Româna oral, cu subiecte-surpriză

Româna oral, cu subiecte-surpriză
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ciuda temerilor, întemeiate de altfel, că profesorii evaluatori vor alege să stea acasă în loc să se prezinte, pe bani puţini, la oralul de la română, luni, prima zi a bacalaureatului la Galaţi a trecut fără probleme din acest punct de vedere.

Dintre preşedinţii celor 16 comisii de bac, doi au anunţat că renunţă. Situaţia nu a pus pe nimeni în dificultate, mai ales că în alţi ani au trebuit înlocuiţi şi câte cinci preşedinţi de comisii.

Mai multă literatură ca în 2008

În săli, candidaţii şi-au dat seama că surpriza vine de pe bileţelele de examen cu subiecte la prima vedere, cel puţin pentru primii intraţi în bacalaureat. Elevii care au lucrat intens după variantele de subiecte de anul trecut se aşteptau însă la… altfel de subiecte.

„Diferă faţă de ce am lucrat eu”, chiar aşa ne-a spus un tânăr absolvent de Pedagogic, deşi a primit un zece curat pentru răspunsurile pe marginea unui text de Camil Petrescu.

„Nu e chiar ce mă aşteptam, având în vedere că în 2008 subiectele nu au avut poezie şi aproape deloc literatură. Din ce îmi dau seama - pentru că nu am intrat încă la examen - ar trebui să mă bazez pe cunoştinţele de la proba de română scris”, a întărit spusele colegului său Corina Dumitrescu, absolventă de profil Filologie. 

Nu toţi candidaţii au avut cum să facă o asemenea comparaţie. Câteva sute de tineri, absolvenţi din 2007 sau de seral, dau probele bacalaureatului, inclusiv pe cele la oral, după alte tipuri de subiecte.

Fără Tismăneanu

Inspectoarea şcolară de limba şi literatura română Nicoleta Crânganu ne-a confirmat că subiectele din 2009, transmise în centre, în cursul dimineţii, direct de la minister, sunt uşor schimbate.

„E mai mult text beletristic, iar în unele situaţii se face apel la cunoştinţele anterioare ale candidatului. Spre exemplu, ei descriu un curent cultural, pe baza informaţiilor dintr-un text dat sau a cunoştinţelor anterioare. Structura biletului de examen a rămas însă aceeaşi”, ne-a transmis prof. Crânganu.

Din semnalele primite la Inspectoratul Şcolar Judeţean, de la centrele de examen, biletele nu mai conţin fragmente din Raportul Comisiei Tismăneanu sau din Pactul pentru Educaţie, care au stârnit controverse acerbe în 2008.

La filosofi, mulţi de 10. La tinichigii…

Subiectele la prima vedere par să nu le fi adus note mai mici comparativ cu cele ale candidaţilor de anul trecut. La comisiile de la Colegiul Naţional „Costache Negri” ploua cu 10. Dintr-un foc, trei colegi de la o specializare umanistă au ieşit din săli cu notele maxime.

„Până acum, elevii s-au descurcat foarte bine”, ne-a spus un reprezentat al comisiei despre prestaţia absolvenţilor de la „C.Negri”, dar şi a celor de la Liceul „Marin Coman”, care susţin probele la acelaşi centru de examen.

La vremea prânzului, candidaţii din curtea Colegiului „Traian Vuia” (Auto) îşi mai trăgeau sufletul, căci comisiile intrau în pauza de masă. Până în acel moment, notele cele mai frecvente erau de 7 şi de 8.

„Am luat un şase. Mi-a căzut „Luceafărul”. Dar n-a trebuit să vorbesc chiar despre el. În fine, m-am descurcat”, le povestea un băiat colegilor tehnicieni mecatronişti, fără a-i lămuri exact care a fost cerinţa de pe bilet.

Altul a avut un interviu între Liviu Rebreanu şi Dan Puşcariu. A luat 8, dar nici el nu a putut să spună care e cerinţa…

Primul Telverde al Bacului

Oralul la română continuă, într-o zi care se anunţă mai răcoroasă nu doar pe considerente meteo. După prestaţia colegilor, candidaţii programaţi azi nu mai au „şanse” să le pice un subiect la prima vedere.

Mâine şi poimâine, cu proba la limba modernă se încheie examinarea la oral a candidaţilor. Bacalaureatul este însă doar la început.

Prevăzător, ministerul a pus la dispoziţia candidaţilor, a părinţilor acestora şi a cadrele didactice o linie verde a Bacalaureatului. Zilnic, în intervalul 9,00 – 20,00, în perioada primei sesiuni a examenului naţional, aceştia pot face sesizări, la numărul 0800.80.11.00. Întrebarea e cine le va verifica şi, apoi, rezolva pe toate?

Primul picat

Dacă luni, la prânz, la Colegiul Naţional „C.Negri” şi la „Auto” nu am găsit niciun eliminat, totuşi, în cursul zilei de ieri, cel puţin un candidat şi-a luat adio de la Bacalaureat.

„Am vizitat cinci centre de examen din Galaţi şi în unul dintre ele am găsit un picat cu nota 4. Examinatorul mi-a spus că respectivul nici nu prea ştia să citească de pe bilet. O fi fost şi din cauza emoţiilor, poate, dar nu i-a dat notă de trecere”, am aflat de la preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, inspectorul şcolar general adjunct Mitică Dudău, care nu a dorit să dezvăluie centrul cu primul picat din examen.

Citit 1304 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.