Întârziere de două ore la bacalaureat

Întârziere de două ore la bacalaureat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unii elevi au primit subiectele la 11.30 * Părinţii elevilor de la unele centre au luat cu asalt comisiile * Elevii au petrecut în sălile de examen aproape 6 ore în loc de 4, cât ar fi fost normal * Niciun eliminat *

Cele 15 centre de bacalaureat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, aproape 5000 de candidaţi (plus vreo 10.000 de părinţi) şi aproximativ 200 de cadre didactice au stat, miercuri, timp de trei ore în tensiune maximă în aşteptarea subiectelor care au fost transmise  cu mare întârziere. Intraţi în săli în jurul orei 8.30, candidaţii la bacalaureat au ieşit din examen abia după şase ore, în loc de trei-patru, cât ar fi fost normal.

„Se joacă cu vieţile copiilor noştri”

Părinţii elevilor care păzeau zidurile centrelor de examen ajunseseră cu nervii întinşi la maxim şi chiar au început să-şi verse năduful pe membrii comisiei care ieşiseră să anunţe că se întârzie din cauza ministerului.

„E inadmisibil. Se joacă cu vieţile copiilor noştri. Şi aşa stăteau în stres suficient de mult timp, acum, după atâta aşteptare, ce mai sunt în stare să scrie? Copilul meu chiar este foarte emotiv. Se ştie că pe baza notelor de la bacalaureat se face admiterea la facultate. Din cauza lipsei de profesionalism a  unor oameni, ar putea avea de suferit toată viaţa. Pentru asta cine plăteşte daune?”, ne spune supărată mama unei fete de la centrul de examen de la Grupul Şcolar de Marină.

Niciun eliminat

Elevii au ieşit din examen extenuaţi, dar fericiţi că au scăpat de examen. Alt motiv de fericire a fost că de atâta aşteptare, probabil, a slăbit şi vigilenţa membrilor comisiilor, pentru că niciun candidat n-a fost surprins încercând să fraudeze examenul.

„Nu pot să spun cu certitudine că nu s-a copiat deloc. Dar cred că duşul rece de la proba de limba română i-a descurajat pe mulţi clienţi la asemenea practici”, crede inspectorul general Mitică Dudău (foto 3). 

„Au fost peste 300 de variante de subiecte”

Mitică Dudău a mai declarat că în loc să primească subiectele la 8.50, cum ar fi fost normal, acestea au ajuns la ora 10.15, cu aproape o oră întârziere. „Vă daţi seama că a durat şi multiplicarea lor, pentru că numai la Galaţi au fost 60 de tipuri de subiecte, au fost unele centre cu 42 de variante. În total, pe toată ţara au fost peste 300 de subiecte”.

„Ne cerem scuze elevilor şi profesorilor care au fost nevoiţi să petreacă două ore în plus în sălile de examen şi sperăm ca pe viitor ministerul să găsească soluţii tehnice prin care să se evite asemenea situaţii” a declarat Mitică Dudău.

Acesta a mai afirmat că subiectele se descarcă fiecare în parte separat, fiecare cu parola sa, şi că există doar o singură persoană care cunoaşte parolele, pentru siguranţa examenului.

Reprezentanţii ministerului susţin că întârzierea s-a datorat unei defecţiuni a serverului care s-a blocat din cauza numărului mare de subiecte pe care a trebuit să le transmită în timp foarte scurt.

Astăzi, ultima probă

Aproximativ 5.000 de candidaţi vor susţine astăzi, 2 iulie, ultima probă, cea la alegere din profilul opus. Pentru Galaţi au fost solicitate 25 de tipuri de subiecte şi reprezentanţii ISJ speră că nu vor mai fi probleme având în vedere că sunt mai puţine variante decât ieri.

Aşa cum era de aşteptat, jumătate de generaţie a ales să dea bacalaureatul la educaţie fizică (dintre cei 4.990 înscrişi, 2.667 dau probe la sport).

Citit 910 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.