Ce medicamente s-ar putea scumpi de săptămâna viitoare

Ce medicamente s-ar putea scumpi de săptămâna viitoare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Pacienţii cu boli de inimă, boli gastrice, boli reumatice sau boli psihice vor fi cei mai afectaţi de această măsură * Medicii avertizează că variantele de medicamente mai ieftine nu sunt la fel de eficiente ca cele originale


Preţurile medicamentelor au scăzut cu o cincime de la 1 iulie. Ieftinirea fusese programată să intre în vigoare încă de la 1 mai, dar protestele vehemente ale farmaciştilor şi lipsa unei legislaţii clare în domeniu au dus la o amânare de două luni. Însă, chiar în timp ce oficialii din Ministerul Sănătăţii se laudă cu cele mai ieftine preţuri de medicamente din Uniunea Europeană, o altă hotărâre a aceloraşi autorităţi ar putea conduce la o scumpire simţitoare a celor mai utilizate tratamente.

Diferenţe anuale de sute de lei

Este vorba de 21 de medicamente al căror grad de compensare va scădea masiv de la începutul săptămânii viitoare. Afectaţi de această scumpire vor fi bolnavii cu afecţiuni cardiace, gastrice, reumatice sau psihiatrice, adică exact clienţii pe termen lung ai farmaciilor. Mai exact, cele 21 de molecule vor trece de la nivelul de compensare între 50 şi 90 la sută, la treapta de compensare de 20 la sută. Spre exemplu, pentru pastilele pe bază de ranitidină (medicament care reduce cantitatea de acid gastric produsă de stomac - n.r.), bolnavul va plăti anual 124 de lei, în loc de 15, cât plăteşte acum. Pastilele care conţin piracetam (medicament folosit pentru tratamentul demenţei sau a altor boli înrudite - n.r.) şi care acum sunt gratuite, îl vor costa anual pe pacient 300 de lei. Şi pentru medicamentele care conţin piroxicam (folosit pentru tratamentul unor forme grave de reumatism - n.r.) costurile anuale suportate de pacienţi vor creşte de la 120 la 192 de lei.

Variantă cu efecte adverse

Pacienţii cu boli cronice care nu îşi vor permite să mai cumpere aceste medicamente au la dispoziţie variante mai ieftine care, în principiu, au acelaşi efect. În realitate, însă, şi în domeniul farmaceutic preţul este un bun indicator al calităţii produsului, un medicament ieftin neputând fi la fel de eficient ca unul mai scump.

"Fără discuţie, sunt multe medicamente generice (medicamente cu preţ mai mic decât cele originale  - n.r.) foarte bune din punct de vedere calitativ. Pe de altă parte, sunt şi numeroase generice care există doar de dragul de a exista. Putem aplica şi aici binecunoscutul dicton "Sunt prea sărac ca să mă tratez cu medicamente ieftine". Nefiind la fel de eficiente ca produsele similare, dar mai scumpe, medicamentele generice duc la o probabilitate mai crescută de apariţie a complicaţiilor în cazul bolilor de care suferim. Complicaţii al căror tratament necesită apoi costuri şi mai mari", a explicat dr. Liliana Pavel, un medic de familie gălăţean.

Unde vor merge banii economisiţi

Autorităţile au anunţat că banii astfel economisiţi vor fi folosiţi pentru achiziţionarea de medicamente de ultimă generaţie. Oficialii nu au precizat însă ce sume preconizează că vor fi economisite prin această măsură. Medicamentele de ultimă generaţie, cunoscute şi sub sintagma de medicamente inovative, le sunt promise pacienţilor români de cel puţin un an. Până în urmă cu jumătate de an România era singura ţară din UE care nu mai actualizase de şapte ani lista cu medicamente compensate şi gratuite. Astfel, în timp ce bolnavii din celelalte state aveau la dispoziţie tratamente noi şi eficiente, decontate parţial sau total de către autorităţi, pacienţi români erau nevoiţi să se trateze cu produse farmaceutice de generaţii mai vechi, mai puţin eficiente şi mai toxice pentru organism.

Citit 2435 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iulie 2015 12:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.