STRESUL de la SERVICIU reduce speranţa de viaţă

STRESUL de la SERVICIU reduce speranţa de viaţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Dacă ar fi să îi credem pe cercetătorii americani, celebrul dicton "munca înseamnă sănătate" nu ar fi valabil sută la sută. Într-un studiu apărut în revista "Health Affairs" şi preluat de Agerpres, cercetătorii se ocupă de impactul stresului de la locul de muncă asupra speranţei de viaţă a persoanelor active din Statele Unite ale Americii, în funcţie de grupul social şi etnic căruia îi aparţin, nivelului studiilor sau locul în care stau.

Studii efectuate anterior au arătat imense variaţii ale speranţei de viaţă pe teritoriul SUA, însă acum a fost prima oară când cercetătorii au integrat variabila "stresul de la muncă". Potrivit lor, acest tip de stres ar fi la originea diferenţelor majore în privinţa mortalităţii, în cadrul diferitelor grupuri ale populaţiei.

Cercetătorii s-au bazat în studiul lor pe un registru al populaţiei numit General Social Survey, care include statistici asupra mortalităţii şi a locului de muncă a mii de americani. Ei i-au împărţit pe cei care muncesc în 18 grupe, în funcţie de origine, educaţie şi sex şi au stabilit o listă cu zece factori de stres la serviciu, printre care numărul de ore lucrate, echilibrul între viaţa profesională şi cea privată sau precaritatea postului. Pentru fiecare factor, cercetătorii au evaluat efectul asupra speranţei de viaţă.

Analizele au confirmat că persoanele cu un nivel de educaţie ridicat sunt mai puţin afectate de stres, bucurându-se de o mai mare speranţă de viaţă. Autorii studiului apreciază că persoanele de culoare şi hispanice ocupă posturi mai stresante, care necesită mai puţini ani de studiu, şi trăiesc mai puţin. Ei subliniază în schimb diferenţe majore, la nivel de educaţie egal, între grupurile etnice. Astfel, femeile hispanice educate sunt mai puţin afectate de stres decât celelalte şi, în consecinţă, trăiesc mai mult.

Aceste rezultate le-au permis oamenilor de ştiinţă să evalueze că între 10 la sută şi 18 la sută din diferenţele de mortalitate şi de speranţă de viaţă în rândul grupurilor sociale se explică prin factorul stres la serviciu, încheie Agerpres.

Citit 1591 ori Ultima modificare Luni, 09 Noiembrie 2015 19:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.