Spitalul Judeţean din Galaţi va fi dotat cu un ANGIOGRAF de ultimă generaţie

Spitalul Judeţean din Galaţi va fi dotat cu un ANGIOGRAF de ultimă generaţie
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi şi alte 16 spitale din ţară vor fi dotate cu angiografe de ultimă generaţie pentru patologia cardiovasculară şi tumorală, în cadrul unui proiect european în valoare de 25 de milioane de euro, aparţinând Academiei de Ştiinţe Medicale, a anunţat profesorul doctor Radu Deac, managerul de proiect.

"Este un proiect de angiografie, intitulat "Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare-dezvoltare şi crearea de noi infrastructuri", în care vor fi implicate 17 centre, care vor fi dotate cu aceste aparate, pentru a ridica nivelul de performanţă în diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare. Este vorba, de fapt, de o salbă de centre, începând cu Constanţa, Buzău, Iaşi, Suceava, Târgu Mureş, Braşov, Cluj, Timişoara, Arad şi Craiova. Am insistat pentru că este într-adevăr o cercetare foarte importantă", a explicat profesorul doctor Radu Deac, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale.

Ziarul "Viaţa liberă" vă informa, în urmă cu o lună, despre faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" Galaţi a încheiat, la începutul lunii octombrie, un acord în acest sens cu Academia de Ştiinţe Medicale din România. "Este un proiect complex, în care judeţul Galaţi are şansa de a fi inclus. Angiograful este util pentru stabilirea unui diagnostic cât mai precis pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare şi pentru bolnavii cu tumori maligne. Un astfel de dispozitiv de ultimă generaţie era foarte necesar, având în vedere incidenţa deosebit de mare a cazurilor de cancer depistate în judeţul Galaţi", preciza, la momentul respectiv, dr. Nicolae Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi.

Angiograful este un sistem complex, cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor de sânge. Intervenţia se derulează într-o încăpere asemănătoare unei săli de operaţii. Prin intermediul unui cateter, se introduce o substanţă de contrast în vasele de sânge care trebuie investigate. De asemenea, pe lângă diagnosticul care se realizează în urma acestei intervenţii, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni, precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive etc.

Citit 2163 ori Ultima modificare Joi, 24 Decembrie 2015 02:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.