România, fruntaşă la mortalitate infantilă

România, fruntaşă la mortalitate infantilă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cel mai recent raport întocmit de Organizaţia Naţiunilor Unite arată că, deşi mortalitatea infantilă s-a înjumătăţit în ultimii 25 de ani, România ocupă în continuare locuri fruntaşe la nivel european.

„Mortalitatea globală a copiilor cu vârste de sub cinci ani s-a redus cu 53 la sută în ultimii 25 de ani. Mai exact, mortalitatea infantilă în întreaga lume a trecut de la 12,7 milioane în anul 1990 la 5,9 milioane în 2015”, se arată în raportul, conform căruia, în ultimii 15 ani, au fost salvate vieţile a 48 de milioane de copii din întreaga lume.

Lipsa dotărilor din maternităţi ucide pruncii

Ţara noastră se află în continuare în topul ţărilor europene care nu au grijă de mame pe parcursul sarcinii şi nici de copii, mai ales dacă aceştia se nasc prematur. Anul trecut, aproape o mie de femei au părăsit maternitatea cu braţele goale, pentru că bebeluşii lor au murit în pântec, în timpul travaliului sau imediat după naştere. Tot anul trecut, aproape o mie de copii au pierdut lupta cu viaţa încă din primele zile. Mai exact, lipsa dotărilor din maternităţi, în special în cele aflate în oraşele mai mici, contribuie la numărul mare de decese raportate de România. Incubatoarele nu se găsesc nici ele în maternităţile de la noi din ţară, iar specialiştii în neonatologie au rămas prea puţini pentru a face faţă numărului mare de naşteri premature care au loc an de an. O altă problemă semnalată de specialişti e faptul că româncele, în special cele din mediul rural, nu merg la medic pe parcursul sarcinii şi nu fac testele necesare pentru a vedea dacă micuţii se vor naşte sau nu cu probleme de sănătate ori înainte de termen. Concret, lipsa prevenţiei face ca 20 la sută din viitoarele mame să calce pentru prima dată în spital doar atunci când le vine sorocul. 

Cele mai multe decese, în rândul prematurilor

Cele mai multe decese se înregistrează în rândul prematurilor. „Nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naştere este dată de mai mulţi factori: malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale”, conchid specialiştii. Aceştia subliniază că România nu stă prea bine nici la rata alăptării exclusive la sân: 12 la sută, faţă de 30 la sută, cât este media din UE.

Citit 1109 ori Ultima modificare Vineri, 11 Septembrie 2015 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.