Ofertă educaţională completă la Universitatea „Dunărea de Jos”

Ofertă educaţională completă la Universitatea „Dunărea de Jos”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Interviu cu rectorul Viorel Mînzu *

- Oferta educaţională a Universităţii „Dunărea de Jos” este la acelaşi nivel ca şi anul trecut în ce priveşte numărul de locuri la buget. Vă aşteptaţi din nou la concurenţa mare care s-a înregistrat anul trecut?

- Oferta în principiu este aceeaşi ca şi în anii trecuţi: un număr de 1.812 locuri la buget şi peste o mie de locuri la taxă. Ne aşteptăm să avem o concurenţă ceva mai mică întrucât şi, demografic, s-a constatat o scădere: numărul de absolvenţi de liceu anul acesta este mai redus. Oricum şocul nu va fi anul acesta, ci la anul.

Datorită facilităţilor pe care le au, cei de la taxă care vor alege Universitatea „Dunărea de Jos” şi nu universităţi private, ne aşteptăm ca, în continuare, numărul celor care vor dori să îşi facă studiile cu taxă la noi să fie destul de mare. Şi asta pentru că au două mari avantaje.

În primul rând, un student care intră la noi cu taxă nu este condamnat să rămână cu taxă în toţi anii de studiu. Anual, se face o evaluare şi, ca atare, el poate să treacă la buget, în funcţie de rezultatele pe care le-a avut. Al doilea mare avantaj constă în faptul că un student cu taxă poate lua o bursă de studii, care, practic, compensează taxa de şcolarizare.

- Aţi redus, în schimb, numărul de locuri la taxă. E un semn că vă aşteptaţi totuşi la o afluenţa mai mică de candidaţi, din cauza scăderii demografice?

- Numărul de locuri la taxă a fost redus, dar nu este un gest semnificativ, pentru că, dacă vom avea un aflux mare de candidaţi pe aceste locuri, Senatul poate să modifice cifrele, cu respectarea limitelor prevăzute de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.

- Concurenţa în lumea universitară românească este din ce în ce mai aspră. Cu ce vă pregătiţi să îi atrageţi pe absolvenţii de liceu către Universitatea „Dunărea de Jos”?

- După părerea noastră, absolvenţii de liceu sunt atraşi în primul rând de faptul că, într-o perioadă de recesiune economică, găsesc aproape de casă toată oferta educaţională pe care o oferă universităţile astăzi, începând de la „Metalurgie” şi terminând cu „Medicină”.

- Ce noutăţi aduce admiterea de anul acesta?

- Ca procedură, nu există noutăţi, admiterea se dă în continuare pe facultăţi. Fiecare candidat poate să îşi depună câte dosare doreşte, taxa este de 100 de lei pentru fiecare dosar.

Doar la afişarea rezultatelor şi la stabilirea numărului de locuri rămase libere pentru toamnă există o noutate. După prima etapă, în care cei admişi îşi vor putea aduce diplomele de bacalaureat în original, va mai exista un răgaz de două zile şi pentru cei care vor deveni admişi în urma eliberării unor locuri pentru a-şi aduce diploma. Asta e noutatea principală, o mai mare flexibilitate în ocuparea locurilor.

- Spaţiile de cazare sunt suficiente? Oferă condiţii bune pentru viitorii studenţi?

- Da, avem suficiente spaţii de cazare, experienţa din anii trecuţi ne-a demonstrat acest lucru. Nu avem cereri nesatisfăcute. Căminele au fost renovate şi aduse la un stadiu foarte bun, vom face în continuare eforturi să le menţinem la un nivel satisfăcător.

- De unde pot afla candidaţii toate informaţiile necesare?

- Am publicat şi anul acesta Ghidul Candidatului, care poate fi achiziţionat de la Universitate pentru o sumă modică. De asemenea, de pe site-ul nostru, www.ugal.ro, la secţiunea „Admitere” şi, evident, de la avizierele universităţii şi ale facultăţilor.

Citit 1737 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.