MEDICII sunt NEMULŢUMIŢI de creşterile salariale anunţate de autorităţi şi vor să IASĂ ÎN STRADĂ

MEDICII sunt NEMULŢUMIŢI de creşterile salariale anunţate de autorităţi şi vor să IASĂ ÎN STRADĂ
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Tinerii medici gălăţeni sunt destul de pesimişti în privinţa schimbărilor din sistemul sanitar românesc * În judeţul Galaţi lucrează în prezent peste 200 de rezidenţi


În ciuda majorărilor salariale anunţate de Guvern pentru data de 1 octombrie, medicii vor să ducă protestul de pe Facebook în stradă. În acest sens, reprezentanţii Alianţei Medicilor, grup constituit pe 13 august pe reţeaua de socializare, încearcă să îi convingă pe cât mai mulţi dintre medici să picheteze sediul Ministerului Sănătăţii la 1 septembrie. Mai mult, numeroşi membri ai grupului au anunţat că sunt dispuşi chiar să-şi pună halatul în cui, până ce autorităţile le vor răspunde la solicitări.

Dacă Ordonanţa de Guvern care reglementează lefurile medicilor va fi adoptată săptămâna aceasta în forma anunţată, majorarea salarială de 25 la sută va fi aplicată nediferenţiat majorităţii angajaţilor din sistemul sanitar. Acest lucru înseamnă că angajaţii care acum au salarii mari vor câştiga în plus sume substanţiale, în vreme ce rezidenţii, spre exemplu, se vor alege doar cu câteva sute de lei.

Peste 32.000 de susţinători

Grupul "Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!", pornit relativ modest pe Facebook, a devenit în doar câteva zile o adevărată mişcare de protest. Grupul numără acum peste 32.000 de membri, iar din el fac parte şi numeroşi angajaţi, medici şi asistenţi, din sistemul medical gălăţean.

Marius Dănilă este rezident în anul al doilea în specialitatea Chirurgie pediatrică. Absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi, tânărul a fost admis, imediat după absolvire, la rezidenţiat în Franţa. Cu toate acestea, a decis să rămână în România, pentru a putea urma specialitatea pe care şi-a dorit-o. Acum, deşi îşi doreşte să rămână şi să profeseze în Galaţi, medicul spune că va fi nevoit să plece în străinătate, cu scopul de a obţine competenţele profesionale de care are nevoie. În legătură cu anunţata mobilizare a medicilor din România, Marius Dănilă afirmă că toate agitaţia creată nu face altceva decât să-l distragă de la profesia sa.

"Toată această tevatură mai mult mă tulbură"

"Toată această tevatură nu face altceva decât să mă tulbure. Prefer să mă concentrez pe aspectele profesionale ale activităţii mele, deşi mă lovesc la mai tot pasul de lipsurile inerente unui sistem medical sărac. Îmi doresc să rămân şi să profesez la Galaţi şi ca medic specialist (titlu obţinut după terminarea perioadei de rezidenţiat - n.r.), dar pentru acest lucru voi fi nevoit să plec o perioadă în străinătate, pentru dobândirea unor competenţe. În Galaţi este atât de multă muncă de făcut în domeniul Chirurgiei pediatrice! Mă interesează acum să urmez o serie de cursuri de Chirurgie laparoscopică, cu ajutorul cărora aş putea să îi ajut mult mai mult pe pacienţi. Doar că aceste cursuri costă imens, iar suma necesară nu o pot acoperi din salariu. Se mai adaugă aici şi nevoie de tratate şi de participare la congrese. În medicină, mai mult decât în alte profesii, procesul învăţării este unul continuu. Iar pentru a putea rămâne conectat la toate noutăţile din domeniu trebuie să participi la congrese şi să fii abonat la reviste de specialitate", explică dr. Marius Dănilă.

Tânărul are acum un salariu de bază de 1.200 de lei, la care se adaugă unele sporuri, precum şi o bursă lunară în valoare de 670 de lei. Din aceşti bani, pe lângă întreţinerea zilnică, rezidentul trebuie să acopere costurile tratatelor şi materialelor de specialitate. "Un tratat costă între 200 şi 700 de euro. Luna trecută, cred că i-am uimit pe cei de la centrul de fotocopiere, după ce am xeroxat tratate în valoare de 420 de lei", mai spune tânărul medic.

