"Salariile pentru mămici", majorate în primul an

"Salariile pentru mămici", majorate în primul an
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Indemnizaţia s-ar putea majora pentru mamele care au salarii mari şi aleg să stea doi ani acasă în concediu de creşterea copilului

Conform unui proiect de ordonanţă, care a trecut de Senat şi aşteaptă votul final din Camera Deputaţilor, indemnizaţia de creştere a copilului se va modifica în primul an. Actualmente, potrivit Ordonanţei 111 din 2010, indemnizaţia de creştere a copilului este de 85 la sută din media salariilor din ultimele 12 luni, cuantumul încadrându-se între minim 600 de lei şi maxim 3.400 de lei. Valoarea maximă de 3.400 de lei se dă doar în primul an şi se primeşte doar în cazul în care părintele optează pentru a sta acasă un an pentru a-şi creşte copilul. Dacă mama alege să stea acasă doi ani, maximul este de 1.200 de lei pe lună, şi în primul an şi în al doilea.

Lege discriminatorie

Iniţiatorii proiectului de lege arată în expunerea de motive că atât mamele, cât şi taţii care aleg să stea acasă doi ani primesc în mod discriminatoriu maxim 1.200 de lei pe lună, atât în primul an, cât şi în al doilea an şi cer ca plafonul să fie ridicat la 3.400 de lei pe lună în primul an, la fel ca şi la cei care stau doar un an acasă. Pentru anul al doilea, indemnizaţia lunară ar urma să rămână la fel, de maxim 1.200 de lei.

Mai mult decât atât, senatorul PNL Mariana Câmpeanu consideră că părinţii nu ar mai trebui siliţi de stat să opteze între un an sau doi. „Fiecare să stea atât cât consideră; trei luni, cinci luni, doi ani”, explică Mariana Câmpeanu.

Plafonarea salariilor pentru mămici a dus la scăderea drastică a natalităţii

Plafonarea indemnizaţiilor pentru mame, iniţiată pe vremea Guvernului Boc sub adăpostul crizei, nu a fost de natură să stimuleze natalitatea aflată pe o pantă descendentă. Astfel, dacă în 1990 se năşteau 314.000 de copii, în 2013 s-a atins un minim istoric de 180.000, cel mai mic număr de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace. „Nu doar că natalitatea e scăzută în România, ci a atins o limită critică”, apreciază Mariana Câmpeanu.

O problemă este şi faptul că, deşi sunt puţini, copiii României tot nu au loc în creşe şi grădiniţe. Chiar dacă durata concediului de creştere a copilului este cea mai mare din Uniunea Europeană, după ce acestă perioadă, părinţii nu au unde să-şi lase copiii cât timp sunt la serviciu. Potrivit unei statistici INS,  doar unul din zece copii din România are loc la creşă. Dacă în 2013 s-au născut 180.000 de copii,  numărul locurilor în creşele publice era de numai 17.000, la care se adăugau alte 416 locuri la unităţi particulare.

Citit 1886 ori Ultima modificare Vineri, 11 Septembrie 2015 17:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.