Celulele stem, o opţiune pentru viitorii părinţi

Celulele stem, o opţiune pentru viitorii părinţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Practica recoltării celulelor stem la naştere are adepţi şi printre părinţii din Galaţi. Ce presupune însă această tehnică şi ce avantaje există pentru copil sau pentru rudele apropiate ale acestuia şi ce preţuri implică această procedură, aflăm din materialul următor.

Sângele din cordonul ombilical (SCO) este o excelentă sursă de celule stem, ceea ce reprezintă o opţiune avantajoasă pentru transplant în tratarea anumitor boli de sânge. De aceea, conservarea unei părţi din aceste celule se poate dovedi salvatoare pe parcursul vieţii.

Pentru că pot fi obţinute în momentul naşterii, fără risc sau durere pentru mamă sau pentru copil, aceste celule sunt foarte accesibile. După recoltare, celulele stem sunt înmagazinate în depozite criogenice speciale, la temperaturi foarte scăzute. Astfel, pot fi stocate timp de decenii, reprezentând o opţiune viabilă de tratament pe tot parcursul vieţii.

În literatura de specialitate sunt menţionate în întreaga lume peste 10.000 de transplanturi având la bază celule stem recoltate la naştere, folosite pentru vindecarea sau tratamentul leucemiei, limfoamelor, anemiilor, afecţiunilor trombocitare etc. În situaţia diagnosticării unei boli grave de sânge, principalele obstacole care stau în calea vindecării pacientului sunt lipsa celulelor stem necesare pentru transplant şi costul prohibitiv al acestor proceduri. Prin recoltarea celulelor stem la naştere, problema găsirii unor celule stem compatibile este rezolvată. Acest tip de celule prelevate din sângele ombilical este folosit cu succes pentru vindecarea unor boli de sânge şi a unor forme de cancer, începând cu anul 1988.

Dacă sunteţi interesaţi de o astfel de opţiune pentru viitorul bebeluş, întrebaţi-vă medicul curant despre posibilităţile de recoltare şi despre costurile implicate.

Citit 987 ori Ultima modificare Marți, 21 Iulie 2015 12:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.