Spitalul de Boli Infecţioase NU mai are VACCIN ANTIRABIC. Gălăţenii, fără apărare în faţa unei BOLI MORTALE

Spitalul de Boli Infecţioase NU mai are VACCIN ANTIRABIC. Gălăţenii, fără apărare în faţa unei BOLI MORTALE
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Galaţiul se confruntă, de aproape două săptămâni, cu o nouă criză de vaccin antirabic. Din acest motiv, zeci de gălăţeni muşcaţi de câini nu pot fi imunizaţi împotriva rabiei. Atât reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, cât şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) spun că au luat toate măsurile pentru a preîntâmpina o astfel de criză, dar că problema pleacă de la Ministerul Sănătăţii.

"Mi s-a spus că nu mai există vaccin"

S. B., o gălăţeancă în vârstă de 74 de ani, a fost muşcată de un câine, pe aleea din spatele blocului. Femeia a mers la Spitalul de Boli Infecţioase, unde medicii au hotărât să-i administreze un tratament preventiv împotriva rabiei, precum şi un tratament cu antibiotice, în cazul în care câinele care a muşcat-o ar fi fost turbat. "Tratamentul consta în administrarea a cinci doze de vaccin. Pe primele patru mi le-au făcut, dar când am fost să termin tratamentul mi s-a spus că nu mai există vaccin şi că nu au cum să mă ajute. Am încercat să-mi cumpăr vaccinul din farmacii, dar mi s-a spus că nu se găseşte. Cred că este dreptul meu să mi se asigure acest tratament, din moment ce am plătit toată viaţă contribuţia la Sănătate. Plus că în Galaţi sunt mii de câini fără stăpân care pot deveni agresivi în orice moment", a spus gălăţeanca.

Spitalul a cerut vaccin de acum o lună

În această situaţie mai sunt, cel mai probabil, şi alţi gălăţeni. Tuturor li s-a dat acelaşi răspuns, după ce rezerva de vaccin de care dispunea Spitalul de Boli Infecţioase a fost epuizată. În medie, într-o lună, în unitatea medicală din Bariera Traian se folosesc între 140 şi 150 de doze de vaccin antirabic. "Noi am făcut toate demersurile necesare, încă de acum o lună, pentru a primi la timp acest vaccin. Avem fondurile necesare, dar ni s-a spus, de la DSP Galaţi, că este o problemă care porneşte de la Ministerul Sănătăţii", a precizat dr. Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi.

Strigător la cer este însă faptul că vaccinul se află chiar la Galaţi, în depozitele furnizorului. Toată procedura de achiziţie este însă blocată, din cauza unei probleme birocratice. "Am făcut o adresă către furnizor şi ni s-a răspuns că vaccinul există în stoc, dar că nu poate fi furnizat până ce Ministerul Sănătăţii nu stabileşte preţul de referinţă. De asemenea, am informat şi ministerul despre această situaţie. Recomandarea pentru persoanele muşcate de câini este să se adreseze Spitalului de Boli Infecţioase, unde medicii se vor ocupa de fiecare caz în parte", a explicat dr. Valentin Boldea, din partea DSP Galaţi.

În lipsa injectării celor cinci doze de vaccin antirabic, rabia este o boală mortală. Persoana muşcată de un câine atins de rabie are la dispoziţie doar 72 de ore pentru a se vaccina. În caz contrar, nu mai există alt tratament!

Citit 3608 ori Ultima modificare Vineri, 13 Noiembrie 2015 23:42

4 comentarii

 • postat de v
  Miercuri, 11 Noiembrie 2015 14:59
  213.218.53.***
  In zona M39/Galgros/Kaufland 2 apar saptamanal haite noi de caini. Cineva (probabil primaria/ecosal/hinghierii) ii ridica periodic dar apar imedia altii, nu cred ca migreaza - mai degraba merg pe ideea sa sint si adusi din alte parti. Am vazut la intrare in Galati dinspre Tecuci sub benzile Romportmet-Sidex o persoana dintr-un "papuc" cu nr de Braila ce hranea o haita de maidanezi - foarte probabil ca tocmai ce-i debarcase si ii ademenea cu mancare sa ramana acolo.
  0
  1
  Raportează
 • Miercuri, 11 Noiembrie 2015 14:48
  5.13.128.***
  Luati o data cainii de pe strada dle primar, vreti samoara oameni la galati cum au murit in Bucuresti?Chiar nu va pasa de integritatea fizica a cetatenilor?
  1
  1
  Raportează
 • postat de x
  Miercuri, 11 Noiembrie 2015 10:35
  89.137.139.***
  mai sint ciini liberi pe stazile galatiului , ma mir ca intilnit unul si acela agresiv
  0
  0
  Raportează
 • postat de Teach
  Miercuri, 11 Noiembrie 2015 06:51
  79.116.107.***
  AVEM SOLUTII: Eutanasierea tuturor cainilor din Galati.
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.