorizaţie pentru a-mi trage apă. Mi s-a dat autorizaţie «pe cheltuiala mea». Am făcut credit la bancă de 30 milioane, am angajat o firmă, iar lucrarea m-a costat 25 de milioane lei. În acelaşi an, nu am mai putut face alte reparaţii, dar întreţineam casa cum puteam. Când veneau cei de la Primărie în inspecţie recunoşteau că sunt singura care îmi întreţin casa în condiţii bune. Din 2007 am tot scris la Primărie pentru a-i întreba dacă repară ei sau trebuie să repar singură. Nu am primit niciun răspuns. Am fost în audienţă la domnul primar, de unde am aflat că locuinţa mea este propusă pentru demolare şi de aceea nu se face nimic”.

Chiriaşul repară şi casa?

„Pereţii erau despicaţi în două, mă puteam uita afară, plafoanele  cădeau, iar eu  băgam pături în pereţi iarna pentru a mă putea încălzi. M-am îmbolnăvit şi am stat chiar şi în spital. Din aceste motive am început să repar în fiecare an cum puteam. Am mai făcut câte un credit la bancă pentru a-mi cumpăra materiale, pe care le justific cu facturi şi bunuri fiscale. În 2010, eu eram în spital, aşa că l-am trimis pe soţul meu să plătească chiria. Din păcate a fost refuzat. Trebuia să meargă titularul. În 2011 am fost la recalculat chiria şi am cerut să mi-o recalculeze şi pe 2010, dar am fost refuzată. Am întrebat de ce s-a mărit chiria în 2010 faţă de 2009 şi pe ce criterii, fără adeverinţă sau alte acte care să justifice venitul meu. Am cerut compensarea chiriei cu cheltuielile pe care le-am făcut la casă, dar mi s-a spus că nu se poate. Din această cauză, nu îmi pot plăti chiria pe 2011. Am dat Primăria în judecată pentru a-mi retrage banii băgaţi în casă. Eu nu înţeleg un lucru: Primăria este proprietar, eu chiriaş, plătesc proprietarului chirie şi îi repar şi casa, dar nu recunoaşte nimic? Şi aş mai vrea un răspuns de la Primărie: dacă această casă este casată, pentru ce mai ia chirie de la chiriaşi? Am făcut audienţă la primar pe data de 13  iulie 2011. Mi s-a cerut să spun în scris tot ce am făcut în casă şi mi s-a spus să aştept răspuns în termen de 30 zile. Nici în ziua de azi nu am primit vreun răspuns”, îşi încheie femeia scrisoarea.

„Nu există bază legală pentru a recalcula chiria”

După cum am aflat de la purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Galaţi, Nicoleta Manole, datoria la chirie a Lenuţei Blându se ridică la 3.909 lei, pentru că în 2010 nu a plătit deloc, iar în 2011 a achitat 580 de lei. Nicoleta Manole ne-a confirmat faptul că imobilul de pe strada Tecuci nr. 68 a fost expertizat tehnic, cu soluţie de demolare. „Doamna Blându a solicitat recalcularea chiriei în compensare pentru cheltuielile făcute cu lucrările executate la imobil. Precizez că nu este vorba despre reparaţii curente şi nici nu a anexat facturile. Chiriaşa nu a cerut acordul Primăriei pentru a executa acele lucrări. Dacă l-ar fi cerut, poate că alta ar fi fost situaţia. Din păcate, nu există bază legală pentru a recalcula chiria”, ne-a declarat Nicoleta Manole.

Citit 2537 ori Ultima modificare Luni, 26 Septembrie 2011 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.