CE PLĂTIM LA CURENTUL ELECTRIC: Certificatele verzi - ce sunt şi de ce sunt facturate

CE PLĂTIM LA CURENTUL ELECTRIC: Certificatele verzi - ce sunt şi de ce sunt facturate
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

De câte ori nu aţi primit factura la curentul electric şi nu aţi înţeles mare lucru din ea? Pe lângă energia consumată, pe facturi mai sunt înscrise şi alte taxe, precum cea pentru radio şi TV, rămasă acolo de pe vremea bunicilor, dar şi o taxă numită "certificate verzi", pe care mulţi dintre consumatori nu o înţeleg de fel.

Într-o definiţie simplă, acest "certificat verde" este un titlu care atestă producerea de energie din surse regenerabile, în ţara noastră. Un exemplu de sursă regenerabilă pentru producerea de energie o reprezintă vântul, în România construindu-se, în ultimii ani, din ce în ce mai multe centrale eoliene.

Facturarea certificatelor verzi este prevăzută de Legea nr. 220/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, act normativ care la art. 8, punctul 4, precizează că "în factura de energie electrică transmisă consumatorilor finali, valoarea certificatelor verzi se facturează separat faţă de tarifele/preţurile pentru energia electrică, precizându-se temeiul legal. Această valoare reprezintă produsul dintre valoarea cotei anuale obligatorii de achiziţie de certificate (CV/MWh) estimate de către ANRE, cantitatea de energie electrică facturată (MWh) şi preţul mediu ponderat al certificatelor verzi tranzacţionate pe piaţa centralizată a certificatelor verzi în cele mai recente trei luni de tranzacţionare încheiate. În cazul în care, în cele trei luni precedente, cantitatea cumulată de certificate verzi tranzacţionată pe piaţa centralizată este mai mică de 100.000 de certificate, durata de calcul a preţului mediu ponderat se extinde la cele mai recente şase luni de tranzacţionare încheiate".

În total, în următorii 10 ani ar trebui ca 10 miliarde de euro să iasă din buzunarele consumatorilor şi să intre în cele ale producătorilor de energie verde. Metoda prin care se întâmplă acest transfer este următoarea: fiecare MWh regenerabil produs primeşte un număr de “certificate” - 6 pentru solar, 3 pentru hidro, 3 pentru biomasă, 2 pentru eolian. Ele pot fi vândute pe bursa dedicată, nu mai scump de 55 de euro fiecare şi nu mai ieftin de 27 de euro fiecare. Distribuitorii sunt obligaţi să cumpere un număr de certificate, proporţional cu ţinta.

Scopul este ca, până în 2020, 24 la sută din energie să provină din surse “verzi” (deşi ţinta la nivel european este de numai 20 la sută). Pentru asta, România oferă cea mai generoasă schemă de compensare şi impune cele mai mari penalităţi pentru cei care nu se conformează.

Citit 9494 ori Ultima modificare Duminică, 02 August 2015 15:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.