CURSURI GRATUITE de sănătate orală pentru copiii defavorizaţi din Galaţi

CURSURI GRATUITE de sănătate orală pentru copiii defavorizaţi din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Peste 200 de copii şi de părinţi tineri din Galaţi şi Bucureşti beneficiază de o serie de cursuri de educaţie dentară, printr-un proiect mixt româno-suedez.

Scopul proiectului „Model de educaţie sanitară orală bazat pe resursele comunitare” este acela de a îmbunătăţi sănătatea orală a copiilor şi a tinerilor, un domeniu la care ţara noastră este deficitară. Iniţiativa îi aparţine Marei Nicolescu, un medic stomatolog român stabilit de ani buni în Suedia.

„În fiecare an vin la Galaţi şi am observat, cu îngrijorare, că nimic nu se îmbunătăţeşte în ceea ce priveşte starea sănătăţii dentare a copiilor de aici. Acest lucru a stat la baza iniţiativei mele de a pune pe picioare un proiect, pe o perioadă de doi ani, care să vină în ajutorul copiilor şi a tinerilor părinţi”, a precizat dr. Mara Nicolescu.

Puţini copii de 12 ani au dantura intactă

Din datele comparative disponibile la nivel european, reiese un fapt aparent paradoxal: deşi România are mai mulţi medici stomatologi raportat la totalul populaţiei, faţă de ţări precum Suedia, Danemarca, Germania sau Italia, în ceea ce priveşte igiena şi sănătatea dentară ocupăm printre ultimele locuri de pe continent.

Spre exemplu, copiii români cu vârsta de 12 ani au cea mai proastă stare a sănătăţii orale din toată Europa, foarte puţini dintre ei având dantura intactă. O posibilă explicaţie pentru această stare a lucrurilor ar putea consta în faptul că ţara noastră este pe ultimul loc pe continent în ceea ce priveşte banii alocaţi de stat pentru sănătate. Cu alte cuvinte, deşi în România există mulţi medici dentişti, majoritatea preferă să lucreze exclusiv în domeniul privat, acolo unde preţurile îi ţin la distanţă pe mulţi români.

„M-am gândit ce putem face pentru a îmbunătăţi situaţia. Ideea proiectului este de a implica în educaţia sanitară orală a copiilor şi a tinerilor alte persoane în afară de medicii dentişti, persoane care au contact direct cu copiii: părinţi, educatori, profesori, asistente medicale”, a mai spus dr. Nicolescu.

Propriu-zis, proiectul îşi propune educarea copiilor cu vârste cuprinse între 13-15 şi 16-18 ani, precum şi a tinerilor părinţi cu vârsta de până în 30 de ani. Deja, câteva zeci de copii defavorizaţi din Galaţi au beneficiat de astfel de cursuri educative. În total, numărul beneficiarilor se ridică la 200 de copii şi tineri.

Coordonatorul proiectului este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, iar parteneri sunt, printre alţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, Institutul Karolinscka din Stockholm şi Federaţia Europeană a Igieniştilor Dentari.

Citit 1151 ori Ultima modificare Joi, 15 Octombrie 2015 11:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.