INSULINĂ de ultimă generaţie, GRATUIT, de la 1 octombrie, pentru gălăţenii cu DIABET

INSULINĂ de ultimă generaţie, GRATUIT, de la 1 octombrie, pentru gălăţenii cu DIABET
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

* Noul tip de insulină ajută la reglarea mai rapidă a nivelului glicemiei * Potrivit unui studiu realizat în 2013, unul din zece gălăţeni suferă de diabet


Pacienţii care suferă de diabet vor beneficia de un nou tratament, decontat integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Noua formă de insulină, aprobată în Uniunea Europeană încă din luna mai, este eficientă atât pacienţilor cu diabet de tip 1, cât şi celor cu diabet de tip 2. Tratamentul va fi disponibil din luna octombrie. "Este o veste bună pentru gălăţenii diagnosticaţi cu această boală. Noua formă de insulină are avantajul că asigură un efect mai prompt, după ce este administrată", a precizat dr. Magdalena Moroşanu, medic primar diabetolog.

Studiu: unul din zece gălăţeni are diabet

17.342 de gălăţeni primesc tratament pentru diabet decontat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi. Potrivit medicilor, diabetul reprezintă şi la Galaţi o adevărată problemă de sănătate publică, lucrurile devenind tot mai îngrijorătoare de la an la an. Aproximativ 50.000 de gălăţeni sufereau de diabet zaharat şi alţi 75.000 aveau prediabet, arăta studiul PREDATORR, efectuat în 2013 de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie. Pentru zona de sud-est a ţării, regiune din care face parte şi judeţul Galaţi, prevalenţa acestei boli metabolice era de 10,44 la sută din totalul populaţiei.

Obezitatea, inamicul numărul 1

Totuşi, nu toţi aceşti bolnavi sunt luaţi şi în evidenţele medicilor. În urmă cu un an, în jur de 25.000 de gălăţeni erau diagnosticaţi cu diabet. "Faţă de acum 20 de ani, avem de zece ori mai mulţi bolnavi de diabet, ceea ce este enorm. Obezitatea este principalul factor din cauza căruia apare această boală metabolică. Din datele pe care le am, 31,4 la sută din populaţie este obeză, în vreme ce o proporţie de 34,5 la sută prezintă suprapondere. În total, peste 65 la sută din populaţie are o greutate peste medie", atrage atenţia dr. Magdalena Moroşanu.

Vestea bună vine însă tot de la medici, care spun că 70 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip 2 pot fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, bazat în principal pe o alimentaţie echilibrată şi pe educaţie fizică moderată.

Cine riscă să se îmbolnăvească

Alături de obezitate şi suprapondere, şi o serie de alţi factori pot creşte riscul declanşării acestei boli metabolice. „Sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi persoanele care au un diabetic în familie, indiferent de gradul de rudenie. Este bine, atunci când aflăm această informaţie, să mergem şi să solicităm determinarea glicemiei. Femeile care au născut copii cu o greutate mai mare de patru kilograme şi cele care au câştigat în greutate, în cursul sarcinii, mai mult de 15 kilograme, ar trebui să informeze medicul şi să facă investigaţiile medicale pentru depistarea unui eventual diabet ascuns”, a apreciat dr. Moroşanu.

Complicaţiile cronice ale diabetului de tip 2

Diabetul nu este o boală periculoasă prin ea însăşi, ci prin complicaţiile pe care le favorizează. Prima complicaţie cronică cauzată de diabet este retinopatia diabetică sau aşa-numitul "ochi diabetic". Din cauza leziunilor provocate nervului ocular, în timp pot apărea dificultăţi de vedere, dureri oculare şi chiar pierderea temporară sau permanentă a vederii.

Rinichiul este un alt organ afectat de diabet. În cadrul nefropatiei diabetice se înregistrează pierderi de proteine prin urină, hipertensiune arterială şi colesterol crescut. Pentru că insulina nu mai poate fi eliminată prin urină, aceasta se acumulează în sânge, putând provoca hipoglicemie.

Piciorul diabetic se caracterizează prin vindecarea cu greutate a rănilor de la nivelul labei piciorului. În unele cazuri pot apărea infecţii locale, care duc la gangrenă şi la amputarea membrului. Alte complicaţii asociate cu diabetul sunt cardiopatia ischemică şi afecţiuni ale sistemului circulator, care pot duce până la accident vascular cerebral sau la deces.

O boală care afectează toate vârstele

Dacă imediat după Revoluţie diabetul în rândul copiilor era o raritate la Galaţi, în ultimii ani lucrurile s-au schimbat radical. Medicii spun că sunt nevoiţi acum să trateze zeci de cazuri despre care în trecut citeau doar în tratatele de specialitate. Potrivit medicilor, şi vârsta de debut a diabetului este din ce în ce mai mică. În ultimii trei ani, patru copii care nu împliniseră încă un an au fost depistaţi cu această boală.

Sfaturi pentru părinţi

Pentru a vă feri copiii de astfel de probleme, medicii vă recomandă să nu îi trimiteţi la şcoală fără pachet. În acest mod, tentaţia de a mânca de la fast-food sau de a înlocui prânzul cu dulciuri va fi mai mică. Din pachetul zilnic nu trebuie să lipsească fructele, care pot înlocui cu succes dulciurile procesate.

Citit 5863 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2015 14:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.