Tinerii medici sunt pesimişti

Mihaela Patriciu face parte din primele generaţii de absolvenţi gălăţeni de Medicină. Acum este medic rezident în anul al IV-lea, specialitatea Neonatologie. La fel ca Marius Dănilă, şi Mihaela ar fi putut pleca cu uşurinţă să profeseze în străinătate, asemenea multora dintre colegii săi de generaţie. Cu toate acestea, a preferat să rămână la Iaşi, unde fusese admisă în urma rezidenţiatului. "Sper din tot sufletul ca lucrurile să se schimbe în bine, dar nu pot fi foarte optimistă. Cred că tot cei care au câştigat şi până acum vor avea beneficii şi în viitor. Domeniul Sănătăţii, din păcate, rămâne mereu pe ultimul loc. Sunt totuşi de partea celor care au luat iniţiativa pe Facebook, motiv pentru care m-am şi înscris în grup, alături de majoritatea colegilor de serviciu", a spus dr. Mihaela Patriciu.

Câţi rezidenţi profesează în Galaţi

În jur de o treime dintre absolvenţii gălăţeni de Medicină sunt admişi în fiecare an la rezidenţiat în ţări precum Franţa, Germania sau Spania. În Spania, spre exemplu, un rezident în specialitatea urmată de Mihaela Patriciu are un salariu de 2.500-3.000 de euro pe lună. În România, salariul este de aproximativ 1.300 de lei pe lună, la care se adaugă bursa de 670 de lei.

Potrivit prof. dr. Aurel Nechita, decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, în spitalele din judeţul nostru profesează în prezent peste 200 de medici rezidenţi, majoritatea absolvenţi de medicină la Universitatea "Dunărea de Jos".

Ce condiţii impun doctorii pentru a nu intra în grevă

Reprezentanţii paginii "Alianţa Medicilor", grup constituit pe Facebook, spun că mărirea cu 25 la sută a salariilor este doar praf în ochii angajaţilor din sistemul sanitar din România. În contrapondere cu propunerile făcute de guvernanţi, medicii vin cu un set propriu de revendicări, fără de care ameninţă că vor declanşa greva generală.

Medicii cer dublarea salariilor într-o singură tranşă, şi nu eşalonat, aşa cum au propus autorităţile. De asemenea, reprezentanţii halatelor albe cer îmbunătăţirea urgentă a condiţiile de lucru din spitale, aspect pentru care medicii sunt traşi la răspundere de multe ori de către pacienţii nemulţumiţi. Medicii cer şi angajarea de personal suficient în Sănătate, deficitul înregistrat acum fiind de 32.000 de medici şi asistente.

Medicii mai vor şi ca transportul în comun, public sau privat, să le fie decontat până la locul de muncă. O altă doleanţă a medicilor este legată de plata gărzilor efectuate şi de impozitarea acestora. Nu în ultimul rând, protestatarii cer un program de lucru de cel mult 48 de ore pe săptămână.

Cât câştigă medicii acum

Dacă medicii vor primi 25 la sută la salariu, din luna octombrie, aceasta ar fi cea mai mare creştere salarială în domeniu din ultimii 25 de ani. Salariul unui rezident porneşte acum de la 1.019 lei pe lună, sumă la care se adaugă o bursă de 670 de lei. În funcţie de specialitate, salariile tinerilor medici diferă însă. Astfel, un rezident anestezist are o leafă de 1.600-1.700 de lei pe lună. Salariul de bază al unui medic specialist variază între 1.502 şi 1.775 de lei pe lună, în vreme ce medicul primar este remunerat lunar cu un salariu de bază cuprins între 1.575 şi 2.199 de lei, sumă la care se adaugă un spor de 25 la sută. În ceea ce priveşte personalul mediu, asistentele au un salariu cuprins între 730 şi 1.890 de lei, iar infirmierele şi brancardierele câştigă sub 1.000 de lei.

Foto Bogdan Codrescu

Citit 2759 ori Ultima modificare Joi, 10 Septembrie 2015 02:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.