Câţi bolnavi de HEPATITĂ C vor primi, din anul 2016, TRATAMENT FĂRĂ INTERFERON

Câţi bolnavi de HEPATITĂ C vor primi, din anul 2016, TRATAMENT FĂRĂ INTERFERON
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Peste 750 de pacienţi cu hepatită C au primit aprobare pentru tratamentul fără interferon, după analizarea a 978 de dosare, a declarat, marţi, 29 decembrie, pentru Mediafax, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Tratamentul este destinat pacienţilor cu hepatită cronică virală C în forme avasate şi celor cu ciroză hepatică. "Pot spune că, până pe 16 decembrie, au fost depuse 1.230 de dosare pentru tratamentul fără interferon. Până pe 22 decembrie au fost analizate 978 de dosare. Fac menţiunea că analiza acestor dosare este laborioasă, nimic nu este făcut la întâmplare sau sub presiune", a spus Vasile Ciurchea.

Un sfert dintre dosare, respinse

Comisia de specialitate a CNAS a aprobat până în 22 decembrie, 752 de dosare, din totalul celor 978 analizate, iar 226 de dosare au fost respinse. "Mai fac o menţiune: un dosar poate fi respins atunci când lipsesc anumite acte, anumite analize sau anumite rezultate. După completarea dosarelor, acestea pot fi depuse din nou. Aşadar, procesul este unul continuu", a mai spus preşedintele CNAS.

El a mai precizat că toţi pacienţii care întrunesc condiţiile pentru a obţine tratamentul fără interferon îl vor obţine, indiferent care este numărul lor. “Iniţial am estimat că ar putea fi 5.000 de bolnavi, vom vedea. Dar, repet, dacă vor fi 5.000 - 6.000 sau 3.000, toţi vor primi tratament. Nu am pus nicio limită. Mai mult, tratamentele vor fi plătite numai dacă analizele arată că pacientul s-a vindecat", a adăugat Ciurchea.

Tratament doar pentru formele grave de boală

Românii sunt printre primii pacienţi europeni care beneficiază de tratament fără interferon, a mai spus preşedintele CNAS, remarcând că mulţi s-au dus până acum în India să şi-l cumpere sau către alte surse. "Aş vrea ca bolnavii să înţeleagă că pentru a lua acest tratament este nevoie, în primul rând, de recomandarea medicului specialist, susţinută de rezultatele analizelor. Altfel spus, pacienţii fac anumite analize şi, în funcţie de rezultate, medicul face recomandarea tratamentului fără interferon. În prima etapă, am aprobat administrarea tratamentului fără interferon pentru pacienţii cu fiborză hepatică stadiul IV şi posttrasplant. Cât de curând, vom avansa şi la stadiul III. I-aş ruga pe bolnavi să aibă răbdare şi, mai ales, să nu ia medicamente fără aviz medical, pentru că se expun unui risc major", a adăugat Ciurchea.

Un pacient cu hepatită C care a primit aprobare pentru tratament trebuie să facă analize de sânge în fiecare săptămână. El semnează înainte că va respecta programul de tratament şi va păstra recipientele în care a avut medicamentele.

Ce trebuie să conţină dosarul pacientului

Pe site-ul CNAS, în partea stângă a paginii, la secţiunea „Informaţii pentru asiguraţi - medicamente - tratament fără interferon”, este afişată o listă cu documentele pe care dosarul fiecărui pacient care vrea să beneficieze de noua terapie trebuie să le cuprindă în mod obligatoriu.

Acestea sunt: investigaţiile paraclinice - hemograma, INR, ALT, AST, GGT, bilirubina totală, albumina serică, AFP, care sunt valabile trei luni de la data efectuării; ARN-VHC cantitativ, fibroscan/fibromax sunt valabile 12 luni de la data efectuării; puncţia biopsie hepatică este valabilă trei ani în cazul pacienţilor cu F3/F4; ecografia abdominală este valabilă şase luni de la data efectuării; testările AgHBs, Ac anti-HIV sunt valabile 12 luni de la data efectuării.

De asemenea, pacienţii vor completa o cerere-tip prin care îşi iau angajamentul că vor lua tratamentul pe toată perioada prescrisă de medic. Odată completat, dosarul va fi trimis la casa de asigurări de sănătate cu care medicul curant se află în relaţie contractuală, în cazul de faţă Bucureşti sau Iaşi. De aici, dosarul va fi transmis către CNAS, unde dosarul va fi analizat şi va primi aviz favorabil sau de decizie de respingere.

Reguli pe care pacienţii trebuie să le respecte

Tot pe site-ul CNAS, la aceeaşi secţiune, a fost publicată şi o scrisoare, adresată pacienţilor, prin care li se spune ce obligaţii au, odată ce au fost acceptaţi pentru tratament.

"Pentru ca acest tratament să vă vindece boala, trebuie să-l urmaţi conştiincios, să luaţi medicamentele zilnic, la oră fixă şi în cursul mesei şi să nu consumaţi alte medicamente/ceaiuri/remedii naturiste, concomitent cu medicamentele împotriva virusului hepatitic C, fără aprobarea medicului dumneavoastră curant (deoarece acestea ar putea să determine apariţia unor efecte adverse grave sau medicamentele antivirale să nu-şi facă pe deplin efectul). Înainte să începeţi tratamentul, solicitaţi clarificări medicului dumneavoastră curant despre modalitatea de administrare a tratamentului, posibilele lui efecte adverse, precum şi cu privire la orice alte aspecte legate de tratament asupra cărora aveţi neclarităţi. O altă condiţie esenţială pentru reuşita tratamentului este să vă monitorizaţi tratamentul, mergând la medicul dumneavoastră curant (pentru consultaţii, analize) ori de câte ori acesta vă programează sau dacă aveţi reacţii adverse sau starea dumneavoastră de sănătate o impune", se arată în document.

Citit 8240 ori Ultima modificare Miercuri, 30 Decembrie 2015 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.