Pe 18 iunie, start la completarea opţiunilor pentru admiterea la clasa a IX-a

Pe 18 iunie, start la completarea opţiunilor pentru admiterea la clasa a IX-a
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Astăzi, 17 iunie, se publică „topul” elevilor de liceu * Joi începe completarea fişelor cu opţiuni * Cu cât mai multe opţiuni, cu atât mai multe şanse * Are întâietate media, nu opţiunea *

Pe 18 iunie începe perioada de completare a fişelor de admitere la liceu. Până pe 25 iunie, părinţii şi elevii se vor întâlni cu diriginţii pentru a completa fişele de înscriere.

Astăzi, cu o zi înainte de startul la completarea fişelor, se va da publicităţii ierarhia elevilor pe medii de admitere la nivelul judeţului. Aceste liste, împreună cu informaţiile despre ultimele medii de admitere la fiecare liceu şi fiecare specializare, vor reprezenta  „ghidul”  elevilor şi părinţilor în completarea fişelor cu opţiuni.

Mai multe opţiuni, mai multe şanse

Părinţii şi elevii trebuie să se orienteze după ultima medie de admitere de anul trecut. De exemplu, un elev are media de admitere 9.00. Primul liceu ales este Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” - profil matematică-informatică la care se intră cu peste 9.28, iar al doilea este Colegiul Naţional „C. Negri” (Pedagogic), unde se face înscrierea şi cu nota 8.88. În cazul în care, anul acesta, mediile de admitere ale elevilor sunt în general ceva mai mici decât anul trecut, elevul respectiv ar putea avea şanse să intre la CNVA. Asta nu înseamnă că are şi garanţia acestui lucru.

Deci este indicat să treacă pe listă şi specializări (licee) unde ultima medie de intrare a fost anul trecut egală şi chiar mai mică decât a sa. Dacă nu are şanse pentru CNVA, elevul intră la Pedagogic, chiar dacă sunt alţi elevi care au avut ca primă opţiune acest liceu, dar medie mai mică de 9.00.

Ca urmare, un elev poate trece în capul listei cu opţiuni liceele unde anul trecut s-a intrat cu medie sensibil mai mare decât a sa, în speranţa că va prinde loc.

Însă neapărat va trebui să treacă în listă liceul unde s-a intrat cu aceeaşi medie ca a lui, plus altele unde s-a intrat anul trecut cu medie mică, pentru a fi sigur ca în final va fi repartizat pe măsura rezultatelor sale.

Atenţie la „fişele martor”

După ce informaticienii din şcoli introduc datele în calculator părinţii şi elevii primesc acele „fişe martor” pe care trebuie să le examineze cu atenţie. Orice neconcordanţă se comunică la comisia de admitere din şcoală, nu mai târziu de 27 iunie, însă.

O altă greşeală a părintelui este că nu se duce cu dosarul la liceul unde copilul a fost admis. “Dacă nu se duc să depună dosarul şi să-şi ocupe locul se pot trezi în toamnă că au rămas pe dinafară”, susţine Mitică Dudău.

Top 5 cele mai mari şi cele mai mici medii

Mediile cele mai mari de admitere s-au înregistrat anul trecut la specializările CNVA-ului care se află pe primul loc în top. Cea mai mică medie cu care s-a intrat la CNVA este 8.95, la filologie bilingv-engleză.

Urmează Colegiul „C. Negri” (Pedagogicul) cu 8.52, Liceul „Spiru Haret” Tecuci cu 8.50, Colegiul „Calistrat Hogaş” Tecuci cu 8.34, Colegiul „Mihail Kogălniceanu” cu 8.23 şi Colegiul „Cuza” cu 8.18.

La polul opus se află locurile la liceu de la Grupul Şcolar „Traian” cu 6.01, „Saligny” cu 6.06, „Marina” cu 6.15, Metalurgicul - 6.20 şi „Radu Negru” - 6.22.

Comentariu foto: Peste 6000 de absolvenţi de clasa a VIII-a intră de joi în focurile admiterii la clasa a IX-a

Citit 1864 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.