20 de olimpici gălăţeni - studenţi fără bacalaureat

20 de olimpici gălăţeni - studenţi fără bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru că au obţinut premii la olimpiadele şcolare, ministerul îi răsplăteşte cu câte un loc fără examen la facultăţile de profil * Numărul lor s-a dublat faţă de anul trecut *

Douăzeci de absolvenţi de liceu de anul acesta din Galaţi  au fost deja declaraţi admişi la facultate înainte de începerea bacalaureatului. Nu vă gândiţi că respectivii tineri au pile sau şi-au cumpărat locul cu bani. Nici vorbă. Acum au scăpat de un stres pentru că au muncit la şcoală chiar şi în timpul vacanţelor pentru a obţine premii la olimpiadele şcolare. 

Comparativ cu anul 2008, când numai aproximativ zece absolvenţi de liceu au beneficiat de această prevedere, acum numărul lor s-a dublat. Conform regulamentului MECI sunt consideraţi admişi la facultate elevii care au obţinut premii la olimpiade fie în clasa a XI-a, fie în clasa a XII-a.

Lista completă a tinerilor gălăţeni deja studenţi o găsiţi pe site-ul MECI, www.edu.ro.

Cei mai mulţi de la CNVA

Dintre cei 20 de elevi gălăţeni care au deja carnetul de student în buzunar, un sfert provin de la CNVA: Mariana Dobrea, premiată la franceză şi în 2008 şi în 2009, Daiana Hamza (premiul I la franceză), Anca Crihană (premiul al II-lea, franceză), Cristian Moise (premiul al III-lea la  discipline socio-umane) şi Florian Ralea (premiul al III-lea, engleză).

Următoarea instituţie calificată în topul olimpicilor este Liceul de  Artă „D. Cuclin” cu patru absolvenţi admişi la facultate înaintea finalizării bacalaureatului: Diana Dogaru, Raluca Zaharia, Cornel Rapan şi Felicia Acsinte.

Olimpicele de la „Cuza”, au alte gânduri

La egalitate, pe locul al treilea se află Colegiul „Cuza” şi Seminarul Teologic, cu câte trei premianţi la olimpiade.

De la „Cuza”, Diana Chebac şi Ioana Dănăilă au prins podiumul la franceză, iar la germană, Raluca Chirnoagă a obţinut premii în ultimii doi ani consecutiv. Niciuna dintre ele nu se va folosi însă de acest  privilegiu.

Raluca Chirnoagă nu vrea să urmeze filologie-germană, ci vrea să intre la Drept. Pe viitor îşi propune să-şi deschidă un cabinet notarial cu facilităţi de traducere a actelor în limba germană, pentru  că intenţionează să-şi scoată şi atestat de traducător autorizat.

Ioana Dănăilă era, în urmă cu două luni, admisă la trei facultăţi, una în Finlanda (la Artă şi Media) şi două în Anglia, la ştiinţe politice. Trimisese aplicaţii şi la filozofie în Franţa. Are de unde alege! Ca urmare, oferta universităţilor din România vine pentru ea doar ca titlu onorific.

De la Seminarul Teologic sunt trei absolvenţi olimpici: Dumitru Poalelungi, Marian Haivaniuc şi Tudorel Zainga.

Tot de statutul de student încă de pe băncile liceului se bucură Irina Ichim şi Irina Năstac de la Colegiul Economic, Diana Frânculescu de la CNMK, Victoriţa Hagiu de la Colegiul de Agricultură şi Economie din Tecuci şi Ovidiu Donu de la Colegiul Tehnic „Traian”.

Putem spune că toţi cei 20 de tineri gălăţeni au pornit cu dreptul în viaţă şi le dorim s-o ţină tot aşa.

Citit 1866 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.