Ce ARSURI pot TRATA chirurgii plasticieni de la Spitalul Judeţean din Galaţi, în cazul unui accident COLECTIV

Ce ARSURI pot TRATA chirurgii plasticieni de la Spitalul Judeţean din Galaţi, în cazul unui accident COLECTIV
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

* Spitalul Judeţean este singura unitate medicală din judeţul Galaţi în care pot fi trataţi pacienţii cu arsuri * Doar trei chirurgi plasticieni lucrează în cadrul acestui spital


Un eveniment fatal, de genul celui petrecut în urmă cu aproape trei săptămâni în clubul Colectiv din Bucureşti (CLICK PENTRU DETALII), ar putea avea loc şi la Galaţi. Accidentele colective petrecute de-a lungul timpului la Combinatul Siderurgic Galaţi demonstrează chiar faptul că oraşul nostru este mai predispus, faţă de altele din ţară, la astfel de tragedii.

În aceste condiţii, singura unitate medicală din judeţ unde ar putea fi transportaţi şi trataţi eventualii răniţi este Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. În restul spitalelor gălăţene nu există chirurgi plasticieni şi nici secţii pentru tratarea şi recuperarea pacienţilor cu arsuri.

Pacienţii cu arsuri respiratorii, trataţi la ATI

Într-un răspuns trimis de conducerea Spitalului Judeţean, ca urmare a unei adrese făcute de reporterii "Vieţii libere", se arată în mod sumar faptul că "în situaţii de accidente colective sau calamităţi, se va acţiona conform protocoalelor specifice". Nu este specificat însă şi ce prevăd aceste protocoale, propriu-zis. În cadrul Spitalului Judeţean lucrează trei medici specialişti în chirurgie plastică.

Pentru un accident cu multe victime însă, pentru stabilizarea răniţilor, aceştia ar putea primi şi ajutorul celor nouă medici în chirurgie generală, precum şi al unui medic chirurg rezident. Pacienţii cu arsuri ale căilor respiratorii ar fi, în schimb, trataţi în secţia ATI, acolo unde lucrează şase medici specialişti şi primari, precum şi alţi zece medici rezidenţi.

Prea puţini medici şi dotări insuficiente

Cei trei chirurgi plasticieni pot trata însă doar un număr mic de pacienţi cu arsuri şi doar anumite tipuri de arsuri. Pentru accidente cu multe victime ar fi nevoie de transferul acestora în alte centre universitare, cu ajutorul echipajelor de Ambulanţă şi a celor de la SMURD. "În secţia Chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă se pot trata arsuri de orice etiologie (cauză - n.r.).

Situaţiile în care ar fi necesar tratamentul pacienţilor în alte centre din ţară, din cauza personalului insuficient, a numărului de paturi şi a lipsei anumitor dotări speciale sunt cele în care pacientul are arsuri care necesită acoperire cu piele de la donatori sau cu substituenţi sintetici de piele", se mai arată în răspunsul trimis de unitatea medicală. De asemenea, ar fi necesar şi transferul pacienţilor care au un număr mare de arsuri şi/sau arsuri foarte întinse ca suprafaţă. 

Numărul total de paturi din secţiile de Chirurgie generală, Chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă şi ATI este de 226. În secţia Chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă există 50 de paturi, iar la ATI alte 45.

În tragedia din clubul Colectiv din Capitală şi-au pierdut viaţa şi doi gălăţeni. PENTRU DETALII, CLICK AICI

Citit 3509 ori Ultima modificare Vineri, 20 Noiembrie 2015 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.