SFÂNTUL ANDREI, la Galaţi. 19 ani de la aducerea Sfintelor Moaşte

SFÂNTUL ANDREI, la Galaţi. 19 ani de la aducerea Sfintelor Moaşte
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei se află, spre închinare, în Catedrala Arhiepiscopală, încă de pe 16 octombrie 1996. La finele săptămânii trecute, la Dunărea de Jos s-au prăznuit deci, 19 ani de când moaştele Sfântului protector al eparhiei noastre şi al României au ajuns pentru prima dată la Catedrala Arhiepiscopală. Le-a adus actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel, la vremea aceea Mitropolit al Moldovei.

Seria de evenimente a debutat cu oficierea vecerniei, în seara zilei de 16 octombrie. În dimineaţa zilei de 17 octombrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie. Au participat atât studenţi teologi şi seminarişti, cât şi numeroşi credincioşi. Ca mărturie a apostolatului la Dunărea de Jos, cinci tineri preoţi au primit darul duhovniciei. După ce a fost săvârşită rânduiala specială, celor cinci tineri duhovnici le-au fost oferite cărţi de slujbă pentru lucrarea preoţescă, precum şi câte o Cruce de binecuvântare”, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Adresându-se credincioşilor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a spus: “La 19 ani de la acel binecuvântat moment, împreună cu seminariştii Sfântului Apostol Andrei ne-am rugat azi în chip special pentru cinci noi duhovnici şi familiile lor, care se vor ruga la rândul lor, ca şi Apostolii trimişi de Dumnezeu, şi vor căuta să ajute credincioşii în cel mai profund şi folositor moment din viaţa lor: vindecarea de păcate prin iertarea pe care Hristos Domnul ne-o oferă în Sfânta Taină a Mărturisirii!”.

La sfârşitul Sfintei Liturghii s-a săvârşit o slujbă de mulţumire pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu, în special prin cei trei sfinţi care ne-au binecuvântat Eparhia şi ţara: Sfântul Apostol Andrei, Sfântul Ioan Casian şi Sfântul Nectarie Taumaturgul, precum şi parastasul pentru vrednicii de pomenire ierarhi ai tronului arhieresc de la Dunărea de Jos.

Sfântul Andrei a propovăduit creştinismul, în zona noastră, în urmă cu 2.000 de ani. Sfânta Tradiţie a Bisericii ne spune că, după Înălţarea Domnului şi după Cincizecime, Sfinţii Apostoli au tras la sorţi pentru a alege zonele lumii în care să proprovăduiască. Sfântului Apostol Andrei i-a căzut zona Bitiniei, Bizanţiei, Tracia, Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până în Scitia, Dogrogea şi Crimeea. A fost fratele Apostolului Petru şi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. A suferit moarte mucenicească, fiind răstignist pentru credinţa sa la Patras, lângă Corint, pe o cruce în formă de X, care a căpătat numele de Crucea Sfântului Andrei. A fost numit protectorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos în anul 1992.

Sursa foto: arhivă EDJ

Citit 3078 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Octombrie 2015 19:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.