ÎNGRIJORĂTOR! "Românii îşi neglijează şi îşi abuzează copiii"

ÎNGRIJORĂTOR! "Românii îşi neglijează şi îşi abuzează copiii"
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Abuzarea şi neglijarea copiilor au fost în continuare probleme grave în România, în 2014, iar conştientizarea acestora de către publicul larg a continuat să fie scăzută, în timp ce autoritătile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare şi tratare a copiilor abuzaţi. Aceasta este concluzia care apare în Raportul Departamentului de Stat american pe anul 2014 privind "Practici în materie de drepturile omului", la capitolul despre ţara noastră.

Documentul arată, folosind statisticile Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, că la sfârsitul lunii martie 2014 serviciile de protecţie a copilului identificaseră 3.202 cazuri de abuz asupra minorilor - 264 dintre acestea au fost cazuri de abuz fizic, 465 de abuz emotional, 146 de abuz sexual, 39 de exploatare prin muncă, 27 de exploatare sexuală, 35 de exploatare în scopul comiterii de infracţiuni şi 2.255 de cazuri de neglijenţă. "Autorităţile nu au pus la punct încă un mecanism de identificare şi tratare a copiilor abuzaţi şi neglijaţi şi a familiilor lor", scrie în Raportul Departamentului de Stat.

Conform aceluiaşi document, căsătoriile ilegale între copii au fost des întâlnite în rândul anumitor grupuri sociale, în special al romilor, şi nu au existat politici publice care să prevină căsătoriile între minori sau instituţii guvernamentale care să abordeze această problemă.

În ceea ce îi priveşte pe copiii instituţionalizaţi, raportul arată că la sfârşitul lunii iunie 2014 existau 61.720 de copii în sistemul de protectie specială - 37.832 în servicii de tip familial (familii adoptive, rude, alte familii, persoane), 1.630 în servicii de îngrijire alternativă (cu tutore) şi 18.218 în servicii de tip rezidenţial (publice sau private). "S-au semnalat, de asemenea, cazuri de maltratare a copiilor abandonaţi cu dizabilităţi şi de încarcerare prelungită a copiilor din orfelinatele de stat ca pedeapsă pentru abateri disciplinare. Conform statisticilor oficiale, în primele şase luni ale anului, părinţii au abandonat 750 de copii în maternităţi sau spitale. ONG-urile au susţinut că statisticile oficiale nu reflectă numărul real şi că autorităţile nu au recunoscut niciodată numeroşi copii institutionalizaţi ca abandonaţi", mai precizează Raportul Departamentului de Stat american.

Citit 1227 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iunie 2015 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.