Criza nu iartă nici Spitalul Judeţean

Criza nu iartă nici Spitalul Judeţean
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Furnizori tot mai ameninţători * Economie drastică şi medicamente ieftine * Selecţia bolnavilor cronic, pentru internare * Mai puţine zile de spitalizare postoperatorie * Fără rectificare bugetară, spitalul din Galaţi nu va rezista în trimestrul patru *

Pe fondul situaţiei de criză financiară, situaţia spitalelor din toată ţara tinde să devină” deosebit de gravă. Neavând de unde să le dea mai mulţi bani, ministrul Sănătăţii îi ameninţă pe manageri cu controale care (potrivit declaraţiilor acestuia) pornesc de la premisa unei gestionări defectuoase a resurselor.

La rândul lor, managerii spitalelor aşteaptă cu sufletul la gură o rectificare bugetară de care  chiar depinde supravieţuirea unităţilor pe care le coordonează şi implicit a pacienţilor internaţi. O aşteptare încordată sub tirul ameninţărilor furnizorilor de medicamente şi materiale sanitare. Ameninţări cu sistarea livrărilor, în cazurile „fericite”, sau cu recuperarea datoriilor prin executare silită, în cazurile de-a dreptul critice (în care evident că nici nu mai poate fi vorba despre aprovizionare).

Am întrebat  ce se întâmplă la cea mai mare unitate medicală a judeţului nostru, Spitalul Clinic de Urgenţă.

„Noi n-am ajuns încă să trimitem pacienţii şi aparţinătorii la farmacii pentru a-şi cumpăra medicamente şi materiale sanitare uzuale, dar asta cu preţul unor economii de domeniul austerităţii. Folosim, cu mare stricteţe, produse mai ieftine. De asemenea, am redus numărul internărilor în cazul bolnavilor cronic şi facem o selecţie a cazurilor în funcţie de gravitate. Sigur, nu intră în discuţie decompensaţii, internaţi automat”.

„Apoi, am redus numărul zilelor de spitalizare postoperatorie la cazurile care permit externarea în condiţii de siguranţă. Cazurile strict sociale rămân o mare povară financiară pentru spital. Avem un asemenea pacient internat de două săptămâni, care încă nu a fost preluat de o unitate de asistenţă socială aşa cum ar fi fost normal. (…)  Am discutat cu şefii de secţii măsurile de criză cu ajutorul cărora  încercăm să rezistăm până în septembrie când, dacă nu se va face o rectificare bugetară, vor fi probleme mari” – afirmă dr. Călina Lazarovici (foto 2), managerul Spitalului Clinic de Urgenţă.   

Nu e de mirare că şi relaţia  Spitalului Judeţean cu furnizorii este încordată  având în vedere că actuala echipă managerială a preluat datorii de 17 milioane lei.

„Suntem zilnic ameninţaţi, nu doar verbal, ci şi în scris, cu sistarea livrărilor şi chiar cu executarea silită. Unii furnizori au încetat deja să ne mai aprovizioneze, dar încercăm să ne descurcăm apelând la alţii. Nu e tocmai uşor să asiguri continuitatea asistenţei în astfel de vremuri. Aşteptăm rectificarea!”, mai declară managerul Spitalului Clinic de Urgenţă.

Ar fi o greşeală ca guvernanţii  să considere că spitalele au mai fost în criză de nenumărate ori şi au supravieţuit aşa încât nu sunt motive de îngrijorare. Conjunctura este favorabilă pentru o premieră: spitale în colaps.

Citit 869 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.